изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:30 EEST
Ходорковски помилван от Путин и освободен от затвора    
По светаПрезидентът на Русия Владимир Путин подписа указ за помилването на бившия петролен магнат Михаил Ходорковски. Указът влиза в сила незабавно, съобщи пресслужбата на Кремъл. Само час по-късно Федералната служба за изпълнение на наказанията обяви, че той е освободен.

Ръководейки се от принципите на хуманност, постановявам: да бъде помилван осъденият Михаил Борисович Ходорковски, роден през 1963 г. в Москва, и да бъде освободен от по-нататъшно излежаване на наказанието му лишаване от свобода”, пише в указа, предаде Интерфакс, цитирана от БТА.

Така Путин изпълни намерението си за помилването, което обяви вчера.

Днес, малко след информацията за помилването му, Федералната служба за изпълнение на наказанията съобщи, че Ходорковски е напуснал колонията, в която излежаваше присъдата си. Тя се намира в град Сегежа в руската република Карелия.

Присъдата на Ходорковски изтича на 23 август 2014 г.

Бившият президент на "ЮКОС" излежа в затвора повече от 10 години по обвинения за финансови измами и кражби. Той твърди, че обвиненията срещу него са политически мотивирани, защото беше противник на Путин.

Вчера негов адвокат заяви, че той не е искал помилване. Според в. "Комерсант" обаче разговор със спецслужбите, състоял се в отсъствие на защитата му, подтикнал Ходорковски да напише молба за помилване до президента Путин. По време на срещата станало дума, че състоянието на майка му, която е онкоболна, се влошава, както и за вероятността срещу него да бъде повдигнато трето обвинение - за пране на 10 млрд. долара.  

Доскоро той отказваше да се обърне с молба към президента, тъй като смяташе, че е несправедливо осъден. Вчера прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, "щом е написал молба, значи признава вина".

Руски медии коментират, че така Ходорковски няма да може нито да получи реабилитация в Русия, а и ще изгуби борбата за имуществото на ЮКОС, която би водил зад граница.

Самата Марина Ходорковская заяви пред "Комерсант", че разбрала за решението на сина й от медиите.

Зная в какви условия лежи десет години. и да го съди може само онзи, който е преживял същото”, казва тя.

Отишъл ли е Ходорковски в Германия и защо?

Веднага след излизането си от затвора Ходорковски е отпътувал за Германия, където се лекува неговата майка, предаде Франс прес, като се позова на руската администрация за изпълнение на наказанията. Той е поискал да му бъде издаден паспорт и е отлетял със самолет.

По-късно обаче руски информационни агенции съобщиха, че бившият олигарх, че майка му всъщност не е в Германия. Марина Ходорковская очаквала днес сина си в Подмосковието, когато научила, че той лети за Берлин, където преди време тя се лекувала. Тя разказва, че той изобщо не й се обадил, защото засега нямал телефон.

Същевременно от посолството на Русия в Германия заявиха, че не знаят нищо за пътуването на Ходорковски за Германия. Ведомството не е информирано как той е получил входна виза.

Дъщерята на Ходорковски - Анастасия, заяви пред телевизия Дожд, че баща й е в добро здраве.

Вчера Владимир Путин потвърди, че и двете пънкарки от групата "Пуси райът", които още са в затвора, също ще бъдат амнистирани.  Те почти излежаха 2-годишните си присъди и трябваше да излязат на свобода през март догодина. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Ходорковски помилван от Путин и освободен от затвора | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди