изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:10 EEST
БРИЛЯНТЕН КОНЦЕРТ НА ХОР „ДОБРУДЖАНСКИ ЗВУЦИ”    
КултураНа 12 декември в зала „Добрич” хор „Добруджански звуци” изнесе един брилянтен Коледен и Новогодишен концерт под диригентството на  Елвира Пастърмаджиева. Докато някои наши хорове вегетират, то хор „Добруджански звуци” бележи непрекъснат възход и очевидно неговата художествена скала не е стигнала своя апогей. Несъмнено това се дължи на младата, енергична, амбициозна и най–вече талантлива диригентка Елвира Пастърмаджиева. Основание да квалифицираме хора като професионален.

През цялото време на концерта Елвира излъчваше силен емоционален заряд, с който уверено водеше хористите в желаната от нея посока, а като резултат от това действие звуковата емисия рекушираше  благотворно върху слушателите. Именно тази връзка между изпълнители и слушатели предизвикваше спонтанни ръкопляскания и възгласи „браво”, „браво”. Резултатът е плод  на интонационна стабилност, отлична спятост на хора и впечатляващо динамично нюансиране.
Програмата на концерта беше нетрадиционна. Бяха изпълнени арии из опери и произведения само от френски автори. Интересно и много сполучливо хрумване на Елвира като идея. Незабравими ще останат ариите по реда на изпълнение: „Баркарола” от Офенбах – дует Галина Великова и Галя Ованесян, ария на „Мефистофел” из операта „Фауст” на Шарл Гуно, в изпълнение на Галина Великова, ария на „Дон Хозе” из операта „Кармен” на Бизе, в изпълнение на Валентин Славов, дует из операта „Лакме” от Делиб, в изпълнение на Г. Великова и Г. Ованесян, „Лунна светлина” от Дебюси, в изпълнение на Галина Великова, „Панис Анжеликус” от Цезар Франк, в изпълнение на Драгомир Капитанов, „Хабанера” из операта „Кармен”от Жорж Бизе, в изпълнение на Галя Ованесян, „Тореадора” из операта „Кармен” на Жорж Бизе, в изпълнение на Радослав Радев. Накрая чухме два шансона из репертоара на Едит Пиаф и Ив Мантан. Последният номер от програмата бе  мюзикъл от „Парижката Света Богородица” от съвременен автор със солисти Валентин Славов, Радослав Радев и Паско Ташев.
Важен дял в подготовката на този уникален концерт се пада на дългогодишния и опитен хормайстор Божана Тонева и на други членове от екипа на Елвира – Радостина Гроздева–Кръстева, като клавирен съпровод.
12 декември ще се запомни като явление в културния календар на Добрич и следващите изяви ще бъдат сравнявани с него.
Ахил КАРАМУЗОВ

 


Сходни връзки

БРИЛЯНТЕН КОНЦЕРТ НА ХОР „ДОБРУДЖАНСКИ ЗВУЦИ” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди