изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 12:52 EET
ВСЯКО ДЕТЕ ЗА НАС Е ЛИЧНОСТ И НИЕ РАБОТИМ ЗА РИЗВИТИЕТО НА НЕГОВИЯ ПОТЕНЦИАЛ    
Интервюта Кина Драгнева – директор на детска ясла „Пролет”, пред НДТ

- Г-жо Драгнева, бихте ли се представили за читателите на в. „Нова добруджанска трибуна”?
- За мен е чест и отговорност, че съм директор на детска ясла „Пролет” и с удоволствие приемам предизвикателството да дам интервю за в. „Нова добруджанска трибуна”. Работя в детска ясла „Пролет” от 1978 година. По образование съм медицинска сестра, завършила съм „Здравен мениджмънт” и управлявам детската ясла с вещина, с отговорност и добро мениджърство. Директор съм от 1980 година. Трудовият ми път започна от Детска ясла №6.

- Как попаднахте в детска ясла? Защо не се насочихте към лечебно заведение?
- Бях отличник на випуска. Имах право на избор, явих се и настанявах да бъда назначена на работа точно в детска ясла. Обичам децата и исках да работя с тях. Д-р Мирчев – тогавашният директор на дирекция „Народно здраве”, удовлетвори молбата ми и ме изпрати като медицинска сестра в Детска ясла №6. Много скоро видяха в мен добър организатор и като млад специалист ми възложиха задачата да ръководя детска ясла „Пролет”. Тя беше базова за цялата област. Приех това предизвикателство с огромна отговорност. И бих казала, загърбих личния си живот, за да докажа, че мога, че обичам децата и мисля, че имаме признанието на цялата общественост на нашия град.

- Колко деца се отглеждат и обучават в детска ясла „Пролет”?
- В момента имаме 90 деца, които са в пет групи. За тяхното здраве и пълноценно развитие и уют се грижат двама педагози Снежана Алексиева и Павлина Маринова, 10 медицински сестри и 10 детегледачки. Сред медицинските сестри има колеги, които имат повече от 35 години работа в детска ясла „Пролет”. Сред тях са Пламена Лазарова, Гинка Колева, Величка Андреева. Аз се гордея, защото съм имала възможност да подбера хората във времето, да им гласувам доверие. И наистина съм подбрала най-доброто.

- Не е тайна, че детска ясла „Пролет” е предпочитана от хора от целия град, тук водят децата си родители и от други краища на Добрич. Какво я прави по-различна?

- Изключително сме благодарни за високите оценки, които получаваме от институциите, от приятелите, от гостите, от родителите. Това ни задължава да търсим новото при децата. Отличните условия, уютът, атмосферата, квалифицираният екип от медицински сестри и педагози, специалисти са само част от нещата, които децата получават и карат родителите да търсят точно детска ясла „Пролет”. Децата се отглеждат колективно, но независимо от това ние се стремим да ги отглеждаме и индивидуално и това е разковничето на нашия успех. Всяко дете за нас е личност и ние искаме да надникнем в душата му, да открием, да забележим и стимулираме развитието на неговия потенциал и неговата индивидуалност.

- Трудно ли се работи с толкова много деца? И как успявате? Децата са много малки, а по тържествата показват неща, които техните връстници не могат да правят.

- Всичко се постига с постоянство и много любов. Детска ясла „Пролет” има обучен екип, има приемственост. Както казах, към децата се подхожда индивидуално и всичко се постига с много, много любов и търпение. Ако не притежаваш тези качества просто не можеш да работиш с толкова много деца.

- А на Вас какво Ви дава контактът с децата?

- Изключително много ни зарежда. Изключително много ни дава и ние сме щастливи, че работим с деца. Защото те са много искрени, много естествени. Не си служат с лъжата. Много си непринудени. И когато влезем при тях и кажем: „Здравейте, деца! Ние ви обичаме” те всички в един глас отговарят: „И ние ви обичаме”.

- Прави впечатление, че думата обич много често се употребява в детска ясла „Пролет”.
- Много е важно човек да изрази мисленето си и да каже на някого, че го обича. За да знае това дете, че е значимо, че е единствено и че получава любовта и обичта от нашите служители и от мен лично като директор в такова количество, в каквото трябва да получи и от семейството си.

- Срещате ли подкрепа от страна на родителите във Вашата работа?
- Много лесно работим с родителите. Това са млади, образовани, интелигентни хора. Имат ни доверие, понякога се вслушват и в нашите съвети. На родителските срещи, които приключиха неотдавна, всички изразиха много положително отношение за поведението на децата си, за настроението в къщи, за лесния адаптационен период, с който децата са се справили. Много е важно доверието на родителите към нас, към екипа. Ако те ни имат доверие и се освободят от всички останали предразсъдъци адаптацията на децата става по-лесно. И винаги съветваме родители – доверете ни се, всичко, което правим, го правим, за да се чувстват вашите деца добре. И това се получава.

- По-подготвени ли са малчуганите от детска ясла „Пролет” за детска градина? Какви са отзивите – на педагози и родители?

- Нашите деца излизат по-комуникативни. Всички деца, които посещават детска ясла, по-рано се социализират. Те през целия ден комуникират със словото, с музиката, с песента. Вече са по-самостоятелно, можещи, знаещи и най-важното – сигурни в себе си, че могат да го вършат.

- Т. е., Вие сте на мнение, че колкото по-рано децата започнат да посещават детско заведение е по-добре за тях отколкото ако са отглеждани от баба у дома.

- Като професионалист изразявам следното мнение: индивидуалното отглеждане има изключително големи предимства в една посока – че детето расте здраво, защото няма контакт по въздушно-капков път с остри инфекциозни заболявания. Обаче дете, което расте в колектив, става по-борбено, по-устойчиво, по-пробивно в живота. По-рано се социализира, а никой в живота не живее сам. Така че за мен е правилно децата да посещават детска ясла, по-рано да се стабилизира детският организъм към острите вирусни инфекции, по-рано да изгради имунитета.



- Бихте ли разказали за дарението, което направиха на детска ясла „Пролет” родителите на загиналата във влаковата катастрофа Валерия?

- Искам да изкажа дълбоката си признателност и човешко уважение към семейство Желеви – родители на нашата възпитаничка Валерия Желева, които направиха дарение от 30 000 лева и закупиха съоръжения за двора на детската ни ясла. За тях това е голяма мъка, голяма скръб. За мен е геройство. Нямам думи да опиша и да изразя отношението си към това, което те направиха. Аз съм им много признателна и благодарна, благодаря им и от името на родителите, от името на екипа, от името на децата от детска ясла „Пролет”, че като паметник ще бъде дворът със съоръженията, които те закупиха от фирма „Импресия”, Провадия. Още веднъж поклон пред паметта на Валерия Желева. И изключително голяма благодарност към семейството, към нейната майка Софка и баща й Жельо Желеви.
Този разговор е и повод да изразя уважението си към тези колеги, които поставиха началото. Които са отдали годините си, всичко от себе си, които с много ентусиазъм и всеотдайност създадоха своите трудови биографии, за да оставят детска ясла „Пролет” да изглежда така. За да има приемственост и да има такава визия. Вече 37 години изграждаме с вещина детския светоглед и възпитаваме тези ценности, които по-късно ще помогнат на децата да бъдат достойни граждани на Република България. Всички деца на България са талантливи, любознателни, знаещи, можещи. Такива, каквито ние като екип ги създадем. В тази насока са усилията на целия екип – от най-ранна възраст да откриваме заложбите на всяко дете, да го стимулираме, да разкриваме неговия потенциал и индивидуалност. Искам да благодаря и на хората от бизнеса, ако въобще вече можем да говорим за бизнес в нашия град. Голяма част от материалната база в яслата се дължи на хората, които подкрепят моите идеи и моите мечти. Благодаря на изпълнителната власт, на целия кметски екип и лично на кмета Детелина Николова за подкрепата и грижата за децата на нашия град. Само който инвестира в децата, инвестира в бъдещето. Благодарим на всички от сърце. Нашата мечта е да постигнем ниво, което да направи детска ясла „Пролет” съизмерима на европейските детски заведения. Вярвам, че ще го постигнем, защото сме доказали, че можем. Защото детска ясла „Пролет” е мисия и кауза, на която сме се посветили.

- Каква е Кина Драгнева извън детската ясла? С какво обичате да се занимавате? Вие сте и общински съветник втори мандат.

- Като общински съветник се стремя да отговарям на всички изисквания, на всички предизвикателства. Искам да съм добра майка, любяща съпруга. Искам да кажа, че за мен няма нерешени задачи, няма непостигнати цели. За мен и за целия екип на яслата детска ясла „Пролет” е наша съдба и наша орис.

Разговаря Мариела БОНЧЕВА


ПРИКАЗНА ФЕЕРИЯ В ДЕТСКА ЯСЛА „ПРОЛЕТ”
ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ПРАЗНУВАХА ЕСЕНТА В ДЕТСКА ЯСЛА „ПРОЛЕТ” /СНИМКИ/
ДЕТСКА ЯСЛА „ПРОЛЕТ” ОТПРАЗНУВА 35-ИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН
СЛЪНЧЕВИ УСМИВКИ: ПРАЗНИЧНА ЕУФОРИЯ ЦАРИ В ДЕТСКА ЯСЛА "ПРОЛЕТ"

С ВЕСЕЛ КОНЦЕРТ ИЗПРАТИХА "АБИТУРИЕНТИТЕ" ОТ ДЕТСКА ЯСЛА "ПРОЛЕТ"

 


Сходни връзки

ВСЯКО ДЕТЕ ЗА НАС Е ЛИЧНОСТ И НИЕ РАБОТИМ ЗА РИЗВИТИЕТО НА НЕГОВИЯ ПОТЕНЦИАЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди