изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 17:25 EEST
БЕХ и Westinghouse Electric Company и Toshiba Corporation сключиха споразумение за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй” (ОБЗОР)    
ИкономикаСофия. Българският енергиен холдинг (БЕХ) и Westinghouse Electric Company и Toshiba Corporation сключиха споразумение за съгласуване на параметрите по 7 блок на АЕЦ „Козлодуй”. След срещата в Министерски съвет премиерът Пламен Орешарски и Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse дадоха кратки изявления за журналисти.

"Имах възможността с г-н Родерик, президентът на „Уестингхаус”, да дискутирам свършеното до този момент по подготовката за изграждане на бъдещ седми ядрен блок в АЕЦ „Козлодуй”. На срещата представителите на „Уестингхаус” и БЕХ сключиха споразумение, което ще даде възможност в следващите до девет месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри. Аз запазвам надеждата, че това няма да стане в последния момент, а ще бъде извършена подготвителната работа в по-кратък период. Това, което на този етап дискутирахме с президента на „Уестингхаус”, и което мога със сигурност да кажа, е, че проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства, ще бъде кредитиран дългосрочно, най-вероятно в комбинация, която предстои да се уточни, при параметри, които също предстои да се уточняват, но ще направим всичко възможно те да бъдат благоприятни, така че да можем, при спазване на всички етапи, които сме набелязали, от 2016 г. да започне фактическото изграждане. Но преди това е важно в следващите месеци, как ще структурираме и как ще договорим финансово-икономическите и техническите параметри".
Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse, заяви по време на съвместните изявления: "За мен е огромна чест, че съм тук заедно с министър-председателя, и е огромна чест, че той успя да отдели време, за да обмислим заедно нещо толкова изключително важно като енергийната сигурност на България. Това е началото на нашата съвместна работа. Ние възнамеряваме да изградим в България един проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност, съгласно най-високите световни стандарти, същевременно ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност в България. Много е важно, през идните години, да бъдем много продуктивни в нашата дейност, за да следваме принципите на възможно най-голяма прозрачност през предстоящата ни работа. Много съм доволен от реакцията на българските агенции в сектора, и на българското правителство и взаимодействието с българската страна. Westinghouse е наистина напълно отдадена на това да помогне на българската страна да реализира своите мечти и своите цели в областта на енергетиката.
В съобщение, разпространено по-късно от пресцентъра на компанията, се посочва: Westinghouse Electric Company и Toshiba Corporation приветстват решението на Българския енергиен холдинг EAД (БЕХ) за започване на ексклузивни преговори за развитие на възможността за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй с поколение III+ реактор с вода под налягане (Power Water Reactor, PWR) по технологията AP1000®. През следващите месеци Westinghouse и Toshiba, заедно с експертите от БЕХ ЕАД, ще започнат работа по определянето и уточняването на параметрите и детайлите на потенциалния проект. “Приветстваме готовността на България да работи по възможността за развитие и изграждане на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй”, коментира Дани Родерик, президент и главен изпълнителен директор на Westinghouse. “Изборът на ядрения реактор поколение III+ по технологията AP1000® за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще осигури на България внедряването на най-високите стандарти на технологична безопасност, висока степен на сигурност спрямо вложените инвестиции, лицензиране според Европейските и световни стандарти и улеснена и модерна технология за строителство”, добави още той.
Към момента в света се изграждат 8 проекта за нови ядрени централи с технологията AP1000®. Четири реактора AP1000® са пред завършване в Китай, а още четири реактора AP1000® са в начална фаза на изграждане в САЩ. Съвсем скоро предстои подписване на договор за изграждането на още осем реактора AP1000® в Китай.
Осемте реактора с технологията AP1000®, които в момента се изграждат в САЩ и Китай, ще бъдат отлична референция и пример за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, защото ще бъдат завършени преди евентуалния пуск на новия блок в АЕЦ „Козлодуй” в България. Към момента Westinghouse води разговори с още няколко клиента в Европа, относно избора им на технологията AP1000® за развитието на ядрените мощности в техните държави.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

БЕХ и Westinghouse Electric Company и Toshiba Corporation сключиха споразумение за 7 блок на АЕЦ „Козлодуй” (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди