изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:35 EEST
В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА: ПАСКАЛЕВО СЕ ЖАЛИ В ДКЕВР ОТ "ЕНЕРГО-ПРО"    
НовиниКметът на селото събра подписка и заедно с жалба, в която излага проблемите на жителите на Паскалево, я изпрати в ДКЕВР

В редакцията на НДТ постъпи жалба от жителите на село Паскалево, които са недоволни от обслужването на "Енерго-Про". В нея те пишат: "Долуподписаните жители на с. Паскалево сме абонати на ЕНЕРГО ПРО с трифазно ел.захранване. В момента се изнасят елтаблата на цялото село на стълбовете на елмрежа. Възмутени сме от факта, че на трифазните елтабла се поставят предпазители от 16А, а досегашните бяха от 63А. В следствие на това при включване на каквато и да мощност над 2kW те изключват. Обяснението на ЕНЕРГО ПРО е че заявленията за мощност на всеки абонат е 6 kW и тези предпазители са достатъчни.

Смятаме, че преди 30-40 години никой от нас и нашите родители не е попълвал такива заявления и „Енергоснабдяване” много добре са предвидили, че с напредъка на технологиите ще се използват все по-мощни машини и за това са поставили предпазители от 63А. За нас е ясна целта, че трябва да се пусне ново заявление за разрешаване на по-голяма мощност, а това разрешение според служителите на ЕНЕРГО ПРО струва около 400 лв. Недопустимо е да се изнудват така клиенти, но тъй като ЕНЕРГО ПРО е монополист в Североизточна България, просто няма какво да правим. Не се отчита и факта, че началният товар при всеки елмотор е по-голям от този на постоянния режим на работа. В същия момент на монофазните табла се поставят предпазители от 50А достатъчни за мощност от над 20 kW, а ако има подадени заявления и са 6 kW. Молим ДКЕВР да направи проверка  и да се предприемат мерки за смяна на предпазителите". Допълнително след подаване на жалбата в редакцията, хората от селото изразиха и възмущението си от факта, че подмяната на таблата се извършва в зимните месеци, когато денят е много по-къс и електрозахранването спира ежедневно, което води до това, че по цял ден стоят на тъмно и студено.

 

Потърсихме отговори от "Енерго-Про" по казуса, откъдето заявиха следното: "Дейностите на "Енерго-Про Мрежи" по изнасяне на електромерните табла на границата на частните имоти се извършват в строго съответствие с изискванията на действащото законодателство. Съответните мощности, предоставени на всеки потребител, отговарят на изискванията на Наредба № 3 за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии и по-конкретно на  чл. 243 (за битови потребители), чл. 257 и чл. 258 (за селскостопански потребители). Съгласно чл. 243 (2), индивидуалният максимален товар за едно жилище се приема в зависимост от степента на използване на електрическата енергия за отопление и нагряване на вода за битови нужди, като жилището се класифицира към една от следните групи:

1.  първа група - жилища, отоплявани основно с електрическа енергия - от 8 kW до 10 kW; 2.  втора група - жилища, отоплявани основно с друг вид енергия (топлоснабдяване, газ, твърдо или течно гориво) - от 5 kW до 6 kW; 3.  трета група - жилища, в които системата за отопление е комбинирана между  първа и втора група жилища - от 6 kW до 8 kW.

Максималният товар за селскостопански потребители се определя чрез специфичния максимален товар, стойностите за който също са регламентирани в чл. 257 от Наредба 3. Съгласно чл. 258 максималният товар за селскостопански потребители, работещи по специална технология, се определя в инвестиционния проект за обекта. При изнасянето на електромерните табла в село Паскалево са монтирани предпазители 3х16А, които дават възможност за ползване на 8kW обща инсталирана мощност и тя e съобразена с  пусковия ток на двигателите на селскостопанските машини. Изнасянето на таблата дава възможност за нормиране на консумираната електроенергия съобразно условията, които позволяват нормална работа на двигателите на селскостопанските машини и същевременно ще гарантират качеството на доставената електроенергия.

Макар монтираните предпазители да са на границата на техническите параметри, които гарантират нормалната работа на двигателите, компанията ще ги подмени с 3x25А, за да са спокойни клиентите, че няма да срещат затруднения. В случай че клиентите представят разрешение за по голяма мощност, предпазителите своевременно ще бъдат преоразмерени в съответствие с разрешената мощност. В заключение бихме искали да уточним, при изграждане на електроразпределителната мрежа в селото, са предвидени определени технически параметри, които да позволят тя да поеме определено натоварване. Модернизирането на мрежата и повишаването на нейния капацитет е процес, който се базира на заявените през изминалите години мощности. Развитието на електроразпределителната мрежа в бъдеще също се планира в зависимост от заявената мощност на всички потребители в съответното населено място". НДТ

 


Сходни връзки

В ПО-ДОБРАТА ПРИЕМНА: ПАСКАЛЕВО СЕ ЖАЛИ В ДКЕВР ОТ "ЕНЕРГО-ПРО" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди