изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:38 EET
"Сова Харис": 21,3% за БСП, 16,3% за ГЕРБ, ако изборите бяха днес    
Новини

Ако изборите бяха днес, БСП ще получи 21,3 на сто от гласовете и ще разполага с 96 народни представители. ГЕРБ биха получили подкрепата на 16,3 на сто от избирателите и биха имали 74 депутати. В Парламента ДПС би имало 25 депутати, Реформаторския блок - 19, "Атака "- 12, "България без цензура" - 14.



След извънредните парламентарни избори, проведени на 12 май, в страната ни се установи устойчиво съотношение на електоралните предпочитания. Този шестмесечен период се характеризираше с вълни от гражданско недоволство, яростно политическо противопоставяне. Фактите показват, че сме преминали през завършен етап на тази обществена криза.

Нацията ни продължава да е разделена но възможностите за диалог останаха открити. Заслуга за това имат и двете страни. По мое мнение обаче трябва специално да се отбележи ролята на държавните институции, най-вече на силовите органи, които удържаха обществения ред, без да прилагат насилие. Това бе проява на респект към гражданския елемент в протестите. По тази тънка линия останаха открити възможностите за намиране на допирни точки между исканията на гражданското общество и държавните институции.

Публично се утвърди тезата, че протестите имат поне две лица: гражданско и политическо. Гражданското искаше и продължава да иска промяна, докато политическото обслужва партийни интереси и иска подмяна. Настояването за незабавна оставка обслужва единствено интересите на бившите управляващи (ГЕРБ). Откритата поява на лидери и симпатизанти на тази партия по време на протеста на 4 септември доведе до пречупване на гражданската подкрепа. Същият ефект се получи и след 16 ноември: митингът на ГЕРБ в Пловдив доведе до преосмисляне на посланията на втората вълна на протеста - студентската окупация.

Данните от настоящото изследване показват, че малко над половината от избирателите в България считат, че основна мотивация на протестите е желанието за цялостна промяна и морално пречистване в политическата система. Същевременно обаче мнозинството от пълнолетните българи - 54%, застъпва мнението, че протестиращите трябва да поддържат диалог с правителството, като поставят конкретни искания и настояват за тяхното изпълнение. Това са нагласите, с които обществеността излиза от този етап на политическата криза. Те показват, че преобладаващата част от хората очакват промяната да се осъществява постепенно вследствие на постоянен граждански натиск и контрол върху управляващите. Това ни дава надежда да считаме, че след 2013 г. ролята на гражданското общество може да бъде онзи фактор, който да ни гарантира, че България ще бъде друга.

Социологическите проучвания, реализирани дълго преди изборите, отчитат и хората, които твърдо не смятат да гласуват или се колебаят. А известният 4-процентен праг за влизане в парламента се смята спрямо действителните бюлетини. 
 

Ето защо „Атака“ (например) - с 2,7% от ВСИЧКИ намерения за гласуване/НЕгласуване (виж долу), е
със сериозни шансове да има депутати в следващото Народно събрание. Поне според нагласите, регистрирани към края на ноември 2013 г. Процентите и броят на мандатите на диаграмата горе са на базата на действителните гласове.


Временната развръзка на политическата ситуация доведе и до съществени изменения на електоралните предпочитания. Най-значителният факт, който регистрираме, е
спадът на подкрепата за ГЕРБ с над 3%

След последните парламентарни избори лидерът на партията умело изграждаше версията, че връщането му на власт е непосредствена перспектива. Това от своя страна поддържаше мобилизацията както на ръководството, така и на електоралното ядро. Тезата обаче вече не е състоятелна. Въпросът сега е до какви нива ще продължи спадът на подкрепата за бившите управляващи.
И при БСП се наблюдава спад от половин процент, но това не променя факта, че електоралната поддръжка за социалистите е на пределно високо ниво, което се дължи на ефекта „анти-ГЕРБ“. Също така е ясно, че отношението към тях ще се определя от успехите или неуспехите на действащото правителство. При подкрепата за ДПС не регистрираме значителна промяна.

Съществено е увеличението на подкрепата за двата нови политически проекта, които преодоляват бариерата за влизане в парламента. За последния месец Реформаторският блок е увеличил резултата си с 0,5%, а обединението „България без цензура“ и ВМРО-БНД - с 0,6%. Прирастът към тях се дължи основно на отлива от ГЕРБ. Нагласите за гласуване за тези две формации стават все по-твърди. Тенденцията за развитие на новите проекти е положителна, стига да се опазят от вътрешни конфликти и противоречия. Регистрираме и промяна в нишата на националистите.
Проблемите с бежанската вълна нагорещиха страстите в тази част на политическия спектър. Засега от новата ситуация се възползва „Атака“, която увеличава подкрепата си за сметка на отцепилия се от нея НФСБ. Данните показват, че ако сега се проведат парламентарни избори, „Атака“ ще бъде шестата формация, преодоляла 4-процентната бариера.

Ако предположим, че съотношението на електорална подкрепа за политическите партии се запази, новият парламент ще бъде съставен от шест партии. Сегашните управляващи партии БСП и ДПС ще бъдат около необходимия минимум за парламентарно мнозинство.
Доверието към политическите организации не е претърпяло съществена промяна в рамките на последния месец. Най-голяма е разликата при ГЕРБ - спад с 3,6%. БСП е запазила нивото си от октомври. Регистрираме повишаване на доверието към ДПС с 2,1% и към „Атака“ с 1,8%. С 1% е по-високо доверието към обединението около Николай Бареков.

Като цяло се запазва конфигурацията за класацията по доверие на най-изявените политици в публичното пространство. Регистрираме тенденция на спад в оценката за дейците от десния политически спектър, като най-отчетливо е това при лицата, свързани с ГЕРБ. Най-съществен е отливът на доверие от президента Росен Плевнелиев - цели 10%. Най-показателна обаче е промяната при лидера на ГЕРБ Бойко Борисов (спад от 6,9%), тъй като е известно, че бившите управляващи представляват лидерска партия и подкрепата за тях е функция от отношението към техния ръководител. Отлив има и при Маргарита Попова, Меглена Кунева и Кристалина Георгиева.

В положителен аспект най-чувствително печели премиерът Пламен Орешарски - 2,7%. Лютви Местан добавя 1,9% към положителните оценки, а Волен Сидеров - 1,6%. Доверието към институциите продължава да е ниско. За последния месец най-много от позитивното отношение към себе си е изгубила Българската православна църква - 10,6%. Много сериозен е спадът на доверието към президента - 8,7%. Явно Росен Плевнелиев все още не може да намери необходимия баланс, за да изгражда авторитет на държавен глава. За първи път в годините на прехода правителството се ползва с по-високо доверие (29,8%) от президента (25%). Увеличаване на положителните оценки се наблюдава само при правителството и парламента (с по 0,7%), но и при тях нивата на недоверие са значително по-високи от тези на доверието.

Спадът в доверието към съдебната система продължава. В тази сфера критичната точка отдавна е премината и реформата не търпи отлагане. Спад има и при отношението към полицията (с 4,9%) и прокуратурата (с 6,5%), които също не убеждават обществеността в ефективността на своите действия. Положителен баланс, при който доверието превишава недоверието, има само при омбудсмана, Европейската комисия и Европейския парламент. Разбира се, за последните две институции може да се спори доколко биха могли да бъдат отнесени към вътрешнополитическите фактори в България.

--------------------------

* По поръчка на „Преса“ Агенцията за социални, политически и маркетингови проучвания „Сова Харис“ проведе представително за пълнолетното население на България изследване. То е реализирано в периода 21-27 ноември 2013 г. и обхваща 1000 души


(в. Преса, печатно издание, брой 331 (682 от 4 декември 2013) 

Васил ТОНЧЕВ

http://pressadaily.bg



 


Сходни връзки

"Сова Харис": 21,3% за БСП, 16,3% за ГЕРБ, ако изборите бяха днес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди