изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 09:05 EEST
Чакъра взривен с граната и запален. Съдебният лекар си е запазил като сувенир дясната му ръка    
Новини Десет години след гибелта на Тодор Димов-Чакъра на 10 декември 2003 г. блесват убийствени манипулации около кончината му. Резултатите от началната експертиза след ексхумацията на тялото му сочат, че смъртта му не е настъпила от самовзривяване с граната, както се твърдеше в официалните протоколи. Ако резултатите от окончателната експертиза потвърдят началната, прокуратурата е свободна да повдигне обвинение или за предумишлено убийство, или за злоупотреба с власт, научи „Преса“.

розна стъкмистика

Граната е имало, но тя е взривена в задната лява част на тялото му, сочат данните. Шрапнели от нея са открити в лявата бедрена кост с вход отзад. Чакъра е бил десняк и е невероятно човек да използва подобна изкълчена поза, за да се самоубие. Логичните изводи на експертите, до които водят новите факти, очертават грозна стъкмистика, а именно, че гранатата е била пъхната под тялото му и после взривена. Не от Димов. А за заличаване на следите трупът е бил запален. Какво води спецовете до подобни изводи?

Трупът на Чакъра е бил ужасяващо обгорял, но мебелите около него били засегнати в много малка степен в сравнение със състоянието на тялото. Наоколо е имало фотьойли от изкуствена кожа, които е трябвало да изгорят като факли, но не са. Затова логичен е изводът, че е горял само трупът, но не и помещението, в което се е намирал. Именно това е насочило експертите към извода, че той е бил запален.

Дясната му ръка взета за сувенир


Някои хора трябва много да се притеснят. Дали от глупост, или от неясен инстинкт за самосъхранение, но съдебният лекар, правил първата експертиза за смъртта на Чакъра, си е запазил като сувенир дясната му ръка, която десет години е била в хладилник на съдебна медицина. На един от пръстите й е и халката от шплинта на гранатата. Не без съпротива и шикалкавене от страна на доктора тя е била иззета от военните следователи. Състоянието й потвърждава извода за подмяна на фактите и логиката, че гранатата е била подпъхната под тялото на Тодор - обгарянето на ръката видимо не отговаря на обгарянето на халката от гранатата. Преди десет години същият доктор посочил, че халката е нахлузена на един пръст (който се оказва прострелян), а тя се намирала на съвсем друг. Скорошният оглед на къщата край Харманли, в която се развиха събитията преди десет години, показва, че помещението, в което е намерено тялото на Чакъра, е коридор, в който той явно се е криел от изстрелите. Коридорът е с капандура на височина човешки ръст. За да стреля срещу полицаите, той е трябвало да се качи поне на един стол. Според балистиците обаче подобна стрелба трудно можела да застраши живота на някого.

Приятелски огън

Преди десет години официалното ръководство на МВР съобщи, че Тодор Димов-Чакъра е открил опасна стрелба по полицията. Последните разкрития обаче силно разколебават и тази версия, защото се оказва, че полицейските екипи са били разположени срещуположно. И огромното количество от стрелбата се дължи на „приятелски огън“ - едните са мислели, че стреля Чакъра, а това очевидно не било така, защото в дома му са открити само 16 гилзи. Окончателната съдебномедицинска експертиза се очаква да посочи на какво се дължи разликата между огромната степен на обгаряне на трупа и мебелите наоколо, както и несъответствието между изгарянето на тялото, ръката и халката от гранатата. Ще се търси отговор и на въпроса колко гранати са били използвани срещу Чакъра. Засега се знае, че те са много, а стрелбата по къщата му продължила дълго след като той престанал да дава признаци на живот. Разпитите на полицаите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участвали преди десет години в акцията, са потвърдили, че Борисов е наредил обстрела на Чакъра с гранатомети.

Ако окончателната експертиза потвърди изводите на началната (а тя ще стъпи върху нейните данни), ще означава, че Чакъра е бил третиран като куче. За особена жестокост към животните законът въведе тежка наказателна отговорност. Предстои да разберем каква е цената на човешкия живот. Време е грандоманските представи за власт и ред на измислени герои да бъдат развенчани.

Историята

 
 

През 2003 г. полицията се саморазправи с Чакъра като в холивудски екшън. На 10 декември тогава патрулка с двама униформени се опитва да прибере Чакъра и да го закара в затвора заради 2-годишна присъда за кражба на добитък. Той обаче се барикадира в къщата си и (по данни на полицията) със стрелба посреща униформените. Районът е отцепен, а според очевидци над 100 униформени и командоси обсаждат къщата.

В 20,30 ч. полицаите изстрелват няколко димки, които трябвало да изкарат Чакъра от дома му. Идеята нямала успех. По това време на място пристига ген. Борисов и разпорежда по Чакъра да бъдат из-
стреляни 15 гранати от гранатомети РПГ-7. Атаката започнала около два и половина през нощта. На 11 декември сутринта е открит овъгленият труп на Чакъра. „Който стреля срещу служители на МВР, това му е съдбата!“, каза тогава Борисов.

Разследването за смъртта на Чакъра бе възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров. Повод за това стана осъдителното решение на съда по човешките права в Страсбург, който на
6 ноември 2012 г. обяви, че държавата е нарушила правото на живот на Димов, а в полицейската акция по задържането му е използвана прекомерна полицейска сила. Съдът констатира и неефективното раз-
следване на обстоятелствата, при които е загинал Чакъра - не бил уточнен часът на смъртта на Чакъра, не са изследвани парчета от експлозива в тялото му и прочее. През 2005 г. у нас разследването за смъртта на Чакъра бе прекратено. Мотивът - употребената от полицията сила била оправдана, а Чакъра сам се бил взривил с ръчна граната. Ясно е само, че „когато започва полицейската операция, г-н Тодоров е бил жив, а когато завършва, е мъртъв“, посочи в мотивите си Евросъдът.

Аз лично очаквам Бойко Борисов да бъде подведен под наказателна отговорност, заяви адвокатът на наследниците на убития Михаил Екимджиев пред „Преса“. Защото стрелбата по Чакъра с гранатомети е за унищожение, а не за задържане, категоричен е той.

 

(в. Преса, печатно издание, брой 343 (694 от 16 декември 2013)

http://pressadaily.bg

 


Сходни връзки

Чакъра взривен с граната и запален. Съдебният лекар си е запазил като сувенир дясната му ръка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди