изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:23 EEST
Полетът на калинките    
Коментари Най-често срещаните калинки са овални, червени, със седем черни точки. Обикновено са лъскави и мнозина смятат, че носят късмет. Ядат хиляди насекоми и листни въшки, а като усетят опасност, някои от тях много успешно застиват и се правят на умрели.

Калинките могат да прекарат добре живота си при най-различни условия - пасища, градове, корита на реки, гори. Запознах се с тези обстоятелства и за пореден път се убедих колко мъдра е природата и как, често неловко, се опитваме да уподобяваме вече създаденото.

На тези мисли ме наведе новината за могъщата ГЕРБ-ерска чистка от над 40 000 души само в рамките на три години и половина, с която излезе временната парламентарна комисия. И ето, нима голяма част от назначенията на ГЕРБ не се оказаха бивши червени кадри или служители на репресивния апарат - боевият юмрук на партията, които с лъскави крилца долетяха на новите постове?

Нима не се оказа, че имат зад гърба си някои черни точки като липса на дипломи, фалшификации и други подобни? Нима не се оказа, че са се хранели добре и са получавали многохилядни бонуси въпреки сърцераздирателните клетви на Бойко Борисов? Нима същите политически калинки не се правят сега на умрели, за да ги подмине новата власт, и са готови да се нагодят към всякакви обстоятелства, стига да запазят благодатния начин на живот?

Има само една сериозна разлика с природните закони и народните поверия - политическите калинки не носят щастие никому освен на себе си. Те провалят всяка власт със своята некомпетентност и макар да доставят фалшивия комфорт на блюдолизеца, обикновено провалят всичко, защото все пак трябва да се върши работа. Те провалят и живота на тези, които трябва да бъдат обслужвани от тях в качеството им на държавни служители. Заради такива като тях страната ни губи милиони от европейски фондове, потенциални инвеститори, а не искам и не мога да изчисля пропуснатите ползи от липсата на креативност, компетентност и инициатива.

Да, ГЕРБ не са първата партия, която ползва партийните си секретари за експерти по човешки ресурси, но такъв болшевишки размах е достиган за единица време може би само след 9 септември 1944 г. Управляващите винаги са убедени, че така си осигуряват под натиск и захранване с назначения едни 100-120 хиляди гласа. Тази сметка обикновено е грешна, въпреки че за оправдание по разни служби си слагаха по бюрата календарчета с лика на Бойко Борисов, за да подчертаят лоялност пред всеки неканен посетител.

Накрая “благодарността” добива битови измерения към конкретната личност, която е съдействала за назначението, а партията донор остава на сухо. Другата илюзия е, че като назначаваш “свои хора”, ще осигуриш по-лесна проводимост на специалните поръчки и действия, които се спускат “отгоре” в полза на ръководството. Нивото на некомпетентност е достигнало такива върхове, че дори при добро желание обикновено пак се оплитат конците и опозицията надава вой.

Тази система в родната държавна администрация паразитира, въпреки че сме демократична държава с пазарна икономика, където конкуренцията е едно от водещите начала на пазара. Това с пълна сила е валидно и за пазара на труда. Нормално е при един конкурс да бъде избран по-добрият, а не по-близкият до властта. Такова мощно изкривяване на пазарните принципи - по стар комунистически образец, когато връзките бяха всичко - няма как да не донесе горчиви плодове. Ще кажете, че сега партията не е една.

Да, но принципът е същият. Не може държавният мениджмънт и услуги да се развиват на племенен принцип - днес идват сиуксите, а утре - чероките. Едва ли някой може да си даде сметка колко пари са загубени и от уволненията на кадърни хора, които по някаква причина са попаднали в администрацията, и колко месеца са необходими, за да могат новите “прелетни” назначения да влязат в час. Дотогава са неадекватни. Някой смятал ли е тези пари?

Всички управлявали досега допускаха тези грешки. Размерът обаче има значение, защото в безпрецедентната криза, в която беше оставена България, стана актуален въпросът: Колко калинки на квадратен метър администрация може да понесат страната и данъкоплатецът? Може би щетите от тази политическа практика скоро ще надминат тези от корупцията, защото калинките летят много ниско и на пръв поглед изглеждат приятно. На тях не можеш да им зададеш въпроса “Кой?”, защото обикновено се правят на умрели.

Ако този доклад на парламентарната комисия послужи само за дамгосване на ГЕРБ, ползата ще е нулева. Но ако последва промяна в политиката и поведението на всички следващи управляващи, тогава може би стряскащото число, което научихме, ще има смисъл.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Полетът на калинките | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди