изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:47 EET
ШАРАН ПЛАКИЯ    
КулинарниШАРАН ПЛАКИЯ

Продукти:

1 (1,5 до 2 кг) едър шаран, 6-7 големи хубаво узрели домата, или 1,3 кг от консерва, 3 глави кромид лук, 1 глава чесън, 1 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. черен пипер, 1/2 ч. л. червен лют или 1 люта чушка, срязана, 1/2 ч. л. сух риган, 1 връзка магданоз, 2 с. л. мед или захар, 1 лимон, сол на вкус.

Приготвяне:

Шарана се чисти през гърба - не през корема - разрязва се по гръбнака и се изваждат вътрешностите от там. Така се отваря повече място за пълнежа. Осолява се и се оставя за един час.
ПЛЪНКА
Обелените домати се нарязват/или настъргват и задушават с едро нарязан лук, пресованият чесън, меда и сока на лимона и всички подправки без дафиновия лист до омекване (без мазнина!!!).  Накрая се прибавя ситно нарязания магданоз.

ШАРАН ПЛАКИЯ
Сместа се разделя на две части. Едната половина от сместа се разпределя в тавата. С другата половина се пълни шарана. Рибата се покрива с кръгчета домат. Пече се във фурна на 220 С за около 1 час. Вади се и по желание се махат кръгчетата домат. Шаранът се обръща с помощта на лопатки, за да се изпече от другата страна, като отгоре се покрива с тънки парчета от останалия лимон, кръгчета лук или домат. В доматения сос се поставя дафиновите листа. Пече се още 30-40 минути, до изпаряване на течността от доматите - да остане на мазнина, при нужда се включва фурната само на долно печене.


 


Сходни връзки

ШАРАН ПЛАКИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди