изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:51 EEST
ОБСЪЖДАТ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ    
НовиниПублично обсъждане на Промени в Наредбата за определяне размера на местните данъци на територията й обяви община Добрич. Нормативният документ е приет през януари 2008 година. От общинската администрация посочват, че сега се налагат изменения и допълнения във връзка с обнародвания Закон за изменение и допълнение на ЗМДТ, приет от Народното събрание през ноември т.г. , който влиза в сила от 1 януари 2014 г.

Съгласно разпоредбите на закона, когато до края на предходната година общинският съвет не е определил размера на местните данъци за текущата година, местните данъци се събират на базата на действащия размер към 31 декември на предходната година.

Промените, които се предвижда да влязат в сила от началото на следващата година, предвиждат с данък върху недвижимите имоти да се облагат разположените на територията на страната сгради и поземлени имоти в строителните граници на населените места и селищните образувания, както и поземлените имоти извън тях, които според подробен устройствен план имат предназначението по чл. 8, т. 1 от Закона за устройство на територията и след промяна на предназначението на земята, когато това се изисква по реда на специален закон. Създава се нов текст, според който, не се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка до 1680 лв. включително.

Задължените лица предявяват правото си на данъчно облекчение чрез данъчна декларация. Освен това, при промяна на някое обстоятелство, което има значение за определяне на данъка, данъчно задължените лица уведомяват общината с подаване на данъчна декларация.

Други промени, които промените в наредбата предвиждат, за превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително, снабдени с действащи катализаторни устройства и несъответстващи на екологичните категории „Евро 3“, „Евро 4“, „Евро 5“, „Евро 6“ и „EEV“, определеният по чл. 41, данък за съответната година се заплаща с намаление от 30 на сто. За превозните средства с мощност на двигателя до 74 kW включително и съответстващи на екологични категории „Евро 3“ и „Евро 4“ данъкът се заплаща с 50 на сто намаление, а за съответстващите на „Евро 5“ и „Евро 6“ – с 60 на сто намаление от определения по чл. 41, ал. 1 и ал. 3 данък . За автобусите, товарните автомобили, влекачите за ремарке и седловите влекачи с двигатели, съответстващи на екологични категории „Евро 3“ и „Евро 4“, данъкът се заплаща с 40 на сто намаление, а за съответстващите на „Евро 5“, „Евро 6“ и „ЕЕV“ – с 50 на сто намаление, от определения по чл. 41, ал. 5, 6, 7 и 13 от данък.“. Създава се и нова алинея, според която, „Екологичните категории „Евро 3“, „Евро 4“, „Евро 5“, „Евро 6“ и „ЕЕV“ се удостоверяват чрез предоставяне на свидетелство за регистрация  - част първа или преведен на български документ, издаден от производителя, от който е видно съответствието на превозното средство с определената от производителя екологична категория.“  НДТ

 


Сходни връзки

ОБСЪЖДАТ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди