изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:00 EEST
Външното ни министерство се сопна на Ердоган за претенциите към Тракия    
НовиниИзявлението на турския премиер Реджеп Таип Ердоган, в което той определи Тракия като "жива част от от турската история", предизвика остра реакция и на нашето Министерство на външните работи. Подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, това се посочва в изявление на говорителя на МВнР на България, по повод изказване на министър-председателя на Турция в Кешан.

„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион". Това заяви турския премиер Реджеп Тайп Ердоган в предизборно си изявление за местните избори в Кешан. Изявлението му предизвика възмущението на всички засегнати страни. Гръцките медии оцениха изказването като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите.

В изявлението на МВнР се казва още: „Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа.

Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат.

Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост".

Изявлението на Ердоган в подкрепа на идеята за възстановяването на Турската република Тракия е наистина смущаващо, каза пред „Фокус" директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

„Тези изявления са направени, наистина, на предизборен митинг (какво ли не обещават политиците на предизборни митинги), но все пак на Балканите, такива претенции в края на 2013 г. не бива да се правят, още повече, че две от съседните страни, Гърция и България, са членки на Европейския съюз", каза то.
http://www.blitz.bg

Непремерена реч на Ердоган предизвика международен скандал

Касим Дал до турския премиер Реджеп Ердоган при погребението на майка му
Искам да предупредя всички вас, че се намирате непосредствено в навечерието на гражданска война
СДС отива на избори с Касим Дал?
Правителствата на България и Турция ще заседават съвместно в Анкара
Баджът за акредитация на атентатора е от семинар на Касим Дал
НАПРЕЖЕНИЕ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ТУРЦИЯ: Капитан Андреево блокирано от 40 километра опашка от тирове
Вилдан Байрямова: Сметките на Анкара се провалиха
Превозвачите вдигнаха блокадата на границата с Турция
КОНДОМИНИУМ НАД СЕВЕРНА ДОБРУДЖА - 1918 г.
МС отмени решението за изграждане на защитна мрежа между България и Турция
България, Катар и Турция ще строят пътя ”Русе-Свиленград”
България и Турция се споразумяха за газовата връзка
В Турция: България строи нова "Берлинска стена"
Приключи работното посещение на Рашидов и Дянков в Турция
Депутатите се скараха за референдума за Турция
 


Сходни връзки

Външното ни министерство се сопна на Ердоган за претенциите към Тракия | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди