изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 12:54 EEST
ПРОЕКТ ЗА СОЛАРНО УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ Е ПОДГОТВИЛА ОБЩИНА КРУШАРИ    
НовиниЗа социални дейности, инфраструктура и образование са били приоритетите при реализираните от добруджанската община проекти през годината

2013 г. е особено важна и успешна за община Крушари по отношение подготвянето и реализирането на проекти, свързани с усвояването на европейски средства, съобщи Димитрина Петрова – директор на дирекция „Регионално развитие и хуманитарни дейности” в община Крушари. Тя подчерта, че общинските политики за тази година са следвали няколко основни приоритета, като всеки един от тях е бил изведен от потребностите на общността, местния бизнес  и икономическото състояние на общината.
Първият приоритет, който общинското ръководство е определило и успешно реализирало, е било кандидатстването и реализацията на проекти  със социална насоченост. Част от реализираните проекти са свързани с осигуряване на заетост за безработни община Крушари. Предвид високия процент безработица, обучението и наемането на безработни от всички населени места по ОП РЧР значително е подобрило  средата за живот в общината и стандарта на всеки нает безработен. За 2013 г. привлечените средства под формата на работни заплати и осигурителни плащания възлизат на 456 958 лв.
За подобряване на условията на живот и преодоляване на опасността от институционализация на болни и самотно живеещи стари хора,  както и на лица с увреждания  общината е реализирала два проекта по ОП РЧР.
Чрез първия проект „Подкрепа за социално включване”  са  обучени 18 безработни лица без опит в предоставянето на социални услуги в домашна среда. За предоставяне на услугите са били наети 26 домашни помощници и санитари и двама социални работници. Те са предоставяли дейности за лична помощ, комунално-битови дейности и дейности за социално включване на 45 самотно живеещи стари и болни хора и лица с увреждания и 3 деца с увреждания. Проектът е реализиран в 12 населени места от общината – селата Абрит, Александрия, Бистрец, Добрин, Ефр. Бакалово, Загорци Земенци, Капитан Димитрово, Коритен, Крушари, Лозенец и Телериг. Общата стойност на проекта е 155 962,75лв., като по предоставяне на социални услуги през 2013г. са усвоени 70 014 лв.
Във втория проект с определена социална насоченост община Крушари си е партнирала с Агенцията за социално подпомагане като са били наети 9 лични асистенти, които са полагали грижи за 9 лица с трайни увреждания с определени 90 и над 90% трайно намалена работоспособност с чужда помощ. В проекта са били включени крайни потребители от селата Лозенец, Северци, Крушари, Добрин, Северняк и Ефрейтор Бакалово. Проектът е реализиран в периода 8.11.2010 г. - 15.03.2014г., като стойността на усвоените средства за 2013г. е 39 132лв.
Вторият приоритет е била подготовката и реализирането на инфраструктурни проекти, водещи до подобряване на жизнената среда в община Крушари. През годината е даден старт на изграждането на едно защитено жилище в с.Крушари. Проектът се финансира по Програмата за развитие на селските райони, като стойността на одобрената инвестиция е в размер на 316 008 лв.
Стартирали са и дейностите по реализацията на проект, свързан с ремонт и прилагане на мерки за енергийна ефективност в три от най-големите читалища в общината в селата Крушари, Телериг и Ефрейтор Бакалово. За ремонтните дейности са договорирани 1 408 476 лв. отново по ПРСР.
ПРСР ще подкрепи с безвъзмездна финансова помощ и проект за рехабилитация на общинска пътна мрежа на участъка с.Крушари – с.Северци – с.Лозенец, като размера на първоначално одобрената инвестиция е  2 813 786лв.
С два нови проекта община Крушари кандидатства пред Местната инициативна група Тервел–Крушари. Те са за „Ремонт, вътрешно преустройство и благоустрояване на Дом за стари хора в с. Добрин, община Крушари” и  „Реконструкция на паркова среда в с. Крушари”. Очакванията са договорите за тяхното изпълнение да бъдат сключени до края на 2013г., а реалното им изпълнение да се случи през 2014 г., посочва Димитрина Петрова. Общата стойност на исканата финансова помощ е 300 783 лв. Подготвят се и два нови проекта, свързани с прилагане на мерки за енергийна ефективност в читалище с.Полк. Дяково и закупуване на автомобил за разнос на храна за нуждите на Домашен социален патронаж.
Третият приоритет бе свързан с  кандидатстването и реализация на проекти за подобряване на образователните услуги на населението в община Крушари. Проектът „Различни заедно”  се финансира по ОП РЧР, като общата му стойност е  82 172 лв. В изпълнението на дейностите по проекта са включени  СОУ „Христо Смирненски” – с.Крушари и ОУ „Отец Паисий” - с.Лозенец.  В рамките на проектните дейности са предвидени допълнителни часове по български език за деца, чиито майчин език не е българския. Основната цел на проекта е интегриране на деца от  етнически малцинства за подпомагане на по-успешната им социална и трудова реализация, чрез подобряване на условията за равен достъп до образование, развитие и изява на личностните  им   качества в училищата в с.Крушари и с.Лозенец.
През следващата година община Крушари планира да продължи работа по изведените вече приоритети като разшири намеренията си в посока изготвяне и реализиране на проекти, свързани с използването на енергия от възобновяеми енергоизточници за сгради – общинска собственост и опазване на околната среда. Вече е разработен и внесен в Държавен фонд „Земеделие” проект за изграждане на соларно улично осветление. НДТ


 


Сходни връзки

ПРОЕКТ ЗА СОЛАРНО УЛИЧНО ОСВЕТЛЕНИЕ Е ПОДГОТВИЛА ОБЩИНА КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди