изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 03:10 EEST
Бареков на кръглата маса: Бойко Борисов е пратил есемес на Цветанов да се маха    
Политика Цветан Цветанов веднага да напусне Народното събрание, защото надмина и емблематичния Христо Бисеров, призова лидерът на Движение „България без цензура“ Николай Бареков след кръгла маса на тема „Правосъдие, държавност и правов ред”.

В дискусията участваха юристи и политически лица, Емил Георгиев от Екогласност, Димитър Абаджиев, Борислав Цеков. Компания им правеха зам.-шефката на БОРКОР Елеонора Николова, както и бившият МВР-шеф Емануил Йорданов и заместникът му Явор Хайтов.

По думите му, в момента в парламента има по-силен еквивалент на бившия зам.-шеф на ДПС Христо Бисеров и това е дясната ръка на Бойко Борисов, който към момента има 3 обвинения, а не е изключено да изникнат и още.

Два са примерите за съдебна несправедливост, които моментално изникват в паметта на Николай Бареков. Първият е оправдаването на Трайчо Трайков по случая „Каолин“, а вторият е именно ситуацията около бившия вътрешен министър.

Не може Цветанов да стои в Народното събрание и медиите да му се подиграват, не може Борисов да му праща от Банкя смс-и да се маха от властта и той да казва, че не е готов да подаде оставка, коментира още лидерът на „България без цензура“.

Според него колкото повече Цветанов стои в ГЕРБ, толкова повече нараства доверието в новите формации.

По-голямата част от участниците в кръглата маса се обединиха около идеята, че Съюз "Чисти ръце" може да върне доверието в държавата и институциите. Идеята трябва да бъде подкрепена от обществото, политиците няма да я приемат добре, защото засяга интересите им. Голямата промяна обаче е възможна само през Велико народно събрание.

Николай Бареков отново припомни десетте опорни точки за членство в предлагания от него Съюз "Чисти ръце":

1. Политическа лустрация за създателите и членовете на криминални групировки.
2. Без членове на ДС, доказани като кредитни милионери от преди банковата криза 1996-1997г.
3. Без партии, които са били в управлението на държавата, освен ако не са освободили от своите ръководни постове бивши премиери, министри и зам.-министри
4. Пряк избор на полицейски шефове и началници на РПУ-та.Подкрепа чрез бюджета и специални законодателни разпоредби за МВР, Българската армия и ДАНС. Увеличаване на личния състав, режийните и социалните придобивки, както и даване на статут на неприкосновеност.
5. Деполитизация в НАП, ръководствата на болници, училища и други висши административни органи и длъжности, както и областни управители и общини.
6. Даване на подкрепа на Главния прокурор, при ясно зададени параметри и поети от негова страна ангажименти, за бързо стартиране и приключване на проверките по сигнали срещу висши политици от Прехода. Без политизация във Висшата съдебна власт. Пряк избор на районни и градски съдии и прокурори.
7. Отпадане на банковата тайна за политиците. При влизане във властта всеки политик е длъжен да даде своето съгласие за специализирани проверки от ДАНС и НАП на неговите доходи, начина му на живот, роднини по права линия и съребрена до четвърта степен. Както и проверка на всички възможни имотни и приятелски свързаности. Отпадане на банковата тайна за действащите в момента политици във властта.
8. Отказ от партийни субсидии.
9. Политиците да се откажат доброволно от участие в офшорни дружества и да ги осветят преди това пред обществото, ако са регистрирали такива.
10. Лустрация за политици с две или повече прокурорски обвинения до тяхното отпадане.

Идеята е чудесна, но трябва да стане гражданска, не очаквайте да я подкрепят политиците, коментира председателят на Земеделския народен съюз (ЗНС) Румен Йончев, който бе модератор на дискусията.

Операцията да започне от най-високото ниво – президента Росен Плевнелиев заради демонстрираното от него на няколко пъти корпоративно мислене, предложи лидерът на ПК "Екогласност" Емил Георгиев. Според него корупцията е оказала негативно влияние върху институциите и затова гражданите вече не им вярват.

Нивото на недоверие към държавата и институциите е най-ниското от 100 години насам, коментира Любен Дилов-син. Очевидно без Велико народно събрание никакъв ход напред не е възможен. Нужно е пренареждане на приоритетите, така че да се работи следващото народно събрание да е велико, категоричен е той. Заради заложения преди години бушон, който прави изключително трудна процедурата, е нужно да се натиска политическия елит и все повече организации да искат и настояват свикване на ВНС.

Държавността през последните години беше убита. Но как да имаме държавност когато нямаме държавници. Последните години видяхме всякакви политици – гъвкави, хитри, но не и държавници. Дори очакванията ни към един бивш монарх бяха излъгани, анализира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и цитира Константин Величков "Българският политик е случайно попаднал във властта човек, който гледа за келепира".
http://www.blitz.bg/
 


Сходни връзки

Бареков на кръглата маса: Бойко Борисов е пратил есемес на Цветанов да се маха | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.57 секунди