изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 03:37 EEST
ИВАН ЖЕЧЕВ - ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА БЪДЕЩА ДОБРУДЖА    
Общество        През 2007 година съдбата ни поднесе един от най-стойностните подаръци - запозна ни с родоизследователя  и краеведа на българската геаналогия Иван Жечев. Тогава тъкмо бяхме спечелили проект „Добруджански станеници” по програма „Живо наследство“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Проектът беше насочен към пресъздаването на автентично коледуване от добруджанския край.

Учениците заедно с Петър Крумов издириха автентични коледарски песни и наричания, разучиха ги и направиха запис. Дисковете с това безценно наследство подарихме на всички училища от област Добрич във формат подходящ за разучаване. Участието на И. Жечев беше изцяло доброволно и безвъзмездно -нещо, което в днешните времена звучи невероятно, но е факт. Това беше година, в която поставихме началото на едно ползотворно сътрудничество, неподвластно на времето, което ще завещаем на идващите след нас. Проектът стана устойчив благодарение и на него, защото оттогава до сега във фоаето на училището в дните по Коледа правим възстановка на този обичай. През 2009 бяхме за пръв път гости на уникалната му музейна сбирка „Под бащината стряха“, заедно с нашите партнъори от Франция, водени от Жаклин Видал. През юни 2011 година и юни 2012 година в с. Тянево направихме мост между поколенията, като под ръководството на актрисата Ема Георгиева нашите момичета и момчета от клуб „Краезнание“ с ръководител Румянка Георгиева - преподавател по история и цивилизация, разучиха и изиграха по Добруджански изпълнения с мистика и любов народен обичай „Енъовден“. Инициативата се превърна в истинско събитие на Доброволчеството, защото в нея се включиха доброволците от третата възраст, работещи по проект „Хляб за душата“ към ОС на БЧК, клуб на БМЧК към нашето училище и представители на Историческия музей в Добрич.
 Пазител на родовата традиция и памет - така наричаме ние Талевци нашия безценен приятел Иван Жечев. Той е посветил по-голямата част от  живота си на краеведски изследвания на над 20 рода и е организатор на родови и землячески срещи в цяла Добруджа. С възрожденски дух и ентусиазъм разказва за добруджанските родове и съхранява  спомени за поколенията в издадените книги, очерци, статии.
Всеотдаен и неуморен Иван Жечев е от „Изчезващите видове”, на които ние, добричлии, можем само да им се възхищаваме, да им се поклоним дълбоко и да им отдадем заслуженото уважение и признание. Той не е носител на академични звания и титли, но е завоювал най-високото отличие - „Родолюбив добруджанец, достоен за уважение и подражание”, дадено му от Академията на живота и от всички, които са имали изключителната чест да се докоснат до неговата необятна душевност.
 Всички дейности, с които се занимава И. Жечев, имат само едно послание: „Да се съхрани народната памет и българщината”. Ние искрено се възхищаваме на този патриот, който с куфар в ръка, в пек и в студ  неуморно организира, вдъхновява, увлича и заразява с личния си пример и ни учи как да откриваме и съхраняваме изконните български ценности. Иван Жечев е ценен и уважаван човек. Убедени сме, че този самобитен добруджанец е оставил значими следи за съхраняването на традициите с многото статии в местния и национален печат, с издадени книги и създадената музейна експозиция „Под бащината стряха” в с. Тянево. Тази музейна сбирка е в бащиният му дом и е дело на живота му. За експонирането й той е използвал единствено и само собствени средства и много труд. В нея има над 3 000 снимки на известни хора, играли важна роля в културното ни регионално развитие през XIX и XX век. Изследвал е всички танцови състави „Ваятели на добруджанския танц”. Самият той е  участвал в национални фестивали, има в биографията си хиляди концерти, събития, които остават живи за поколенията. Само през тази година И.  Жечев е изследвал и заснел над 320 каменни  чешми в Добруджанския край и експонира изложби в административните сгради на община Добрич, община Добричка, Областна управа и зала „Добрич”.
И. Жечев не щади сили да изгражда невидимите мостове между поколенията, като откликва на покани на педагогическата общност в нашето училище, а в последните години и Професионалната гимназия по аграрно стопанство.
 И. Жечев е доброволец на БЧК, основател и председател на дружеството на доброволците в с. Тянево, където развива активна дейност за  подпомагане на уязвими групи от хора. Той е в редиците на доброволците от третата възраст и в Областната организация на БЧК в Добрич. На челната линия е и в Сдружението на запасните офицери.
В рамките на една статия е трудно да се опише всичко, което Иван Жечев е сътворил. Макар и само щрих то е достатъчно значимо и оставя трайна следа в етнографията на Добруджа и го правят достоен да носи званието „Почетен гражданин на град Добрич”. За съжаление в продължение на пет години ние, от името на цялата ни над  двехилядна общност, неуморно го номинираме за това звание и искрено се надяваме, че по случай 75-годишния му юбилей най-после ще получи това отличие. Но дори и да не бъде удостоен от членовете на комисията, оторизирана да извърши това, искам да го уверя, че той отдавна е станал Почетен гражданин на бъдещето на Добруджа, защото успя с делата си да запази живи корените ни, да вдъхне сили на младите хора и да им покаже верния път.
Позволявам си от името на СОУ „Д. Талев“ и лично от мое име да му пожелая дълголетие, бодрост и вдъхновение и да продължава да ни провокира да го следваме по пътя на родолюбието и човечността.

Весела Панчева - директор на СОУ „Димитър Талев“, Добрич
 


Сходни връзки

ИВАН ЖЕЧЕВ - ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА БЪДЕЩА ДОБРУДЖА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди