изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 18:44 EEST
Управляващите ще закриват Комисията по досиетата    
НовиниУправляващите обмислят закриване на Комисията по досиетата. Лично премиерът Пламен Орешарски заяви, че не вижда основание тя да продължи да съществува, след като си свърши работата. На брифинг в парламента той коментира идеята на БСП комисията да бъде преформатирана в Институт за национална памет.

"Останал съм с впечатление, че комисията отвори почти всички досиета – какво повече да отваря? А ако не е, да побърза и да си свърши работата. След това, не виждам за какво трябва да съществува", заяви министър-председателят.

Той добави, че не възприема тази комисия като вечна, защото имала определена задача, която не е безгранична във времето. Подчерта обаче, че е против закриването й, докато тя не свърши всичката си работа.

„След известен период от време – например 20 години – кого всъщност ще проверява тази комисия? Родените по днешно време?”, попита риторично премиерът.

Темата излезе на дневен ред, след като преди дни в писмо до председателя на Народното събрание офицери от запаса, армията и спецслужбите поискаха да бъде закрита комисията с аргумента, че разделя нацията и защитава лични интереси.

По този повод председателят на Комисията по вътрешен ред в НС Атанас Мерджанов (БСП) коментира пред БНР, че претенциите на тези организаци са основателни.

"Трябва да се прецени дали в този си вид и състав Комисията по досиетата е нужна на обществото и дали не би било по-полезно постепенно да се превърне в Институт за национална памет, който да съхранява обективни действителности от близкото и по-далечното минало", обясни той.

Идеята за закриване на комисията идва в контекста на предложението на управляващите за връщане на параграф 12 в Закона за досиетата. Той предвижда забрана на проверката за принадлежност към бившите тайни служби на бивши началници във Военното разузнаване и НРС след юли 1991 г.

Параграфът беше отменен при управлението на ГЕРБ и сега те остро се противопоставят на връщането му.
По неофициална информация и ДПС не подкрепят идеята на БСП и заради това те са се насочили към закриване на комисията.

Нейният председател Евтим Костадинов коментира, че ако тези, които трябва да им предоставят документи, са прецизни, би трябвало в рамките на година и половина-две да приключат. Военното разузнаване, Министерството на правосъдието и Националната разузнавателна служба обаче все още не са изпълнили задължението си да предадат всички документи.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Управляващите ще закриват Комисията по досиетата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди