изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:39 EET
ИСТОРИЯТА НА ДЯДО КОЛЕДА    
КоледаМодерният Дядо Коледа е роден от въображението на Клемент Кларк Мур през 1822 година. Той бил силно образован човек и поет от Трой, Ню Йорк. Мур пише поемата “Гостуването на St. Nicholas“ , коледна приказка, подарък за неговите деца.

В поемата той изобразява един закръглен, дребничък като елф Дядо Коледа, който идва на шейна от Севера, дърпана от малко еленче. На лунна светлина, в дните преди Коледа, той ходи от покрив на покрив, тихичко се спуска по комина, за да влезе в домовете и да остави подарък на децата във висящите по камината чорапи. Клемент Мур познавал добре холандския, немския и скандинавския фолклор, а поемата му за Saint Nicholas всъщност се базира на холандската традиция за Sinter Klaas, която се спазвала на 24 и 25 декември.

Неговото описание на Дядо Коледа е взето назаем от тевтонските и норвежките легенди за палавия, но добродушен герой, който е в центъра на зимните празници по тези земи, които имали езически произход. Въпреки че Мур написал разказа си за забавление на своите деца, той бил публикуван след година в местен вестник, без да се посочва кой е авторът. И оттогава многократно е излизал със заглавие “Нощта преди Коледа”. Тази приказка, плод на чисто въображение, но все пак свързана със старата холандска традиция за Sinter Klaas, става една от най-популярните и обичани традиции на американската култура и в целия свят. Митът за дядо Коледа не спира дотук. През 1939 г. кратка история, написана от Робърт Мейс, разказва за гальовния Рудолф, еленче с червен нос. Десет години по-късно този разказ е превърнат в песен от Джони Маркс. Днес тя е една от най-обичаните коледни песни. Има още няколко варианта на легендата за Дядо Коледа. Роденият в Германия, но живеещ в Ню Йорк карикатурист Наст, прави в един местен вестник смешни рисунки на добродушното старче, но вече с нормален ръст, с бяла брада, закръглено тяло и одежди от червен сатен, с бял хермелин, шапка със заострен връх, обувки с обли върхове и бял колан. Наст нарисувал също и дома на Дядо Коледа /с малка работилница за играчки/, който се намирал на Северния полюс. Дядо Коледа имал голяма книга, в която записвал кои деца са били послушни през годината и кои - не.

Лапландия, където живее Дядо Коледа, е най-северната финландска провинция. Столицата на Лапландия е Рованиеми и е разположена на полярния кръг. Градът е административен, културен и туристически център и населението му е над 35 000 души. Релефът на родината на Дядо Коледа е равнинен, а на места - леко хълмист. Под песъчливите хълмове, според предания, живеят земните духове. В Лапландия се отглеждат елени, същите като тези, които теглят шейната на Дядо Коледа. Там дори има повече елени, отколкото хора. Обикновено елените се скитат свободно, а когато застудее твърде много, се прибират във фермите на хората. Цели шест елена има и в двора на Дядо Коледа, като там се намира и известният на всички елен Рудолф. diado-koleda.com/НДТ

 

 


Сходни връзки

ИСТОРИЯТА НА ДЯДО КОЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди