изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 06:02 EEST
ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СОСЗР – НА КОТА 260    
ОбществоОт 5 до 7 септември 1916 година трае величавата битка за защитата на Добрич от руските, румънските и сърбохърватските военни части, решили да овладеят града и продължат към Варна и по-нататък.
Преобладаващ по численост и въоръжение, неприятелите атакуват по цялата дължина на фронта с цел да съкрушат съпротивата на нашите части и овладеят града.

След силен артилерийски огън противникът атакува позициите, заети от Втора бригада на Шеста Бдинска дивизия, в състав 35-и Врачански и 36-и Козлодуйски полкове и придадените към тях други сили и средства. Главният удар поема 35-и Врачански полк, който още на 6 септември отблъсква осем атаки на многократно превъзхождащия го противник. На 7 септември атаките са възобновени с още по-голяма сила и ожесточение.
С цел облекчаване положението на полка, командването на дивизията разпорежда 36-и Козлодуйски полк да атакува противника във фланг. Но превъзхождащият го по численост противник атакува и го принуждава да отстъпи, като понася големи по численост загуби от редови и команден състав.
Положението и на Врачанския полк се влошава, но волята на всички е една – „Ако трябва ще оставим костите си тука, но няма да отстъпим нито крачка назад”. Такава е и волята на командира на Врачанския полк полковник Васил Таслаков. Тя е изпълнена с чест от личния състав на полка. Вечна слава на тези млади български синове от признателна Добруджа!
По повод 93-ата годишнина от това паметно събитие, СОСЗР-Добрич, постави паметен знак на кота 260 – командния пункт на полк. Таслаков.

Подполковник /ОЗ/ Георги Димитров


 


Сходни връзки

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СОСЗР – НА КОТА 260 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди