изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:24 EEST
Срещата на Путин и Янукович доведе до подписването на няколко двустранни споразумение (ОБЗОР)    
По света Москва. Президентът Владимир Путин съобщи, че Русия се е съгласила да помогне на изпитващата трудности икономика на Украйна, като инвестира 15 млрд. долара в бившата съветска република от своя Фонд за национално благосъстояние. „Руското правителство взе решение да инвестира част от Фонда за национално благосъстояние в размер на 15 млрд. долара в украински държавни ценни книжа”, каза Путин пред репортери. Той допълни, че с президента Виктор Янукович не са обсъждали присъединяването на Украйна към ръководения от Кремъл блок за свободна търговия - Митническия съюз.

„Искам да успокоя всички – днес ние въобще не сме обсъждали въпроса за присъединяването на Украйна към Митническия съюз”, подчерта Путин.
Русия и Украйна са стратегически партньори, които са свързани с традициите на дружба и тясно взаимноизгодно сътрудничество в най-различни сфери, каза още в изявлението си руският президент.
„Важно е двете страни да проявят намерение за по-нататъшно разширяване на всестранните контакти – преди всичко в икономическата сфера, за да се създадат всички обективни предпоставки”, отбеляза руският лидер. „Предприятията в нашите страни всъщност образуват един общ стопански комплекс. Руските и украинските компании поддържат плътна промишлена кооперация и активно работят на общите пазари”, коментира Путин.
Русия и Украйна подписаха план за урегулиране на търговските ограничения в двустранната търговия за периода 2013-2014 г. Подписаният между Русия и Украйна план за регулиране на търговските ограничения ще позволи на Украйна да увеличи доставките на стоки в Митническия съюз няколкократно, обяви руският президент. Документът бе подписан от министрите на икономиката на двете страни след шестото заседание на руско-украинската междудържавна комисия в Москва.
Путин поясни, че този план има за цел да възстанови стокообмена между двете страни.
Освен това двете държави се договориха за по-тясна координация на външнополитическите стъпки, преди всичко по въпросите на стратегическата стабилност и сигурността в Европа, противодействието на глобалните предизвикателства.
„Газпром” и „Нафтогаз” в присъствието на президентите на Русия и Украйна подписаха допълнение към Договора за доставките и транзита на природен газ от 19 януари 2009 г. На пресконференция след подписването руският лидер Владимир Путин отбеляза, че този документ позволява на „Газпром” да доставя газ на Украйна на цена от 268,5 долара за хиляда кубически метра, докато в момента тя е над 400 долара.
Също така стана ясно, че Москва е готова да разгледа възможността за използването на украинските отбранителни мощности за нуждата на руските въоръжени сили.
„На фона на сближаването на нашите страни в икономическата сфера сме готови да разгледаме възможността за използване на отбранителните мощности на украинската икономика за нуждите на руските въоръжени сили, включително по отношение на ремонта и т.н.”, отбеляза Путин по време на заседание на руско-украинската междудържавна комисия.
Президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че „ако не бе политическата воля на руския президент Владимир Путин, тогава нямаше да се проведе днешната плодотворна работа, която завърши с подписването на документите”. „Проведе се конструктивен и конкретен разговор”, подчерта украинският президент след церемонията по подписването на руско-украинските документи. Той отбеляза, че е отделено първостепенно внимание на „практическата работа във всички сфери”.
руският президент, след срещата си с украинския му колега Виктор Янукович, оповести, че Русия и Украйна се договориха за възобновяване на серийното производство на самолетите Ан-124. Той поясни, че правителствата на двете държави са подписали споразумение за държавна помощ по тази инициатива.
Путин съобщи още, че продължава работата по облекчаване на условията за преминаване на руско-украинската граница.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Срещата на Путин и Янукович доведе до подписването на няколко двустранни споразумение (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди