изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 04:44 EEST
ВСС сменя 125 шефове в съда и прокуратурата    
Ред и сигурностЗадава се голяма смяна на началници в съда и прокуратурата, пише „Преса“. През 2014 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да назначи общо 125 нови шефове на всички нива, съобщиха оттам. За сравнение през 2013 г. новоназначените началници са 26, включително главния прокурор Сотир Цацаров и новият шеф на следствието Евгени Диков.

Общо съдилищата и прокуратурите в страната са 302. В тази бройка са по 113 районни съдилища и прокуратури, по 28 окръжни, по 2 военни, по 5 апелативни, по 1 военноапелативен съд и прокуратура и по 2 върховни съдилища и прокуратури. Голямата рокада догодина е заради изтичащите мандати на 121 ръководители и предстоящото пенсиониране на четирима. А кадрилът отново няма да подмине „трима големи“ в съдебната власт – този път ще се избира председател на Върховния касационен съд.

Мандатът на Лазар Груев изтича през ноември 2014 г., а по законовите правила процедурата за избор на негов наследник трябва да започне през април и да приключи най-късно през август. Тоест през лятата ВСС трябва да е избрал новия председател на касационния съд за идните 7 години. Мълвата вече спряга сред евентуалните кандидати за шефката на Варненския окръжен съд Ванухи Аракелян и Румен Ненков от конституционния съд. На 16 януари вече е насрочен вот за нов градски прокурор на София на мястото на уволнения Николай Кокинов.

Общо 119 магистрати е повишил и преместил ВСС през 2013 г., отчитат от съвета. Отделно на 10 съдийски и четири следователски места са назначени юристи, които досега не са работили в системата. За да се реши проблемът с неравномерното натоварване на магистратите в страната, са разкрити нови 98 щата за съдии и 59 за прокурори в най-невралгичните райони (София, Варна, Пловдив и др.). Те са за сметка на незаетите щатни бройки./  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

ВСС сменя 125 шефове в съда и прокуратурата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди