изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:03 EET
УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА ЗАПОЧНА ДА СЕ РАЗПАДА С НЕГЛАСУВАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО    
Коментари Парламентът отхвърли предлаганите промени в закона за тютюнопушенето, които целяха либерализиране, от които изгода щяха да имат много заведения в страната. По-важното е, че практически с това гласуване започна да се разпада коалицията БСП-ДПС, поддържана от Атака, чийто закон не се прие. Увисна още едно от предизборните обещания на БСП, а с него под въпрос са и субсидиите за тютюнопроизводството, в което са заети избиратели на ДПС, движението пък се изяви с преимуществено отрицателния си вот.


Най-вероятно много от избирателите-пушачи на БСП ще оттеглят доверието си в партията, щом като тя не оправда предизборното си обещание. Тези хора обективно ще искат и обяснение защо се дават субсидии на производителите на тютюн, които са лично техни средства, след като се забранява либерализирането на тютюнопушенето. Лицимерието на депутатите на ДПС най-вероятно ще роди конфликти сред техните избиратели, чието съществуване зависи изцяло от производството на тютюн и субсидирането му, както и от производството на цигари. Предполага се отлив на доверие и сред средите, заети в обществените заведения, много от които по причина оцеляване, поддържаха и финансираха БСП.  Всъщност, ГЕРБ нанесе сериозен удар на управляващата коалиция, защото бяха единни в гласуването си. От Атака зависи съществуването на това правителство и на този парламент и партията би вдигнала авторитета си сред пушачите, ако прецизира ролята си на балансьор в Народното събрание, но партията като че ли не е готова още да напусне парламента. Но пък е в състояни да създава големи проблеми на управляващите БСП-ДПС. Негласуването на промените подсказва и въпрос дали няма задкулисни игри за ново мнозинство в парламента - ГЕРБ-ДПС или ГЕРБ-ДПС-БСП? Става въпрос за политика, а не за загриженост за народа, тъй като  мнозина от гласувалите против промените продължават да пушат колкото и където си искат, особено в парламента, имат пари, имат власт, имат възможности и положение за ненаказуемост.
Очевидно е, че има нещо гнило в политиката на трите проевропейски партии, по-точно сред депутатите им - ГЕРБ-БСП-ДПС. Предстои скоро да разберем това, а изборите за евродепутати са толкова близо, че само след 5 месеца избирателят ще има възможност да застане за този, който защитава интересите му. Макар че вече 25 години същият този избирател - от тези, които вече измряха, до тези, които ще гласуват за първи път, в голямото си мнозинство остават с пръста в устата, докато мнозинството депутати гризкат големите кокали с много, много месце по тях.
И накрая - отваря се още по-стабилно една ниша за корупция, свързана с тютюнопушенето, макар и тя да е застрашена сериозно от задаващата се легализация на определени наркотици.

Димитър Дуков - непушач
************************************

Депутатите отхвърлиха връщането на цигарите

Със значително мнозинство и след повече от три часа дебати отхвърлиха и двата законопроекта, които разрешаваха пушенето в различни варианти в заведения и на обществени места.Законопроектът на "Атака" бе отхвърлен със 107 против и 17 въздържали се. Подкрепиха го 64 депутати.

Депутатите отхвърлиха и законопроекта на Спас Панчев от Коалиция за България за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 190 народни представители, от които 76 – „за”, 106 – „против”, а 8 се въздържаха.

Така остава в сила старото положение за пълна забрана за употреба на цигари, приет преди преди година и половина от предишното Народно събрание.

http://www.blitz.bg

Остава забраната за пушене на обществени места

става забраната за пушене на обществени места. С гласуване, след три часа дебати, депутатите отхвърлиха и двата законопроекта, които предвиждаха либерализиране на режима за пушене на обществени места и отпадане на някои ограничения. Депутатите отхвърлиха най-напред законопроекта на Волен Сидеров за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 188 народни представители, от които 64 – „за”, 107 – „против”, а 17 – „въздържал се”. След това - депутатите отхвърлиха законопроекта на Спас Панчев от Коалиция за България за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 190 народни представители, от които 76 – „за”, 106 – „против”, а 8 се въздържаха.
Близо три часа депутатите обсъждаха законопроектите. В залата бе и здравният министър д-р Таня Андреева. Категорично не приемам либерализирането на пушенето, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в рамките на дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места.



Агенция “Фокус”
Забраната за пушене на обществени места остава (ОБЗОР)

Остава забраната за пушене на обществени места. С гласуване, след три часа дебати, депутатите отхвърлиха и двата законопроекта, които предвиждаха либерализиране на режима за пушене на обществени места и отпадане на някои ограничения. Депутатите отхвърлиха най-напред законопроекта на Волен Сидеров за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 188 народни представители, от които 64 – „за”, 107 – „против”, а 17 – „въздържал се”. След това - депутатите отхвърлиха законопроекта на Спас Панчев от Коалиция за България за либерализиране на пушенето на обществени места. Гласуваха 190 народни представители, от които 76 – „за”, 106 – „против”, а 8 се въздържаха.
Близо три часа депутатите обсъждаха законопроектите. В залата бе и здравният министър д-р Таня Андреева. Категорично не приемам либерализирането на пушенето, каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в рамките на дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места. „Днешният дебат трябваше да е дебат за здравето. Не приемем противопоставяне на бизнес срещу здраве. Забраната на тютюнопушенето на обществените места е въпрос за общественото здраве. Тази забрана защитава здравето на непушачите, на работещите в заведенията и е в защита на превенцията срещу тютюнопушенето. Всичко е въпрос на собствен избор. В момента забраната не спира възможността за избор”, подчерта министърът.
По думите й сред водещите фактори при онкологичните, сърдечно-съдовите заболявания, белодробните заболявания е тютюнопушенето. При пасивните пушачи два пъти повече е никотинът и катрана, които се поглъщат, 73 пъти повече амоняка, отколкото при активните пушачи.
„Виждала съм умиращи хора от карцином, при които като първи фактор е посочено тютюнопушенето. Виждала съм жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след спиране на пушенето”, каза Андреева. Тя призова депутатите при гласуването да помислят, ако в семейството им има поне един човек с риск от пребиваване в среда с пушене.
Забраната за пушене е в голямата си част е лицемерие, каза вносителят на промените в Закона за здравето с цел либерализиране на пушенето на обществени места Спас Панчев при дебатите по законопроекта. „6-7 месеца в медиите обсъждаме един проблем, който е много важен за обществото. Въпрос, който касае един от бичовете за нашето здраве. Законът не доведе до намаляване на пушенето”, каза Панчев. Според справка от Министерството на финансите в последната една година има с повече от 8.5% увеличение на продажбите на бандероли. Продажбите са се увеличили, хората продължават да пушат, коментира Панчев.
„Като законодатели сме длъжни да направим такъв закон, който да се изпълнява. Не е само ангажиментът на изпълнителната власт. Забраната е технологично изостанала.
В България има един от най-стриктните закони. Над 20 са държавите от ЕС, в които има либерализиран закон. Унгария, Испания, Гърция тръгнаха по нашия път, защото видяха, че законът не отговаря на потребностите на хората”, каза депутатът.
Няма да подкрепя законопроектът за частична отмяна на забраната за пушене, защото се касае за принципна политика, заяви депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев при дебатите. „Ще продължим ли да подкрепяме политиката, която решихме да прокарваме в здравеопазването по отношение на тютюнопушенето – една обща политика на ЕС, или ще продължим да се отказваме с всяка една година?”, попита Мутафчиев. Той припомни, че подобен ход е направен и от ГЕРБ, когато от 1 юни 2010 г. е трябвало да бъде въведена пълната забрана, а управляващите тогава са отложили с две години и са въвели зали за пушачи и за непушачи. „Направиха се инвестиции за две години и след това казахте – няма да се пуши никъде. Това не е тази последователна политика, за която аз говоря”, отбеляза Мутафчиев.
Мартин Захариев от Коалиция за България предложи дебатите да се прекратят. „Дебатът има смисъл, когато едната страна носи аргументи, за да убеди другата. Ние ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по собствената си съвест. Демокрацията е да приемем решението на мнозинството. Каквото залата реши, това ще се случи. Това е нашият изпит за демокрация”, коментира той.
Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот, каза депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев при дебатите. Предложението е популизъм, смята депутатът. „Не подкрепям законопроектите. Смятам, че те са ретроградни. Те са злоупотреба с необразованата добронамереност на някои от непушачите”, заяви депутатът. Според него една от причините за искане на частична отмяна на пълната забрана за пушене е приоритизиране на икономически показатели над здравните фактори. „Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот. За мен човешкият живот няма цена. Животът и здравето нямат цена. Те не са величини, определяни или подвластни на човешката суета, корист, на жизнения стандарт. Здравето и животът са несравними ценности. Една от 10 причини за смърт се дължат на пушенето. Към 2030 г. по прогноза на СЗО, ако не се вземат мерки, се очаква тази цифра да е 5 от 10”, заяви Кърджалиев.
„Има феномен - странична димна струя – това е димът от тлеенето на цигарата. 89% от този дим не минава през филтъра. Тя съдържа 50% повече амоняк, 5 пъти повече въглероден окис, три пъти повече канцерогенни. Непушачът е длъжен да поема този дим, заедно с дима, издишан от пушача”, заяви депутатът.
„От 2 юли 2010 г. може би от свян вие от ГЕРБ въведохте режим, с който причинихте толкова много разходи на хората със заведения. През 2012 г. гласувахме сегашното статукво и сега пак връщаме либерализацията. Как може да се спазват закони при това колебливо поведение?”, коментира Кърджалиев.
Обръщам се към колегите от ДПС, към моя приятел Хаджихасан, призовавам ви да не подкрепяте тези законопроекти, за да продължим евроатлантическия път на партията, каза той.
Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията, каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова. Атанасова подари на сегашния здравен министър Таня Андреева стикер със знака на кампанията срещу разрешаване на пушенето на обществени места. „Връщането на тютюнопушенето на обществени места е една отвратителна идея”, каза Атанасова като цитира министъра на здравеопазването Таня Андреева. „По тази тема трябва да има приемственост. Тя трябва да е не само между министрите в отделните правителства”, заяви Атанасова. Тя припомни, че има нарочно решение на ВАС по отношение на община Кюстендил при въвеждането на пълната забрана за пушене там. Според решението на съда правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията.
Павел Шопов от "Атака" заяви: Много се плюнчат за здравето на хората, а не мислят за тези хора, които излизат в студа да пушат. Декларирам – никога не съм бил пушач и никога няма да бъда, но това не означава, че няма да дам право на избор.
„След въвеждане на забраната за пушене, са се обособили едни грозни шатри от найлони, вътре горят газови печки, които могат да гръмнат всеки момент. Страшно неприятно е и е грозно. Тук някой наивно си мисли, че проблемът е въпрос на съвест”, каза Шопов.
„Другарят Ромпой, или другарят Барозу, са му казали – приеми го в България и той – да, ще го оправим този проблем. В момента ще гласуват както им е наредено”, посочи Шопов, като визира групата на ГЕРБ и лидера им.
Не прекалихме ли с лицемерието с нашата загриженост за здравето на нашия народ? Това попита депутатът от „Атака” Магдалена Ташева. „Живеем в държава, в която се роди Асоциация на близките на загиналите родилки, родилки, които не са могли да си платят узаконения рушвет „избор на екип”; държава, в която половината хора са без зъби, огледайте се в градския транспорт, защото хората не могат да си позволят зъбните протези. Сега вие сте много загрижени да не пуша?
Не е там работата. Вие бързате да се поклоните за кой ли път, да застанете в поза на буква Г на една брюкселска бюрокрация”, коментира депутатът от „Атака” Магдалена Ташева. „През 1996 г. ЕК прие да регламентира дължината на презерватива – 16 см., що не го въведете и у нас, за да покажете, че сме европейци”, коментира Ташева.
Протест против отпадането на забраната за тютюнопушене на обществени места се проведе пред Народното събрание преди заседанието, съобщи за Агенция „Фокус” д-р Гергана Гешанова от коалиция „България без дим”. „Протестирахме от 08.00 часа, когато народните представители влизаха в парламента. Изказахме своето мнение – не на отмяната на забраната, за да могат да получат депутатите представа, че народът иска забраната да остане”, допълни д-р Гешанова. По думите й, има доказан здравен ефект от действащата забрана, който рано или късно, отново ще се прояви, но много по-силен и много по-действащ е моралният ефект. Решението на депутатите да обсъждат отпадането на забраната е падение и предателство спрямо българския народ, а ако тя отпадне – това ще е унижение за нацията ни, че се връщаме назад, подчерта тя. Според нея, действията на парламента не са правилни, тъй като Европа и цял свят вървят напред, като се стремят да ограничат пушенето, увеличили са глобите за нарушителите, за да се спазва забраната. Тя даде пример, че Ирландия иска да страна без пушене въобще и подчерта, че депутатите не трябва да ни „сервират” отпадането на забраната имено сега – в навечерието на коледните и новогодишните празници – това е един грозен подарък.


Агенция “Фокус”
Министър Таня Андреева: Удовлетворена съм от оставане на забраната за пушене на обществени места

Удовлетворена съм от оставане на забраната за пушене на обществени места. Това заяви пред журналисти в парламента министърът на здравеопазването Таня Андреева след като парламентът отхвърли предложения за либерализиране на пълната забрана, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „За мен този дебат е дебат за здраве и никакви други теми около него не стоят. Всеки от депутатите има право да отстоява и застъпва позиция и становища”, каза Андреева. „За мен, от гледна точка на здравето на хората, това беше правилната крачка”, каза министърът.
На въпрос дали е очаквала този резултат, Андреева каза: „Надявах се, не можех да знам как ще гласува всеки един от депутатите. Водила съм разговори с част от тях с аргументите, които споменах в зала”.
На въпрос дали има разочарование сред групата на Коалиция за България, Андреева каза: „Не мисля, че има разочарование. Видяхте, че всички народни представители гласуваха по съвест и по своите разбирания”.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Депутатите отхвърлиха законопроекта на Спас Панчев от Коалиция за България за либерализиране на пушенето

Депутатите отхвърлиха законопроекта на Спас Панчев от Коалиция за България за либерализиране на пушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Гласуваха 190 народни представители, от които 76 – „за”, 106 – „против”, а 8 се въздържаха.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Таня Андреева: Категорично не приемам либерализирането на пушенето

Категорично не приемам либерализирането на пушенето. Това каза министърът на здравеопазването Таня Андреева в рамките на дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днешният дебат трябваше да е дебат за здравето. Не приемем противопоставяне на бизнес срещу здраве. Забраната на тютюнопушенето на обществените места е въпрос за общественото здраве. Тази забрана защитава здравето на непушачите, на работещите в заведенията и е в защита на превенцията срещу тютюнопушенето. Всичко е въпрос на собствен избор. В момента забраната не спира възможността за избор”, подчерта министърът.
По думите й сред водещите фактори при онкологичните, сърдечно-съдовите заболявания, белодробните заболявания е тютюнопушенето. При пасивните пушачи два пъти повече е никотинът и катрана, които се поглъщат, 73 пъти повече амоняка, отколкото при активните пушачи.
„Виждала съм умиращи хора от карцином, при които като първи фактор е посочено тютюнопушенето. Виждала съм жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след спиране на пушенето”, каза Андреева. Тя призова депутатите при гласуването да помислят, ако в семейството им има поне един човек с риск от пребиваване в среда с пушене.


Агенция “Фокус”
Депутатите отхвърлиха законопроекта на Волен Сидеров за либерализиране на пушенето на обществени места

Депутатите отхвърлиха законопроекта на Волен Сидеров за либерализиране на пушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Гласуваха 188 народни представители, от които 64 – „за”, 107 – „против”, а 17 – „въздържал се”.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Павел Шопов: Ще гласувам „за” падане на забраната за пушене на обществени места

Много се плюнчат за здравето на хората, а не мислят за тези хора, които излизат в студа да пушат. Това каза депутатът от „Атака” Павел Шопов в рамките на дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Декларирам – никога не съм бил пушач и никога няма да бъда, но това не означава, че няма да дам право на избор”, заяви Шопов.
„След въвеждане на забраната за пушене, са се обособили едни грозни шатри от найлони, вътре горят газови печки, които могат да гръмнат всеки момент. Страшно неприятно е и е грозно. Тук някой наивно си мисли, че проблемът е въпрос на съвест”, каза Шопов.
„Другарят Ромпой, или другарят Барозу, са му казали – приеми го в България и той – да, ще го оправим този проблем. В момента ще гласуват както им е наредено”, посочи Шопов, като визира групата на ГЕРБ и лидера им.
„Ще ви кажа аз как ще гласувам. На 7 декември се събрахме нашия клас от една пловдивска гимназия. Това беше „Г” клас. 11 бяха да се гласува „за” промените в закона, а 5 бяха „против”. Такива са нагласите, така ще гласувам и аз”, каза още депутатът.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Спас Панчев: Забраната за пушене е в голямата си част е лицемерие

Това каза вносителят на промените в Закона за здравето с цел либерализиране на пушенето на обществени места Спас Панчев при дебатите по законопроекта, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „6-7 месеца в медиите обсъждаме един проблем, който е много важен за обществото. Въпрос, който касае един от бичовете за нашето здраве. Законът не доведе до намаляване на пушенето”, каза Панчев. Според справка от Министерството на финансите в последната една година има с повече от 8.5% увеличение на продажбите на бандероли. Продажбите са се увеличили, хората продължават да пушат, коментира Панчев.
„Като законодатели сме длъжни да направим такъв закон, който да се изпълнява. Не е само ангажиментът на изпълнителната власт. Забраната е технологично изостанала.
В България има един от най-стриктните закони. Над 20 са държавите от ЕС, в които има либерализиран закон. Унгария, Испания, Гърция тръгнаха по нашия път, защото видяха, че законът не отговаря на потребностите на хората”, каза депутатът


Агенция “Фокус”
Десислава Атанасова: Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията

Правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията. Това каза депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Десислава Атанасова в рамките на дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Атанасова подари на сегашния здравен министър Таня Андреева стикер със знака на кампанията срещу разрешаване на пушенето на обществени места. „Връщането на тютюнопушенето на обществени места е една отвратителна идея”, каза Атанасова като цитира министъра на здравеопазването Таня Андреева. „По тази тема трябва да има приемственост. Тя трябва да е не само между министрите в отделните правителства”, заяви Атанасова. Тя припомни, че има нарочно решение на ВАС по отношение на община Кюстендил при въвеждането на пълната забрана за пушене там. Според решението на съда правото на тютюнопушене не е право, което да е защитимо от Конституцията.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Магдалена Ташева на дебата за пушенето: ЕК прие да регламентира дължината на презерватива, защо не го въведете и у нас?

Не прекалихме ли с лицемерието с нашата загриженост за здравето на нашия народ? Това попита депутатът от „Атака” Магдалена Ташева в рамките на дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Живеем в държава, в която се роди Асоциация на близките на загиналите родилки, родилки, които не са могли да си платят узаконения рушвет „избор на екип”; държава, в която половината хора са без зъби, огледайте се в градския транспорт, защото хората не могат да си позволят зъбните протези. Сега вие сте много загрижени да не пуша?
Не е там работата. Вие бързате да се поклоните за кой ли път, да застанете в поза на буква Г на една брюкселска бюрокрация”, коментира депутатът от „Атака” Магдалена Ташева. „През 2006 г. ЕК прие да регламентира дължината на презерватива – 16 см., що не го въведете и у нас, за да покажете, че сме европейци”, коментира Ташева.
„В законопроектите става въпрос да осигурим едно малко търговско предимство на нашия туристически бранш. Няма да има пасивни пушачи. Ще има заведения за пушачи и за непушачи. Вашата работа, вашата мисия не е да налагате силово как човек да си прави здравето, а убеждението, кампаниите. Сигурно не сте си свършила работата”, каза още депутатът.
„Ние сме евроскептици и смятаме, че ЕК не се отнася справедливо към България и затова България е една икономическа пустиня, заяви проф. Станислав Станилов.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Гинче Караминова, ГЕРБ: 60% от българите не желаят да се либерализира тютюнопушенето на закрито

60% от българите не желаят да се либерализира тютюнопушенето на закрито. Това заяви депутатът от ГЕРБ Гинче Караминова при дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Караминова цитира данни от изследване. „60% от българите не желаят да се либерализира тютюнопушенето на закрито. Реакцията на хората в социалните мрежи също е светкавична. Петицията за три дни е подкрепена от 70 000 души”, заяви депутатът от ГЕРБ Гинче Караминова. Колегата й от ГЕРБ Красимира Анастасова призова да не се правят компромиси със здравето на гражданите.
„Всички аргументи на лекарите са верни. Законопроектите предлагат да има право на избор. Предлагаме да има помещения, в които непушачите могат да не влизат”, заяви проф. Станислав Станилов от „Атака”.
„Когато нямаме единно мнение за тютюнопушенето на закрито, забраните ще бъдат нарушавани. Помните какво беше положението със задължителното слагане на колани в автомобилите”, заяви Лъчезар Иванов от ГЕРБ. „Когато няма твърда ръка от страна на бащата и майката, едно дете винаги гледа как да направи някоя беля”, даде пример депутатът.
„Не очаквах такива сравнения. Коланът не предизвиква никотинов глад”, коментира проф. Станилов.
Красимир Янков от Коалиция за България посочи, че обществената заявка е по-различна и като изразители на волята на избирателите, ще трябва да разсъждават не само от здравна гледна точка.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Тунчер Кърджалиев: Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност

Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот. Това каза депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев при дебатите по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Предложението е популизъм, смята депутатът. „Не подкрепям законопроектите. Смятам, че те са ретроградни. Те са злоупотреба с необразованата добронамереност на някои от непушачите”, заяви депутатът. Според него една от причините за искане на частична отмяна на пълната забрана за пушене е приоритизиране на икономически показатели над здравните фактори. „Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот. За мен човешкият живот няма цена. Животът и здравето нямат цена. Те не са величини, определяни или подвластни на човешката суета, корист, на жизнения стандарт. Здравето и животът са несравними ценности. Една от 10 причини за смърт се дължат на пушенето. Към 2030 г. по прогноза на СЗО, ако не се вземат мерки, се очаква тази цифра да е 5 от 10”, заяви Кърджалиев.
„Има феномен - странична димна струя – това е димът от тлеенето на цигарата. 89% от този дим не минава през филтъра. Тя съдържа 50% повече амоняк, 5 пъти повече въглероден окис, три пъти повече канцерогенни. Непушачът е длъжен да поема този дим, заедно с дима, издишан от пушача”, заяви депутатът.
„От 2 юли 2010 г. може би от свян вие от ГЕРБ въведохте режим, с който причинихте толкова много разходи на хората със заведения. През 2012 г. гласувахме сегашното статукво и сега пак връщаме либерализацията. Как може да се спазват закони при това колебливо поведение?”, коментира Кърджалиев.
„Обръщам се към колегите от ДПС, към моя приятел Хаджихасан, призовавам ви да не подкрепяте тези законопроекти, за да продължим евроатлантическия път на партията.
Умните се учат от грешките си, мъдрете не ги допускат, призовавам всички да бъдем мъдри”, каза още депутатът.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Петър Мутафчиев: Няма да подкрепя частична отмяна на забраната за пушене, защото се касае за принципна политика

Няма да подкрепя законопроектът за частична отмяна на забраната за пушене, защото се касае за принципна политика. Това заяви депутатът от Коалиция за България Петър Мутафчиев при дебатите по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Ще продължим ли да подкрепяме политиката, която решихме да прокарваме в здравеопазването по отношение на тютюнопушенето – една обща политика на ЕС, или ще продължим да се отказваме с всяка една година?”, попита Мутафчиев. Той припомни, че подобен ход е направен и от ГЕРБ, когато от 1 юни 2010 г. е трябвало да бъде въведена пълната забрана, а управляващите тогава са отложили с две години и са въвели зали за пушачи и за непушачи. „Направиха се инвестиции за две години и след това казахте – няма да се пуши никъде. Това не е тази последователна политика, за която аз говоря”, отбеляза Мутафчиев.
Мартин Захариев от Коалиция за България предложи дебатите да се прекратят. „Дебатът има смисъл, когато едната страна носи аргументи, за да убеди другата. Ние ще излезем от партийните си обувки и ще гласуваме по собствената си съвест. Демокрацията е да приемем решението на мнозинството. Каквото залата реши, това ще се случи. Това е нашият изпит за демокрация”, коментира той.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Продължава дебатът по текстовете за либерализация на пушенето на обществени места

Тютюнопушенето ще е инкриминирано деяние в световен аспект. Следете тенденциите. Това заяви депутатът от ДПС Тунчер Кърджалиев при дебатите по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По повод реплика към него, Кърджалиев заяви, че не е коректно да се прави паралел със субсидиите за тютюн. Темите са много различно поставени. „В малките градове до 40 000, когато въведем този режим, смятате ли, че ще има заведение под 70 квадратни метра, което да е за непушачи? Насила никой не иска да изпада в състояние на нелоялно конкуриране”, заяви той.
Николай Александров, „Атака” заяви: „По същия начин можем да забраним свинското месо или дизеловите двигатели, които замърсяват. Забраната за пушене нарушава правото на избор. По никакъв начин, когато се въведат отделни зали, ние не целим да навредим на някой. Целим всеки да има правото на избор и да реши къде да отиде”.
„По отношение на сравнението на забраната за пушене със забраната за свинско месо, моля госпожа стенографката да запише: „Д-р Кърджалиев махна великодушно с ръка и седна развеселен на мястото си”, каза в отговор Тунчер Кърджалиев.
„Предстоят празници. Помислете за тези хора, които седят навън. Зорлем правим закони, които не се спазват”, заяви Венцислав Лаков от „Атака”.
„Изнесохте дълга лекция посветена на темата „за” и „против” тютюнопушенето. Вие подменяте темата. Не ресторантьорите са проблем. Ресторантьорите не влошават здравето на хората”, заяви в реплика към Кърджалиев Антон Кутев от Коалиция за България.
„Има ли алтернатива здравето и може ли народът да се дели на хора, които боледуват и хора, които не боледуват”, каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ. „Ние сме дошли на тази земя не по политически убеждения. Нека дадем шанс на бъдещето на нашите деца. Бъдещето е само в една здравословна среда”, заяви той.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Протест против отпадането на забраната за тютюнопушене на обществени места се проведе пред Народното събрание

Протест против отпадането на забраната за тютюнопушене на обществени места се проведе пред Народното събрание, съобщи за Агенция „Фокус” д-р Гергана Гешанова от коалиция „България без дим”. „Протестирахме от 08.00 часа, когато народните представители влизаха в парламента. Изказахме своето мнение – не на отмяната на забраната, за да могат да получат депутатите представа, че народът иска забраната да остане”, допълни д-р Гешанова. По думите й, има доказан здравен ефект от действащата забрана, който рано или късно, отново ще се прояви, но много по-силен и много по-действащ е моралният ефект. Решението на депутатите да обсъждат отпадането на забраната е падение и предателство спрямо българския народ, а ако тя отпадне – това ще е унижение за нацията ни, че се връщаме назад, подчерта тя. Според нея, действията на парламента не са правилни, тъй като Европа и цял свят вървят напред, като се стремят да ограничат пушенето, увеличили са глобите за нарушителите, за да се спазва забраната. Тя даде пример, че Ирландия иска да страна без пушене въобще и подчерта, че депутатите не трябва да ни „сервират” отпадането на забраната имено сега – в навечерието на коледните и новогодишните празници – това е един грозен подарък.
„Ако падне забраната, нашите протести ще продължат. Ние днес се радваме, че никой не пуши в трамваите, самолетите, че във влака никой не ни пуши в лицето, защото някой някога е взел правилно решение. И депутатите рано или късно трябва да вземат правилното решение”, каза още д-р Гешанова. По думите й, е крайно време пушенето да се демаскира и да се разбере, че това е една зависимост, която не бива да се популяризира. Това е равносилно на това, да дадем равноправие на хората, които употребяват наркотици, подчерта д-р Гешанова.
Инна ПОГЛУБКО



Агенция “Фокус”
Спас Панчев: С предлаганите промени в Закона за здравето се запазва пълната забрана за тютюнопушене в по-голяма част от закритите обществени места

С предлаганите промени в Закона за здравето се запазва пълната забрана за тютюнопушене в по-голяма част от закритите обществени места. Това заяви депутатът от Коалиция за България Спас Панчев, който представи мотивите на внесения от него законопроект, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Следва да се потърси балансиран подход, при разработването и въвеждането на ефективна регулаторна рамка в областта на тютюнопушенето на обществени места, която да отговаря и на икономическите потребности на бизнеса в контекста на световната финансова криза. Влизането в сила на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места от 1 юни 2012 г. постави ресторантьорския и хотелиерски бранш в изключително затруднено финансово положение. По данни на представителите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БАХА) в следствие на тежката икономическа криза и пълната забрана за тютюнопушене, бизнесът отбелязва спад в оборота, особено през зимните месеци (2012-2013 г.), между 50 и 70% в зависимост от големината на населеното място. От друга страна, поради занижените приходи в бранша, за периода от влизането в сила на забраната до момента, редица заведения или прекратяват дейността си, или са принудени да сведат до минимум броя на работните места с цел икономии”, заяви Панчев.
„Въпреки стремежа на Европа за ограничаване на тютюнопушенето, в редица държави – членки на Европейския съюз като Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Испания, Португалия и Германия се допуска по изключение тютюнопушене в някои обществени места, при различен режим на обособяване на самостоятелни помещения и при стриктно спазване на определени изисквания”, каза депутатът. „Със законопроекта се предлага въвеждане на изключения от общата забрана като тютюнопушене ще се допуска в обособени самостоятелни помещения в залите за консумация на място в заведенията за хранене и развлечения, а в игралните зали, игралните казина и заведенията с изяло нощен режим на работа ще се допуска тютюнопушене без необходимостта от обособяване на самостоятелни помещения.Предвижда се въвеждането на задължение за собствениците на заведения или обекти, в които се допуска тютюнопушене да уведомяват за това съответната Регионална здравна инспекция, заяви депутатът. „Предлагаме средствата от приходите от осъществяване на контрола по спазване на забраната и ограниченията за тютюнопушене да се използват за финансиране на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България. Предвижда се в наредба, издадена от Министерски съвет, да бъдат регламентирани условията и реда, техническите характеристики и изисквания за вентилация и начина на обозначаване за помещенията, в които се допуска тютюнопушене”, каза още Панчев.
Екатерина ПАНОВА


Агенция “Фокус”
Депутатите обсъждат два законопроекта, свързани с либерализиране на забраната за пушене на обществени места


Депутатите обсъждат два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето, които са свързани с либерализиране на забраната за тютюнопушене на обществени места, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Единият законопроект е с вносител лидерът на „Атака” Волен Сидеров и група народни представители, а вторият е с вносител Спас Панчев от Коалиция за България и група народни представители.
Законопроектът на Сидеров предлага да се допуска тютюнопушене на следните места: залите за консумация на място в определени видове заведения за хранене и развлечение – дискотеки, ресторанти, питейни заведения, бистра, кафенета, кафе-аперитиви и барове; обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Промените предвиждат тютюнопушенето в тези места се допуска само в обособени самостоятелни помещения, които са обозначени като такива. Когато залата за консумация на заведението за хранене и развлечение е с площ, по-малка от 70 кв. м, собственикът ще има право да избере дали в цялото заведение няма да се допуска тютюнопушене, или ще се допуска без обособяване на самостоятелни помещения – с ясно обозначаване на заведението и при спазване на изискванията. Законопроектът предвижда в заведенията за хранене и развлечения с изцяло нощен режим на работа се допуска тютюнопушене без обособяване на самостоятелни помещения.
Законопроектът на Спас Панчев предвижда изключения от общата забрана в заведенията за хранене и развлечения, като до 70 кв. м. се дава възможност на собственика да определи да се пуши или не. В ресторантите с по-голяма площ се предвижда възможност за тютюнопушене, където има зала за пушачи с изградена вентилационна система. В игралните зали, казината и заведенията с изцяло нощен режим на работа ще се допуска тютюнопушене без необходимостта от обособяване на самостоятелни помещения.
В случай на нарушение на изискванията на закона са предвидени значително по-високи глоби и санкции от досегашните. Предлага се събраните приходи от тях да се използват за финансиране на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето в България. Законопроектът не предвижда отмяна на забраната в административни сгради, детски заведения, училища, болници, закрити спортни площадки, интернет клубовете, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и други.
Комисията по здравеопазване не подкрепя законопроектите за частична отмяна на забраната за пушене на обществени места.
Комисията по икономическа политика и туризъм подкрепя законопроектите.
Дебатите по промените в Закона за здравето се предават пряко по обществените медии.
Екатерина ПАНОВА
http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА ЗАПОЧНА ДА СЕ РАЗПАДА С НЕГЛАСУВАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди