изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:53 EEST
2013 Г. - ПЪРВИ РЕФЕРЕНДУМ, МОЩНО НАРОДНО НЕДОВОЛСТВО, ИЗБОРИ – СВЕТСКИ И ДУХОВНИ, БЕДНОСТ И ПРЕСТЪПНОСТ /ОБЗОР/    
Новини2013 Г. - ПЪРВИ РЕФЕРЕНДУМ, МОЩНО НАРОДНО НЕДОВОЛСТВО, ИЗБОРИ – СВЕТСКИ И ДУХОВНИ, БЕДНОСТ И ПРЕСТЪПНОСТ /ОБЗОР/


ЯНУАРИ 2013
Митрополитът ръкоположи за дякон бивш мюсюлманин. Добруджанка се самозапали и почина във френски затвор. Ученици преписваха произведения от или за бележити българи. От КНСБ обявиха, че Добрич не е добро място за живеене. Поругалите националните герои роми „влязоха” в парламента. Повест на Йовков изплува след 83 години.  Заловиха шофьор на линейка с 2,42 промила алкохол. Индийските туристически компании заявиха сериозен интерес към Албена, а Боливуд – готовност да снима в курорта. Изпратихме на САЩ каварненец, обвинен в банкови измами и отвличане на дете. Албена получи приз за 11 „зелени” хотела. 20 286 казаха „да” на първия демократичен референдум. По проекти за над 185 млн. лева обяви, че ще работи общината в Добрич.  Медицинският университет заяви готовност отново да открие филиал.

ФЕВРУАРИ 2013
Премиер, кметове и министър откриха път като картичка от Дуранкулак до Каварна. Селекционери обявиха, че няма причини за притеснения за пшеницата. „Албена” АД отчете близо 19 милиона лева печалба. Жена и 8-годишно дете загинаха от задушаване в дома си. Закриха дома за деца в с. Овчарово. ИАРА хвана двама румънци с половин тон незаконна риба. Земеделците предупредиха, че излизат на протест срещу лъжите на правителството. Сметките за ток след нова година станаха двойни. Добруджанци излязоха на протест срещу монополите. Гимназисти и учителите им преписваха тефтерчето на Левски. Добрич поиска връщане на контрола върху ЕРП-тата. Добричлийка почина от птичи грип. Добрич въстана – поиска оставки. Пламен Горанов се запали пред общината във Варна. Парламентът прие оставката на кабинета „Борисов”. За 2 часа над 1000 подписа в подкрепа за по-добър живот. България имаше своя нов патриарх, а добруджанци поискаха промяна на статуквото. Държавата си поиска дюни край Шабла от фирми, свързани с Гриша Ганчев.

МАРТ 2013

Кабинетът в оставка даде „зелена светлина” на проекта за водния цикъл на Добрич. Нов сорт пшеница на ДЗИ бе отличен на ”Агра 2013”. Добрич обяви, че ще изгради паметна плоча за Пламен Горанов. Кризата доведе до сериозен дял на кражбите и престъпността. Работник загина при взрив. Добруджанка плати 215 лева ток с 50 кг монети. Сделка със стар тръбопровод донесе 1,3 млн. лева на „ВиК”. С идването на първите щъркели в областта, президентът издаде укази за разпускане на парламента и назначаване на служебно правителство. Монтираха статуята на Люцкан пред къщата-музей на Йордан Йовков. Добрич бе залят от протести – срещу ограбването на България, срещу такса „Смет” и за намаление на наемите на пазара. Убиец на баба за 2 лева влезе на „топло” за 20 години. Позлатиха кубетата на храма в Тервел. Община Каварна оглави класация по най-много чужди инвестиции. Руски туроператор оцени с диамант партньорството с Албена.

АПРИЛ 2013
Протестиращите подготвиха питания към кандидатите за депутати. Тризнаци проплакаха в болницата. Каварна учреди международен приз „почетен ром”. Първа в РИК се регистрира партията на Димитър Стоянов. Областта се озова в ТОП 10 по безработица. Добрич подкрепи протестите в Румъния срещу шистов газ. Хотелиери заведоха колективна жалба срещу „Енерго Про”. Добрич стана сцена на национален преглед на фолклорните ансамбли. Отчетоха 10 процента ръст на водените на отчет в детски педагогически стаи. Омбудсманът препоръча спешно извеждане на децата от дома в с. Крушари. Стотици опитаха да си намерят работа за през лятото. Чествахме 120 години предучилищно възпитание. Представиха книга за Йовков в Националната библиотека. Отстраниха четирима служители на ОД на МВР. Свидетели разказваха за НЛО над кв. „Балик”. Студенти от 17 държави четоха творби на Дора Габе.

МАЙ 2013

След протестите, единодушно общинските съветници намалиха таксите за пазара. Звезди от близо и далеч се събраха на емоционален концерт за 25 години конкурс „Сарандев”. Евродепутатът Преслав Борисов откри офис в Добрич. 31 партии и коалиции се надпреварваха за 6 мандата в областта. Стотици торти приготвиха в Албена за световните голфъри. ДНСК започна спешна проверка в „Яйлата” - по сигнал за възобновено строителство. По-малко пролетници засяха в областта. Индийски продуцент пристигна в Албена, за да търси места за снимки на следващия си хит. Откриха барелеф на създателя на Езикова гимназия Йордан Парушев. В новия парламент областта изпрати по двама депутати от ГЕРБ и БСП и по един от ДПС и Атака. Албена обяви, че очаква повече туристи през лятото. ЗТО „Алексия” предизвика фурор на световно първенство в Хърватия. Поети от 18 държави събра фестивалът „Славянска прегръдка”. Програмно правителство с участие на ГЕРБ и БСП препоръча от Добрич президентът Желю Желев. Община Тервел подари бал на абитуриентите си. Проливен дъжд отмени празничното шествие в Добрич. Уникален етнофестивал ни пренесе в света на Йовковите герои. Изследователи тръгнаха от Каварна към Троя.

ЮНИ 2013

Фестивал на талантите зарадва малчугани. С протест родители отбелязаха 1 юни. Пияни вилняха в Бърза помощ в Тервел. В Албена избраха най-добрите деца сред моделите в света. Китайски туроператори посетиха Албена. Северна и Южна Добруджа излязоха заедно на протест срещу шистовия газ. Сключиха договора за строителството на регионалното депо. Българските пшеници бяха обявени като най-добрите в Турция. Президентът на Боливуд заяви от Албена, че в България се чувства у дома си. Добрич се обяви против областен управител от ДПС. Назначиха Недко Марчев за губернатор. Езикова гимназия бе в челните места на националния рейтинг на училищата. Свети Дух събра на площада стотици добричлии за молебен и курбан при последното посещение на Митрополит Кирил в Добрич. Предадоха на Ботаническата градина 580 конфискувани орхидеи.

ЮЛИ 2013

Кметът Петко Петков награди отличниците на Община Добричка. Над 2700 самодейци изразиха с песен и танц любовта си към българщината край Дебрене. По време на пресконференция в Добрич депутатът Явор Гечев разбра, че е назначен за зам.-министър. Легендата Джон Лоутън обяви, че Камен бряг е най-доброто място за Джулай. Подписан бе първият договор на МИГ Добричка. Със световна премиера на филма „До края Амира” бе открит фестивалът „В Двореца”. Протестиращи срещу сметището край Стожер заплашиха с гладна стачка. В Албена бяха открити първият тематичен хотел „Амелия” и първата в ЕС плажна библиотека. Отслужен бе заупокой на всеки кръгъл час в храмовете на духовната околия - в памет на Дядо Кирил. Тракийски боен кораб стана атракция на плажа в Каварна. Националният омбудсман откри приемна в Добрич. Кървава драма втрещи с. Коларци. Мечката Берна от Швейцария стана новият обитател на зоопарка. Три кралски двойки посетиха Двореца в Балчик. Рестарт на съвета по децентрализация обявиха на среща в Добрич УС на НСОРБ и регионалният министър.

АВГУСТ 2013
Светлана Борисова бе избрана за съдия във ВАС. ”Албена” АД отчете ръст в приходите за полугодието. Задържаха трима, нанесли щети на държавния бюджет чрез източване на ДДС. Обявиха проект за подмяна на уличното осветление с LED. Юлиян Иванов отново оглави „ВиК”. Започнаха проверки в мангановата мина. Първи фестивал на фойерверките се проведе в Каварна. Ути Бъчваров готви за ловците в с. Орлова могила. Пръстен-убиец от 14 век откриха на нос Калиакра. Зам.-кметът Тошко Петков подаде оставка, БСП Добричка свали доверие от него. Албена отбеляза 44-годишен рожден ден и почерпи с огромна торта и шампанско. „Енерго Про” дръпна шалтера на обекти на „ВиК”. Отвори „Лидл” - с 30 нови работни места. Президентът и военният министър наблюдаваха военни учения в Шабла. Със съдействието на регионалния министър разсрочиха дълга на „ВиК” за ток. Сезираха главния прокурор за нарушенията на бившето ръководство на водното дружество.

СЕПТЕМВРИ 2013
С 23% повече приходи отчете икономическата група Албена. Пуснаха в морето край Каварна тракийския боен кораб. Обновени музеи посрещнаха туристите в Добрич. Добрич се присъедини към Националната академична мрежа. Направиха първа копка на Регионалното депо край Стожер. Уникално училище за здраве се проведе в Албена. Фирма инвестира 25 млн. лв. в свинекомплекс в Ген. Тошево. Навършиха се 20 години от излизането на първия брой на вестник „Нова добруджанска трибуна”. Повече първокласници влязоха в класните стаи. Измежду шест номинации, избраха швейцарския дарител Барбара Геринг за Почетен гражданин на Добрич. Учредиха Обществен съвет към областния управител. Втори форум по творческо писане се проведе в Албена. ВУМК обяви, че става висше училище за мениджмънт. Отвори врати новият музей на открито в Добрич. Обновиха две отделения в МБАЛ-Добрич. Откриха паметна плоча на д-р Андре Гредел в болницата в Добрич. 

ОКТОМВРИ  2013

След 21 години в комплекс „Русалка” отново бе открит плувен басейн. 13-годишна стана най-младата родилка в Добрич. Дело за подкуп срещу полицай тръгна в съда. Добрич усети трус от Вранча. Стартира кампания за подпомагане на бедни с хранителни продукти. Преброиха 468 птици в Европейския ден на птиците. Кръвнина от 1,55 млн. лева поискаха близките на загинал по време на сеч. Община Балчик реши да продава чрез борсов посредник акциите си в „Албена” АД. Прокуратурата започна проверка на строежа на Яйлата. Албена обяви старт на новия юбилеен туристически  сезон с 15 % отстъпки. Немска фирма инвестира над 15 милиона в кравеферма край Красен.  Заловиха плавателен съд с 24 емигранти до нос Калиакра. В Албена, по време на годишната среща на НСОРБ, премиерът обеща повече средства за общините - за съживяване на икономиката. Започна реставрацията на параклиса в Двореца. Тържествено бе отбелязана 67-годишнината на бригадирското движение. Стартира проект за укрепване на скалната църква на Яйлата. Художествената галерия отбеляза 50-годишен юбилей.

НОЕМВРИ 2013

15 туристически маршрута в областта разработиха по проект „Пъстрото лице на Добруджа”. Холивудска звезда снима филм край Каварна. 11 ученици от областта спечелиха стипендии „Комунитас”. Деца откриха мъртъв издирван 31-годишен мъж. Съдът отхвърли претенциите на мюсюлманското вероизповедание към сградата на ОУ „Хр. Смирненски”. Албена започна изграждането на Аквапарк „Аквамания”. Инвеститор дари рентгенов апарат и обеща 3D кино на Каварна. Новата експозиционна зала в дом-паметника съчетава традиционното и модерното. Започна реконструкцията на градския парк. Стартира изграждането на претоварна станция  в Тервел. Откриха експозиция „Реликвите на Калиакра” в Каварна. Със собствена зона се сдобиха кучетата в Добрич. Млад мъж заплаши със самоубийство, бил гладен. Рекордните 60 050 лева събраха дамите от „Майчина грижа” за бъдещето на Добрич - децата. Д-р Красимир Николов бе назначен за директор на болницата. Падна мораториумът за продажба на общински лозя. Васко Василев за първи път излезе на наша сцена.

ДЕКЕМВРИ 2013
Три отличия на БХРА спечелиха обекти в областта. Израелският посланик посети „ВиК”. Дядо Коледа пристигна с кабриолет. Добрич писа на румънския посланик против проучването и добива на шистов газ в северната ни съседка. Родителите на загиналата във влака София-Кардам Валерия дариха обезщетението от БДЖ на учебни заведения. Мечката Берна заспа зимен сън, от „Четири лапи” поискаха зоопаркът да приюти още две мечки. Представиха интегрирания план за развитие на Добрич. Главният мюфтия гостува в Ботаническата градина. Деца от ЦДГ №9 „Пчеличка” подариха апарат на детско отделение. Държавата осигури пари за проектирането на водоснабдяването от язовир Цонево. Възстановен бе директният влак София-Кардам-София. Съдът прати в затвора двама, ограбили и жестоко пребили дядо за 15 лева и телефон. Община Добрич стартира нова социална услуга в подкрепа на родителите на деца с увреждания.
 


 


Сходни връзки

2013 Г. - ПЪРВИ РЕФЕРЕНДУМ, МОЩНО НАРОДНО НЕДОВОЛСТВО, ИЗБОРИ – СВЕТСКИ И ДУХОВНИ, БЕДНОСТ И ПРЕСТЪПНОСТ /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди