изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:42 EEST
КБ внесе в парламента проекта за нов Изборен кодекс    
ПарламентКоалиция за България внесе в парламента проект на нов Изборен кодекс. Това обяви на пресконференция в Народното събрание зам.-председателят на парламента Мая Манолова, предаде „Фокус”.

Манолова обясни, че проектът е на основата на проекта, който беше изработен от временната комисия, на която тя беше председател. „Част от текстовете са подобрени, като например: машинното гласуване, работа на социологическите агенция, избор на професионална изборна администрация. Всички важни предложения на гражданските организации присъстват в проекта на Коалиция за България”, заяви Манолова.

„За първи път ще се гласува за личности, защото въвеждаме преференции. Въвеждаме машинно гласуване, което ще бъде въведено експериментално. Налице е осигуряване на равнопоставеност на кандидатите в изборите, нови правила за медийната кампания. Наблюдателите и медиите ще могат да присъстват на всички фази на изборния процес. Ще има пълна прозрачност на това как работи изборната администрация”, посочи Манолова.

„Предлагаме праг за преференция 7%. Готови сме и да чуем други предложения”, каза Манолова. Бюлетината ще бъде интегрална, подчерта тя.

Манолова изрази надежда през януари или в началото на февруари окончателно да бъде приет новият Изборен кодекс.

"Изборните книжа ще се печатат в БНБ под контрола на Министерство на финансите. Поетапно ще се въвежда активна регистрация и прецизиране на избирателните списъци. Осигурява се равнопоставеност между кандидатите в медийната кампания, предлага се наблюдателите и медиите да присъстват на абсолютно всички фази на изборния процес и да има пълна публичност и прозрачност на изборната администрация. Ще се облекчи гласуването на гражданите в страната и в чужбина, заложени са правила за честни избори, с прегради пред фалшификациите и манипулациите", подчерта Манолова.

Остава изискването за уседналост, денят за размисъл също остава, посочи Манолова.

Задължителното гласуване може да бъде въведено след промени в Конституцията, коментира тя. То изглежда лесен начин за решение на проблемите, но справка показва, че страните, които вече са го въвели, се отказват една по една от него, обясни Манолова. Парламентарните групи могат да внесат своите проекти за Изборен кодекс до Коледа, за да може след Нова година да бъдат подложени на дебат и депутатите да вземат своето решение.  http://politics.actualno.com


 


Сходни връзки

КБ внесе в парламента проекта за нов Изборен кодекс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди