изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 00:25 EEST
10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА, СВЪРЗАНИ С КОЛЕДА    
Коледа10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА, СВЪРЗАНИ С КОЛЕДА

1. Въпреки възприетото мнение, в Библията не е спомената точната дата на рождението на Исус. Рождество Христово става официален църковен празник през 4 в. и папа Юлий I - по случайно съвпадение, го насрочва за 25 декември - денят на езическия празник, наречен Сатурналия.

2. На Бъдни вечер през 1914 година враждуващите страни на Западния фронт на Първата световна война прекратили стрелбата и запели коледни химни, а сутринта немските и британските войници дори се ръкували и си разменили подаръци.

3. Колонистите - пуритани в Северна Америка отначало не празнували Рождество: от 1659 до 1681 година откритите празници в Бостън се наказвали с глоба, а Конгресът на САЩ провел първото си заседание на 25 декември 1789 година.

4. Полетът на Дядо Коледа на шейна в небето е описан за първи път от американския писател Уошингтън Ървинг през 1819 година.

5. Червеноносият елен Рудолф е измислен през 1939 година, за да примамва клиенти в универсалния магазин Montgomery Ward. Друг, не по-малко популярен герой от коледната визуална култура - снежният човек Фрости, пушещ лула от царевичен кочан, фигурира още от 1890 година в реклама на алкохол.

6. През 1965 година американските астронавти с панически глас рапортували на Земята, че са открили НЛО. След няколко минути напрегната тишина в Хюстън чули тихото позвъняване на коледни камбанки и звук на устна хармоника. Астронавтите просто се пошегували.

7. Древните келти и германци считали, че имелът помага на раните да заздравяват и допринася за плодородието, но традицията да се целуваш на Коледа под това растение се появява едва във викторианската епоха.

8. Германците и в дохристиянските времена са украсявали вечнозелени дървета, за да разнообразят тъмните, унили дни на зимното слънцестояние. Първите истински коледни елхи са се появили в Страсбург през 17 век. В Америка елхите дошли на мода от Англия, където пък традицията била основана от принц Алберт.

9. Първата възстановка на Рождество Христово с живи домашни животни създал свети Франциск Азиски през 1224 година.

10. На Коледа португалците наричат трапезата си на живите и на мъртвите, финландците ходят на сауна, австралийците - на плаж, а в Испания се провежда най-голямата лотария в света. koleda.zazz.info/НДТ

 


Сходни връзки

10 ЛЮБОПИТНИ ФАКТА, СВЪРЗАНИ С КОЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди