изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 16:00 EEST
Руски учени опровергаха информацията за най-ниската измерена температура    
Любопитно Руски учени - полярници опровергаха информацията за нов температурен рекорд на Земята. Според тях най-ниската температура от минус 91,2 градуса по Целзий, измерена в Антарктида от спътник, не е била тази на въздуха, а на тънкия повърхностен слой, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Не може да се говори за рекорд, заяви за руската агенция заместник-директорът по научните въпроси на Арктическия и Антарктическия НИИ /ААНИИ/ към Росхидромет Александър Данилов.

"И това не е мнение, а факт" - изтъкна руският учен. Това е различна температура, а не тази, която се регистрира по стандартите на Световната метеорологична организация, заяви Данилов.

Когато през 1983 г. на руската станция "Восток" са били измерени минус 89,2 градуса, това е било направено според приетите от науката стандарти.

Най-ниската температура на повърхността на Земята - минус 91,2 градуса по Целзий, бе регистрирана от американски учени в Антарктида, в района на японската станция "Купол Фуджи".

За световния рекорд съобщи вчера в. "Сънди таймс". Измерването е  било направено със спътник от специалисти на Националния център за данни за снега и леда (NSIDC) на САЩ.

Предишният рекорд - минус 89,2 градуса по Целзий - също бе регистриран на Антарктида. Температурата бе измерена през 1983 г. на руската полярна станция "Восток".

"Купол Фуджи" е най-високата станция, намираща се на Антарктида. Тя е разположена на 3786 метра надморска височина.  actualno.com

 


Сходни връзки

Руски учени опровергаха информацията за най-ниската измерена температура | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди