изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 09:34 EEST
Етнологът Елена Водинчар: На 24 декември отбелязват имен ден тези, които носят имената Евгени, Евгения, Жени    
ОбществоСофия. На 24 декември отбелязват имен ден тези, които носят имената Евгени, Евгения, Жени. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” главният асистент в Института за етнология и фолклористика в Етнографския музей към БАН Елена Водинчар. Св. Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители – езичници. Баща й Филип бил управител на град Александрия и целия Египет. Тя се отличавала с бляскаво образование и красота.

Родителите й се надявали да осигурят нейното бъдеще чрез женитба с един от знатните и богати момци по онова време. Случайно попаднало в ръцете й такова четиво, което предизвикало преврат в нейните чувства и понятия, и езическата обстановка й станала чужда. Бог я подкрепял в нейните необикновени трудове и я удостоил с дар на чудотворство. Изцерявайки чрез молитва болните, тя придобила известност. „На 25 декември празнуват тези, които носят името Христо, Христина, Радостина. А на третия ден на Коледа е Стефановден и на всички, които носят името Стефан и производни на това име, честват именния ден”, допълни Водинчар. Тя каза още, че на първи януари е Васильовден и всеки един с името Васил, Васка, Василена и други производни отбелязват своите именни дни. Първи януари освен, че е Нова година, е Васильовден, освен това и Сурва. Това също е един светъл и хубав празник в началото на годината, който също така не по-малко тържествено се отбелязва от Коледа, подчерта тя.
Елена Водинчар пожела на всички християни, на всички българи, които не са само в България, но и са извън нея, тези весели празници. „Именно такива дни в годината, макар и малко, хората се събират и се обединяват, сещат се един за друг, правят добро и се замислят над ежедневието. В същото време благодарение на тези празници ние се припознаваме като българи и се инициираме пред света като народ и нация”, каза още Елена Водинчар.
Инна ПОГЛУБКО
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Етнологът Елена Водинчар: На 24 декември отбелязват имен ден тези, които носят имената Евгени, Евгения, Жени | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди