изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:19 EEST
Австрийски вестник за България: Един окалян президент и кризата след 1989 г.    
По света24 години след промяната от 1989 г. българите поставят под въпрос младата си демокрация, а президентът Росен Плевнелиев стои зад уличните протести, които настояват за обновяване на държавата, докато неговите противници се ровят в миналото му на предприемач.Така започва репортаж от България под заглавие "Един окалян президент и кризата след 1989 г." австрийският вестник "Щандард", предаде БТА.


Кореспондентът на изданието в София Маркус Бернат отбелязва, че с момчешкото излъчване на бившия строителен предприемач, получил министерски пост и станал държавен глава, е приключено.

"49-годишният Плевнелиев, изнервен от политиците и медиите, които водят кампания срещу него, изглежда упорит. Дори най-невинната му протоколна проява се превръща в сигнал за битка", пише авторът.

Той описва публикациите за предполагаемите офшорни фирми и олигархични връзки на президента и отбелязва, че рейтингът му непрекъснато пада.

Изданието обаче отбелязва и коментара на журналиста Иван Бедров, че президентът е "единственият нормален човек" в общата картина, както и изказването на социолога Боряна Димитрова, че "президентът и хората вървят в една посока".

"Щандард" информира, че протести в България има още от януари, но докато демонстрациите в началото на годината са били срещу мизерията и монополите, от юни насам протестът е насочен срещу политическата система и за повече морал и прозрачност.

В придружаващ материал австрийският вестник отбелязва, че наблюдателите съзират политическа ос между президента Плевнелиев, "издателя олигарх" Иво Прокопиев и влиятелната предприемачка Цветелина Бориславова. "Щандард" твърди, че президентът е помогнал за създаването на новата политическа сила "Реформаторски блок", която има подкрепата на медиите на Прокопиев.

Другата политическа ос в България, според автора, е между банкера Цветан Василев, медийния магнат Делян Пеевски и основателя на ДПС Ахмед Доган.

"Бившият премиер Бойко Борисов изглежда изолиран", коментира още изданието.

Вестникът отбелязва, че правителството разчита на парламентарната подкрепа на дясноекстремистката партия "Атака" и посочва, че обединяващият фактор между "Атака", БСП и ДПС е противопоставянето срещу Борисов.
Според "Щандард" един от възможните сценарии за развитие на ситуацията са предсрочни избори през май догодина заедно с европейските. dir.bg
 


Сходни връзки

Австрийски вестник за България: Един окалян президент и кризата след 1989 г. | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди