изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:58 EET
ДВА ВАРИАНТА НА ПЛАН-СМЕТКА ЗА ЧИСТОТА ПРИЕ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ    
НовиниТакса "смет" в община Добрич няма да бъде променяна през 2014 г.

Два варианта на план-сметка за дейност „Чистота” прие вчера Общинският съвет. Освен този, който по-рано бе предложил кметът Детелина Николова с разчет 6 852 961 лева, вчера тя предложи и втори – за 7 502 961 лева. Причината, че все още не е излязла нормативната уредба, с която трябва да се уреди казусът с отчисленията на общините през следващата година и те да трябва да плащат не по 35 лева за тон отпадък, а по 22 лева, каквото споразумение е било постигнато с министъра на околната среда и водите Искра Михайлова. Тъй като документът все още не е факт, вчера кметът внесе второто предложение, което се базира именно на сега определената сума за отчисления – 35 лева за тон. Така, в зависимост от нормативната база до края на годината, местната власт ще има одобрена от Общинския съвет план-сметка. Разчетите сочат, че населението в община Добрич през следващата година ще депонира около 50 000 тона отпадъци.
При представянето на план-сметката кметът съобщи, че за 2014 г. размерът на такса „Смет” в Добрич няма да бъде променян. Граждани и фирми плащат 3.5 промила за жилищни и вилни имоти.
До края на тази година общината е планирала да изразходва близо 6 794 000 лева за събиране и извозване на сметта и за други дейности по чистотата. През новата година разходите могат да нараснат до 6 852 961 лева или до 7 502 961 лева, според двата варианта за план-сметка, които кметът предложи на Общинския съвет.
Местният парламент прие нова Наредба за реда и условията за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и разпореждане с жилища от общинския жилищен фонд на територията на общината. С нея се уреждат отношенията, които са свързани с реда и условията за установяване на жилищни нужди на граждани, за настаняване под наем, управлението и разпореждането с  жилища от общинския жилищен фонд. Като причина за приемането й бе посочено, че сегашната наредба е приета през 2005 година и през годините са настъпвали множество промени в законовата база, някои текстове са изгубили актуалното си правно значение, а други са в противоречие със съществуващата нова правна уредба. Назначена от кмета комисия с представители на общинската администрация и „Жилфонд–инвест” ЕООД е извършила анализ на нормативната база и е предложила проект на нова наредба. С приемането й се цели да се създаде по – голяма яснота, коректност, публичност и обективност при определяне на наемните цени на общинските жилища, както и да се облекчат реда и условията за установяване на жилищни нужди на гражданите, за настаняване под наем и разпореждане с общински жилища. С приемането на нова методика не се увеличават или намаляват определените наемни цени на общинските жилища. Прецизирани са условията, на които следва да отговарят кандидатите, за да заемат общинско жилище, както и документите, които е необходимо да представят. Приемат се и текстове, в които се предвижда административно–наказателна отговорност за лицата, които нарушават наредбата. Предвижда се глоба за всяко конкретно извършено нарушение от лицата, а не както досега беше отговорността да се осъществява единствено по един общ текст от наредбата, който на практика беше неприложим.Заложени са глоби от 500 до 1000 лева за повреждане на общинско жилище или извършване на ново строителство, надстрояване, основен ремонт или реконструкция без съгласуване с "Жилфонд - инвест". С  200 до 500 лева ще бъде санкционирано преотдаване на жилището, а от 100 до 1000 лева са глобите, ако то не се използване по предназначение. Има и глоба за нарушение на добрите нрави – от 100 до 500 лева.
Приета бе годишна програма за читалищната дейност в общината за 2014 г. Направени бяха и промени в Програмата за капиталови разходи. Актуализацията включва всички изменения настъпили при изпълнението на заложените обекти, възникналите допълнителни потребности и привлечените средства от други източници. Сред тях са целева субсидия с цел усвояване на пълния размер на тези средства се включва частично финансиране на обект „Изработване на проект за изменение на кадастрална карта на град Добрич за поземлени имоти в м. Алмалии - Гаази баба”. На основание сключени вече договори за проекти с външно финансиране по оперативни програми, в програмата бяха отразени извършените разходи за тези проекти, предвидени за строително-монтажни работи и доставка на оборудване. Така размерът на Капиталовата програма на общината за тази година бе завишен от 14 256 815 лева на 17 894 700 лева. НДТ


 


Сходни връзки

ДВА ВАРИАНТА НА ПЛАН-СМЕТКА ЗА ЧИСТОТА ПРИЕ ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди