изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 19:48 EEST
АНТИНОБЕЛ 2013: НАЙ-ШАНТАВИТЕ ОТКРИТИЯ НА ГОДИНАТА    
ЛюбопитноИ тази година се състоя ежегодната церемония по връчването на популярните Антинобелови награди (Ig Nobel). Кои са най-шантавите открития на 2013 г.?

Наградата за медицина получи екип от японски учени, които проучиха ефекта, който слушането на оперна музика оказва върху мишки с трансплантирано сърце.
Изследователи от Франция пък потвърдиха посредством експеримент, че хората, които си мислят, че са пияни, са убедени също така, че са привлекателни. За това свое постижение те бяха наградени с антинобеловата награда в категорията психология.
Мари Дак и нейните колеги пък установиха, че ако се изгубят, торните бръмбари могат да намерят обратния път до дома, просто като погледнат към Млечния път. На тях принадлежи общата награда за биология и астрономия.
В категорията безопасно инженерство откриваме електро-механична система, която пленява хората, решили да отвлекат самолет. Врата на пода ги пуска в специална капсула, която пък от своя страна се изхвърля директно от самолета и - с помощта на парашут, се приземява.
Алберто Минети и неговият екип пък откриха, че хората все пак могат да тичат по повърхността на което и да е езеро. Единственото условие е всички да се намират на Луната. За това свое прозрение екипът получи приза в категорията физика.
Японски учени отнесоха антинобел за откритието си, че биохимичните процеси, които карат хората да плачат, докато режат лук, са по-сложни, отколкото учените въобще са подозирали.
Браян Крандъл и Питър Стал, съответно от САЩ и Канада, бяха отличени в категорията археология - заради своя крайно нестандартен експеримент. Те сваряват мъртва земеровка, след което я поглъщат, без да я дъвчат. Целта им? Да проучат кои нейни кости ще се разтворят в човешката храносмилателна система и кои не.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко пък получи наградата за мир - за това, че направи аплодирането на публични места незаконно.
Бърт Толкамп, Фрита Лангфорд, Дейвид Робъртс и Мари Хаскел също не бяха пропуснати. Те направиха две невероятни открия. Първото – колкото по-дълго една крава лежи на земята, толкова по-вероятно е тя съвсем скоро да се изправи. Второто – веднъж щом кравата се изправи, няма да може да се предскаже особено лесно колко скоро ще реши да си полегне отново. Награда в категорията „вероятност“.
Не на последно място - тайландци бяха отличени с приза в категория публично здравеопазване, тъй като изработиха техника за присаждане на пенис при сиамски котки, в случай че половият орган е изяден от патица.
Наградите Ig Nobel (известни и като антинобелови награди или шнобелови награди) са пародия на нобеловите награди, които отличават трудове (по-често на истински учени, но понякога и на псевдоучени), които забавляват с безсмислеността си или понякога с абсурдността си.
Първите антинобелови награди за връчени за „Опити, които не могат, или по-добре да не бъдат повтаряни“. По-рано са връчвани в Масачузетския технологичен институт, а после в Харвардския университет. Наградите се присъждат от оксфордско хумористично списание и се връчват от носители на самата Нобелова награда по физика.


 


Сходни връзки

АНТИНОБЕЛ 2013: НАЙ-ШАНТАВИТЕ ОТКРИТИЯ НА ГОДИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди