изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 01:04 EEST
Щерка на началник при Цветанов се уредила с обществени поръчки    
Новини Дъщерята на Бойко Славчев, шеф на кабинета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, се е уреждала с обществени поръчки покрай бежанците. Това обяви пред bTV настоящият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Той посочи, че се правят проверки за различни харчове в МВР и предходни харчове в агенцията за бежанците.

Над половината от парите отишли за листовки и обучения за правата на бежанците вместо за подготовка на материалната база за настаняването им. Доставяни били и компютри по 6 хил. лв. бройката. "Това не може да не ни напряга. Затова ще създадем група за мониторинг с участието на европейски експерти, която да осъществява мониторинг как се харчат средствата от Брюксел и помощите занапред", каза Йовчев. 

Друг момент, който той разкри е, че СДВР е работила като подизпълнител на частна охранителна фирма и за всяка реакция на патрулите е получавала по 15 лв. Договорът бил сключен за 10 години с възможност за продължаване за още толкова, разкри още Йовчев на въпрос за закриването на СОТ.

Договорът, сключен от предишното ръководство, е прекратен, тече вътрешна проверка кой е допуснал конфликта на интереси и явно неизгодните финансово търговски отношения. Йовчев пресметна, че издръжката на един автопатрул е поне 5-6 хил. лв. месечно. 

Като друг пример за лошо управление в миналото Йовчев даде областните дирекции. Те са били подчинени пряко на вътрешния министър, затова е липсвал хоризонтален и вертикален контрол, а това ги е превърнало във феодални владения. "Проверете във "Фейсбук" за един бивш областен директор, който в разговор с бизнесмен го притиска. Като няма система за контрол, е възможно да стане всичко", каза министърът. 

Той разкритикува предишното ръководство и за слабия контрол върху бежанците. Заради липсата на капацитет за настаняване МВР издавало бележки за преместване на частен адрес, но не осъществявало контрол. "Дори в статистиката не излизаха бройките нелегални имигранти, не се знаеше къде са", каза Йовчев.  Затова сега се оказва, че на един адрес има регистрирани по над 100 души. Сега преди да издаде бележката полицията се свързва със собственика на имота, допълни той.

Само от администрацията в МВР ще бъдат съкратени 10% до края на годината и още 5% в началото на следващата година, каза още Йовчев.

Той отново коментира и инцидента от 30 ноември в дома за бежанци в Харманли. Няма ранени, няма хора със счупени ръце и крака, имало е бунт - незаконните са искали да излязат на свобода, посочи Йовчев. Те са се опитали да попречат на останалите бежанци да се хранят. Настъпили са безредици и е дошла полиция, която се е намесила, допълни той.

„Имаме нарушено имущество, къртили са мазилка и са я хвърляли по служителите, в следствие на това има двама полицейски служители, които са ранени", обясни министърът на вътрешните работи.

Хората по границата работят в много тежки условия. Правим всичко необходимо да им осигурим нормални условия. Палатките са сложени там, за да влязат колегите и да се стоплят, има и напитки. Слагаме и фургони, обясни той. По думите му в Италия не намалява потока на нелегални емигранти. Засиленото присъствие по границата ни е намалила този поток за страната ни. Иначе щеше да остане един константен поток от 3000 души на месец.

Много важно бе да намалим влизащите хора в страната. Успяваме да разширим капацитета и малко ни трябва да осигурим нормални условия на тези хора и да гарантираме сигурността им. Една съществена част от тях ще останат в България. Трябва да има програма за интеграция, коментира още вътрешният министър. Той обяви, че има адреси, на които са регистриран по 100 души. "Стар проблем е. Сега обаче се проверяват адресите, на които има чужденци. Преди не можеше да се каже къде са тези хора, сега знаем къде точно е всеки един човек", заяви той. http://www.blitz.bg

Прочети повече на: http://www.novini.bg/news/170024-%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%B9%D0%BE%D0%B2%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B2%D1%80-%D0%BD%D0%B5-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B8.htmlХората по границата работят в много тежки условия. Правим всичко необходимо да им осигурим нормални условия. Палатките са сложени там, за да влязат колегите и да се стоплят, има и напитки. Слагаме и фургони, обясни той. По думите му в Италия не намалява потока на нелегални емигранти. Засиленото присъствие по границата ни е намалила този поток за страната ни. Иначе щеше да остане един константен поток от 3000 души на месец. Много важно бе да намалим влизащите хора в страната. Успяваме да разширим капацитета и малко ни трябва да осигурим нормални условия на тези хора и да гарантираме сигурността им. Една съществена част от тях ще останат в България. Трябва да има програма за интеграция, коментира още вътрешният министър. Той обяви, че има адреси, на които са регистриран по 100 души. "Стар проблем е. Сега обаче се проверяват адресите, на които има чужденци. Преди не можеше да се каже къде са тези хора, сега знаем къде точно е всеки един човек", заяви той.
 


Сходни връзки

Щерка на началник при Цветанов се уредила с обществени поръчки | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди