изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:32 EEST
КОЛЕДЕН УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ    
Коледа КОЛЕДЕН УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ

Седнал ми е стар станеник,

Коладе ле,

Като си яде, яде и пие,

Коладе ле.

Като си яде, яде и пие,

Коладе ле,

От Бога му се е глас зачуло,

Коладе ле.

Че ще му дойдат добри гости,

Коладе ле,

Добри гости коледари,

Коладе ле…

 

Тази и още няколко коледни песни огласиха във вторник Етнографската къща в Добрич. Това стана по време на открит урок „Обичай Коледуване”, в който участваха деца от клуб „Златна ябълка” към училището по изкуства „Св. Климент Охридски” и който се превърна в истински урок по българщина. Защото, след като учениците от 1 б клас, изучаващи хореография, демонстрираха знания за Бъдни вечер, Коледа, традициите и обичаите, в Етнографската къща пристигнаха истински коледари от село Стожер и изпълниха коледарски песни.

По време на открития урок децата отговориха на много въпроси за трапезата на Бъдни вечер, за ястията, за броя на гозбите… За това разказаха и техните баби и майки, които също се включиха в урока. Учениците рецитираха коледни стихотворения на Иван Вазов и Дора Габе, представиха пословици и поговорки, гатанки… Те получиха от класния си ръководител Руска Симеонова кравайчета, а от Етнографската къща – подаръци, изработени по проект „Пъстрото лице на Добрич”. Най-големи емоции предизвика срещата на децата с коледарите. Първокласниците с широко отворени очи гледаха възрастните мъже, докато пееха и разказваха за Коледа. Стожарчани подариха на учениците две от песните си - „Расла е мома” и „Стар станеник”, със заръката да ги научат до следващата Коледа и догодина да ги изпълнят заедно. Коледарите изпълниха песни за дома, за момичетата, за момчетата и бяха принудени да изпеят още една песен - след бурните викове на децата: „Още! Още!”

„Целта на клуб „Златна ябълка” е да разширява знанията на децата за фолклора, за традициите, за обичаите. Освен танци, да знаят за корените на фамилиите, на родовете си” - сподели Руска Симеонова. Тя поясни, че целта на открития урок е била не да се направи възстановка на Коледуване, а децата да се докоснат до автентичния обичай. Класният ръководител изрази възхищението си от коледарите от село Стожер и сподели: „Тези хора, които продължават да пеят сега, искрицата я носят точно от детските години”. Руска Симеонова сподели още, че мъжете са успели да предадат емоциите на децата, а при тях, на тази възраст, емоционалната памет е много важна. Чрез този урок и в семействата на децата, и в семействата на коледарите, и на всички, които присъстваха, вече светна коледният дух, допълни класният ръководител.

Коледарската група при читалище „Свобода”, село Стожер, е група с традиции, сподели за НДТ читалищният секретар Ярослава Василева. Тя разказа, че ритуалът действително се спазва в селото на Бъдни вечер и Коледа – мъжете обикалят къщите и пеят за здраве и благоденствие. „Тази група е чакана и желана много от хората в селото. Започват в 18 часа и коледуват до 3 часа, селото е голямо. Даже има проблем, че не могат да посетят всички къщи” - сподели читалищният секретар. Тя допълни, че 12-те коледари изпълняват песни, типични за района, а някои дори - за селото.

„Децата са най-голямата надежда и най-хубавото, което българинът вярва, че има на този свят. За нас като специалисти е особено важно да работим с най-малките”, сподели за НДТ етнографът Лена Кирилова. Тя обясни, че точно в тази възраст – 7-8 годишни, те трябва да бъдат подготвени, научени, за да може това, което идва от вековете, да не изчезне, да се съхрани. НДТ

 


Сходни връзки

КОЛЕДЕН УРОК ПО РОДОЛЮБИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.58 секунди