изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:04 EET
25 ДЕКЕМВРИ - РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, КОЛЕДА    
КоледаРождество Христово е един от най-прекрасните християнски празници, които учат хората да бъдат по-добри. Той се нарича още Голяма Коледа, Божич. Това е първият ден, когато на трапезата вече има месо и постът свършва.

Българинът чества Рождество Христово три дни. В миналото, на първия ден след черква става наддаването на момините краваи на мегдана. Било е въпрос на чест ергенът, който обича дадена девойка, да й откупи кравая от станеника - водача на коледарите, колкото и пари да му струва. В народната традиция се е запазило и до днес вярването, че ако вземеш сол на заем по Коледа и не я върнеш, ще те болят очите. Ако ти писне ухото на Коледа, означава, че ангел небесен е минал край теб. Затова трябва да се прекръстиш три пъти и каквото си намислиш, ще се сбъдне. Децата не трябва да си играят по Коледа с огън, защото ще се напишкват през цялата година. Вечерта не трябва да се броят звезди, защото ще ти излязат брадавици по ръцете.

От Коледа започват т. нар. “мръсни дни”, в които идват караконджулите и лошите духове. Тези дни са 12. Заради лошите дни хората спазвали в миналото множество забрани - не се излиза навън, преди да са пропели първи петли, жените не вършат женска работа - шиене, плетене, предене, тъкане, пране. Според едно от поверията, ако Коледа се падне в събота, то зимата ще е много снежна, пролетта -  ветровита, а лятото - дъждовно. Няма да има голямо плодородие. Ще има природни бедствия. НДТ

25 ДЕКЕМВРИ - КОЛЕДА, РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - ПОВЕРИЯ

Колко вида Коледа познавате?

Как посрещат Бъдни вечер по света

ИСТОРИЯТА НА КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА ОТ ДРЕВНОСТТА

История на коледната елха

ДЯДО КОЛЕДА ПО БАНСКИ?! С ШЕЙНА, ТЕГЛЕНА ОТ КЕНГУРУ?! И ТОВА ГО ИМА

Рождество Христово

Тук според библейското предание Дева Мария е родила Младенеца. Подът е покрит с мрамор и е само 32 кв. м. В недълбока ниша се намира малък олтар с 15 сребърни светилника. На пода под тях е сребърната звезда, която отбелязва мястото, където се е родил Христос. Пред нея са изсечени думите: "Тук от Дева Мария е роден Иисус Христос".

През 332 г. Константин Велики заповядал във Витлеем над пещерата с яслите да се построи  храмът "Рождество Христово". Той е една от четирите култови постройки, създадени след като християнската религия била призната официално. То е разделено на три сектора с колони от розов гранит. Върху тях и по стените са запазени стенописи с библейски сюжети, дело на византийски майстори. В средата на сградата има открит люк, под който се вижда мозаечно покритие от  VІІ в.
От двете страни каменни стъпала водят към пещерата, където според преданието е станало раждането на Христос.

 


Сходни връзки

25 ДЕКЕМВРИ - РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО, КОЛЕДА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди