изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:07 EET
КОЛЕДНИТЕ СИМВОЛИ    
КоледаКоледа е времето, в което вярваме по-силно от всякога в нашите мечти. Празник на вълшебствата... Коледните символи са от онези неща, за които знаем едновременно и всичко, и нищо.

Коледна елха

Коледната елха се свързва с редица древни обичаи. Смята се, че със своето раждане Христос слиза на земята и носи със себе си частица от небесното царство и неговата красота. Ето защо елхата се украсява с ангелчета, свещички, топки, гирлянди - като символ на отрупаното с плодове Райско дърво. А може би най-вълшебното в коледното дърво са неговият цвят и форма. Като искрица надежда. Звездата на елховия връх символизира  звездата, изгряла над Витлеем и предсказала раждането на Месията. Затова тя носи смисъла на пътеводна светлина през идната година.

Коледни гирлянди

Хората започват да украсяват елхата с гирлянди през 17 век. Легендата разказва как една бедна вдовица много искала да зарадва децата си за Коледа, като им украси елха. През нощта няколко паяка изплели своите мрежи между клоните на дръвчето. Когато сутринта децата видели паяжината, решили да я оцветят в сребристо, за да не се разстрои майка им. В гирляндите е закодирано и друго силно послание - окичвайки ги, смирено да помислим за пътя, който извървяваме с неговото начало, цикличност и край.

Коледни камбани

В християнския свят камбаните имат изключително въздействащо присъствие. Те са посредник между Земята и Небето, връзката между хората и Бога. Затова са едни от най-ярките символи на Рождество Христово.

Коледни свещи

Запалената свещ при коледните символи е свързана със светлината на небесата, със слънчевата топлина и светлина, с любовта, страстта и надеждата. Светлината ни помага да видим верния път. Свещта е духовността, вярата, копнежът. Тя се свързва още с мимолетността, преходността на човешкия живот и бързото изнизване на годините.

Коледен венец

Коледният венец напомня короната от тръни, която била поставена на главата на Исус по време на неговото разпятие на кръста. Символ е на товара, който сами си поставяме и отговорността, която носим пред самите себе си, близките си и обществото.

Коледни картички

Независимо, че живеем във век на нови технологии, коледните картички остават един от неизменните символи на празника. Първите коледни картички в света датират от далечната 1843 г. Тогава британският бизнесмен и основател на известния музей “Виктория енд Албърт” в Лондон Хенри Коул поръчал на художника Джон Хорсли да му нарисува честитка по случай Рождество Христово. Пощенската картичка била отпечатана в хиляда бройки с надпис: ”Желая ти Весела Коледа и Щастлива Нова година!” и струвала един шилинг. Творението на Хърсли изобразявало добра постъпка - даване на храна и дрехи на бедните и семейно тържество, на което родители и деца вдигали наздравица.

Коледен чорап

От векове датира и традицията близо до камината или вратата да се оставя коледният чорап, който Дядо Коледа да напълни с лакомства и подаръци. Неговата история е свързана с легендата за Св.Никола /считан за първообраз на Дядо Коледа/, който оставил във вълнени чорапи на простора пари за зестрата на добри и красиви, но бедни момичета. koledaidva.alle.bg/НДТ

 


Сходни връзки

КОЛЕДНИТЕ СИМВОЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди