изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-01-27 @ 02:40 EET
ДА СИ СПОМНИМ ЗА ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРИ, ПРЕДИ ДА КОЛЕНИЧИМ НА Т.Н. ЕВРОПЕЙЦИ ЗА МОРАЛНИ ПОДАЯНИЯ    
ИсторияДА СИ СПОМНИМ ЗА ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРИ, ПРЕДИ ДА КОЛЕНИЧИМ НА Т.Н. ЕВРОПЕЙЦИ ЗА МОРАЛНИ ПОДАЯНИЯ


Що се отнася до "културните" европейци ето нещо реално.Българите в началото на XII век създават в Болоня далеч преди Оксфорд и Кембридж първия университет в Европа-„Университато Булгаро”(1119г.), Тук е чел лекциите си изключително надарения болонски юрист Булгаро де Булгарис, наречен Златоуст, за когото може да се чете в Италианската енциклопедия. Площодът пред къщата му се нарича”Площад на Българина”. На нейно място далеч преди Оксфорд и Кембридж, е основан първия университет в Европа-„Университато Булгаро”(1119г.) .Там могат да се видят фамилните гербове на Алцеус Булгарини и на Асканиус Булгарино от Сиена. В пълна независимост от черквата, там се учат 10 000 студенти от цяла Европа, за сравнение в Кембридж основан следващия век учат 5 000. Магнетизмът му привлича мастити представители на европейската култура като Томас Бекет, Данте Алигери, Еразъм Ротердамски, Николай Коперник… Университетския параклис и до днес се нарича „Санта Мария дел Булгари”.
Milena Petkova Petkova

*****************************

Българите в началото на XII век създават в Болоня далеч преди Оксфорд и Кембридж първия университет в Европа- „Университато Булгаро”(1119 г.). Тук е чел лекциите си изключително надарения болонски юрист Булгаро де Булгарис, наречен Златоуст, за когото може да се чете в Италианската енциклопедия. Площадът пред къщата му се нарича”Площад на Българина”. На нейно място, далеч преди Оксфорд и Кембридж е основан първият университет в Европа-„Университато Булгаро” (1119г.) .Там могат да се видят фамилните гербове на Алцеус Булгарини и на Асканиус Булгарино от Сиена. В пълна независимост от черквата, там се учат 10 000 студенти от цяла Европа, за сравнение в Кембридж ,основан следващия век, учат 5 000. Магнетизмът му привлича мастити представители на европейската култура като Томас Бекет, Данте Алигери, Еразъм Ротердамски, Николай Коперник… Университетският параклис и до днес се нарича „Санта Мария дел Булгари.

 Българите-Богомили първи издигат идеята за създаване на Европейски съединени щати (Европейски съюз), пренесла се зад океана и реализирана от Хазарите под формата на Съединени американски щати. Европейският съюз е създаден по подобие на старите Истински Български държави и закони, нещо признато от бивш председател на Европейският съюз.*  Капелата Санта Мария деи Булгари се намира в палата Аркиджиназио в Болоня. Той е първият университет в града, построен през 1562г., но като университетски център Болоня датира от XI век и е първият в света. От тогава, в продължение на пет века, учебните занимания се провеждали в домовете на преподавателителите или в сгради, нарочно взети под наем за това. В същност, Капела деи Булгари е построена на мястото на църква , намирала се до дома на прочутия юрист Булгари - роден през първата половина на XII век. В този дом, той преподавал и раздавал правосъдие, позовавайки се на Римското право, приложено в съвременните за тогава условия. Неговите съдебни решения имали законодателски принцип. Наричали го "Златоуст", заемал и длъжността имперски викарий на Болоня. Именно за това, че бил извънредно важна личност, мястото, където живеел, наречено "курия" било на неговото име "Булгари" или "Курия Булгари". Във връзка с това и самото му име, аналите припомнят, че като глосатор, както наричали в болонския унивeрситет специалистите по римско право през средновековието, неговите законови интерпретации са обозначени с Булгаро, Болгаро или Бургаро или само с буквата "Б". Малкото запазени исторически източници доказват, че е родом от Болоня.

Произходът му обаче е неизвестен и няма данни да е свързан с нещо българско. Потънал някъде в историята, се предполага, че не произлиза от знатните италиански фамилии Булгаро. Независимо от това, историците го описват като човек с аристократичен нрав, умеещ да прави разлика между право и морал или между това, което едното забранява, а другото позволява.
Булгаро се женил два пъти. От първият си брак имал много деца, но повечето от тях починали преждевременно. От втория си брак с Имелда не е имал наследници. Починал през 1167г., като оставил на поколенията много полезни решения и ръкописи от юридически и обществен характер. И разбира се, мистерията около произхода и името си Булгаро, което остава във времето с мястото, където той живял в центъра на Болоня и наследено от малката църква.
Разрушена частично от бомбардировките в края на Втората Световна война, Капела Санта Мария деи Булгари успява да съхрани част от великолепните стенописи от XVI век на местния художник Бартоломео Чези, определени като "История на живота на Богородица". Чудо спасява от бомбите стенописа от края на XVI век, представящ над олтара Благовещение, дело на фламандския художник Денис Калверт.

Култовото място, свързано с него с капелата Санта Мария деи Булгари, по принцип е затворена за посещения. В нея се извършват само погребални обреди на изключително заслужили професори от местния университет. По програма на министерството на културата, отнасяща се до младежта, Капела деи Булгари е отворена извънредно до 17 юли. Неизброими са туристите от цял свят, уловили мига, увековечен в книгата за посещения.

**
„Малко българи знаят, че в Италия ние имаме много силно присъствие още преди векове”, каза Волен Сидеров,председетел на групата за приятелство с Италия в българския парламент. „Например – един от много известните професори в първия университет в Европа – Болонския, през ХІІ век, се казва Булгаро де Булгарис, известен още като „Златната уста”. Бил е много известен преподавател, оратор, юрист. Близо до Милано до преди век е имало графство, което се казва Булгария. В двора на Болонския университет е имало църква, която се казва „Санта Мария деи Булгари” – „Света Мария на българите”. Вътре преди няколко десетилетия професор Атанас Божков открива, че има стенопис на княз Борис І.

http://bven.blog.bg

В италиански източници:
Болоня е основан през 534 година пр.н.е от етруските. Градът е известен и с първия Университет в Европа "Alma Mater Studiorum", основан през 1088 година. Там са учили Данте, Петрарка,Томас Бекет, Еразмус и Николай Коперник.
 


Сходни връзки

ДА СИ СПОМНИМ ЗА ГОЛЕМИТЕ БЪЛГАРИ, ПРЕДИ ДА КОЛЕНИЧИМ НА Т.Н. ЕВРОПЕЙЦИ ЗА МОРАЛНИ ПОДАЯНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди