изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:31 EEST
АСТРОНОМИЧЕСКАТА ЗИМА НАСТЪПВА ДНЕС В 19 Ч. 11 МИН. БЪЛГАРСКО ВРЕМЕ    
ВреметоЗимата, както и останалите сезони се дължат на наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина в която се движи Земята. Поради този наклон различни части на планетата са подложени на различно осветяване от страна на Слънцето при движението ѝ по орбитата през годината.
Балчик 29.01.2012 Снимка: Йоанна Дукова    Виелица в Добрич / 26.01.2012 Снимка Йоанна Дукова   Леден бряг - Каварна, 2012
Снимка: Мария Сотирова

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене (около 21 декември в Северното полукълбо и 21 юни в Южното полукълбо) и завършва с пролетното равноденствие (около 21 март в Северното полукълбо и 23 септември в Южното полукълбо. В метеорологията се използва различна конвенция - месеците юни, юли и август в Южното полукълбо и декември, януари и февруари в Северното полукълбо.
През 2013 г. астрономическата зима (слънцестоене) в Северното полукълбо започва на 21 Декември в 19:11 ч българско време.
Зимата е сезонът с най-къси дни, което варира значително в зависимост от географската ширина, и с най-ниски температури. В районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има значителни снеговалежи.

http://bg.wikipedia.org


 


Сходни връзки

АСТРОНОМИЧЕСКАТА ЗИМА НАСТЪПВА ДНЕС В 19 Ч. 11 МИН. БЪЛГАРСКО ВРЕМЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди