изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-07-06 @ 11:32 EEST
ДО 31 ДЕКЕМВРИ МОЖЕМ ДА СМЕНИМ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР    
ЗдравеПрез юни 2 733 здравноосигурени от областта са се регистрирали при нов личен лекар. Всички здравноосигурени лица имат възможност да сменят личния си лекар през месец декември, напомнят от Регионалната здравноосигурителна каса.
Бланките могат да се изтеглят от интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), където са поместени в секция „Вие питате”. В Добрич бланки се продават и в книжарница „Марина”, ул. „Г.Кирков”№22.

 Такава смяна може да се направи и извън определените за това месеци, ако обстоятелствата налагат това - смяна на постоянния адрес на здравноосигурения, прекратяване на договора за работа с НЗОК на личния лекар или др..
 Хората, които пребивават в друго населено място за период от един до пет месеца, могат да направят временен избор на личен лекар на мястото извън постоянното им местоживеене. Той се осъществява с регистрационна форма за временен избор. Формулярът се попълва от лекаря, който ще обслужва здравноосигурения за периода на пребиваването му на новото място. При изтичане на срока на временния избор пациентът автоматично се връща в списъка на постоянния си личен лекар. Когато гражданинът пребивава в друго населено място за срок до един месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне към всеки общопрактикуващ лекар за съдействие. В такива случаи НЗОК заплаща на лекаря за инцидентно оказана медицинска помощ на пациенти, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат гражданите нищо друго, освен потребителска такса, е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.
 При последната смяна на ОПЛ, през юни тази година, в Добричка област 2 733 здравноосигурени са се регистрирали при нов личен лекар.
От РЗОК напомнят, че от април тази година всички граждани имат бърз и цялостен достъп до персонализираната иформационна система (ПИС) на Националната здравноосигурителна каса чрез уникален код за достъп (УКД). Право на достъп до системата имат само задължително здравноосигурени лица по смисъла на Закона за здравното осигуряване, включително в случаите, когато техните здравноосигурителни права са прекъснати. Получаването на УКД се извършва в РЗОК, в която е подадено заявлението за издаване срещу разписка (по образец). Уникалният код за достъп се получава на хартиен носител в запечатан плик лично от заявителя или пълномощник. Националната здравноосигурителна каса и Районните здравноосигурителни каси не могат да предоставят УКД за достъп до лични данни от ПИС на трети лица, освен на изрично упълномощени с нотариално заверено пълномощно лица. Кодът е защитен от посегателство както в базата данни на НЗОК, така и в потребителското приложение. До настоящия момент в РЗОК Добрич са издадени 583 уникални кодове за достъп. НДТ

 


Сходни връзки

ДО 31 ДЕКЕМВРИ МОЖЕМ ДА СМЕНИМ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди