изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:57 EEST
Бивш общинар вдигна къща с жълти павета от "Цар Освободител"    
НовиниКъща с жълти павета в Долни Богров е вдигнал бившият общински инспектор Георги Зотов. С плочките, с които е павиран бул.“Цар Освободител“, и са емблема на София, той е изградил долния етаж на постройката на улица 5 №18. Те са жълти и са досущ като тези пред Народното събрание.

Преди повече от 20 години Георги ги взел от рома Джанго, за да построи къщата си, съобщава „Телеграф“. Цената била повече от смешна – няколко водки и ракии. Съседката на Зотови Ангелина Стоянова разказва, че същите жълти павета мургавият жител на Богров предложил първо на баща й. само че той вече си бил купил тухли и му отказал. После ромът ги предложил на съседа Зотов и така паветата се оказали в дома на общинския инспектор.

И докато в Богров вече са свикнали с нестандартния дизайн на къщата на Георги Зотов, общинският съветник в София Вили Лилков предложи паветата да станат паметник на културата. Общинарят внесе във вторник доклад за разглеждане на идеята в СОС. Според закона настилката може да бъде класифицирана като културен ландшафт.

Паветата, които днес считаме за един от символите на София, са на повече от столетие. По нареждане на тогавашния кмет Мартин Тодоров са павирани 10 илици с 60 декара павета. Плочките са правени в Унгария по специална технология, а за закупуването им общината взема голям заем. / http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Бивш общинар вдигна къща с жълти павета от "Цар Освободител" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди