изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:57 EEST
Почина легендата на португалския и световния футбол Еузебио (ОБЗОР)    
Спорт Лисабон. Легендата на португалския и световен футбол Еузебио почина в Лисабон на 71-годишна възраст. Еузебио да Силва Ферейра, който помогна на Португалия да завоюва бронзовите медали на Мондиал 1966, е починал тази нощ.

Роден е в Мозамбик през 1942 година, когато страната е португалска колония. Известният с прозвищата "Черната перла", "Черната пантера" и "Краля" футболист вкара 317 гола в 301 мача с екипа на Бенфика, а за Португалия записа 41 попадения в 64 срещи. По първоначални данни причина за смъртта е проблем със сърцето.
Португалската футболна легенда Еузебио, който стана голмайстор на световното първенство през 1966г., е починал от инфаркт на 71-годишна възраст, съобщиха от бившия му клуб Бенфика. "Еузебио печели "Златната топка" през 1965 г. и се счита за един от най-добрите футболисти на всички времена. По време на кариерата си в Бенфика печели Купата на европейските шампиони през 1962 година. Той вкара 733 гола в 745 професионални мачове. Наричан "Черната пантера", той помогна на Португалия да спечели трето място на световното първенство през 1966 г., където става голмайстор с девет гола. Той спечели десет титли и пет купи на Португалия за 15 години в Бенфика и стана голмайстор на португалското първенство в периода между 1964 и 1973 година", се казва още в съобщението.
"Португалия е в траур. Той е починал в ранните часове, станал жертва на сърдечни проблеми, Еузебио да Силва Ферейра - кралят, крал на Португалия и вечен символ на страната, националния отбор и Бенфика. Еузебио изуми футболния свят през 60-те, през 1962 г. със спечелването на Шампионската лига с Бенфика и през 1966 г. с третото място на Португалия на Световната купа и титлата за най-резултатен голмайстор на първенството. За опечалените, семейството и Бенфика в този труден момент изразяваме съболезнованията си", се казва в изявление на футболната федерация на Португалия, цитирано от вестник "А Бола".
Тленните останки на португалската футболна легенда Еузебио ще бъдат изложени за поклонение пред феновете на стадион "Естадио да Луж" в Лисабон, съобщи вестник "А Бола". На стадиона на Бенфика Еузебио изживява своите звездни мигове като футболист, като за тима вкарва 317 гола в 301 мача.
Португалският треньор на Челси Жозе Моуриньо изрази част от спомените си за легендата на португалския футбол Еузебио, който почина рано тази сутрин от сърдечни проблеми. "Той е една от най-големите фигури на Португалия. Еузебио е безсмъртен. Ние всички знаем какво означава той за футбола и особено за португалския футбол ", заяви Моуриньо тази сутрин за RTP.
"Да не кажа, че е бил вдъхновение за мен, но той и кариерата му като футболист са важна повратна точка в това, което е футболът, ценностите, принципите и чувствата, дори и след приключването на кариерата и живота му", добави Моуриньо.
"Смъртта на Черната пантера оставя голяма празнота в мен, но аз предпочитам да мисля за него от гледна точка на безсмъртието. Еузебио е от различно поколение, и ако се опитам да направя паралел с футбола днес, ще го поставя на най-великите футболисти ", каза още Моуриньо.
Португалският нападател на Реал Мадрид Кристиано Роналдо коментира смъртта на легендата на португалския национален отбор Еузебио, който почина рано тази сутрин от сърдечни проблеми.
"Еузебио е вечен, нека почива в мир", написа Роналдо в официалната си страница в социалната мрежа, цитиран от вестник "А бола".
Луиш Фиго почете паметта на Еузебио. Бившият капитан на националния отбор на Португалия, който през 2011 г. стана вторият португалец, спечелил "Златната топка" след Еузебио през 1965 г., отдаде почитта си на черната пантера в социалните мрежи.
"Царят! Голяма загуба за всички нас! Най-големият си отиде", написа Фиго в Twitter, цитиран от вестник "А Бола".
Хоаким Чисано, бившият президент на Мозамбик, изрази скръбта си от загубата на легендата на португалския футбол Еузебио, който почина от сърдечни проблеми рано тази сутрин. Двамата са приятели от деца.
"Когато получих тази новина, съжалих горчиво. Загубих един приятел, когато бяхме млади, играехме заедно футбол. Той е почти един от семейството. Португалският футбол загуби една от своите забележителности. Футболът свързваше Мозамбик и Португалия. Чрез спорта Еузебио беше един от посланиците на Мозамбик", подчерта Чисано пред RTP.
Еузебио да Силва Ферейра е роден в Мозамбик на 25 януари 1942 г.
Великият Еузебио, който тази сутрин почина, прави фурор на световното първенство в Англия през 1966 година. Той отвежда Португалия до третото място на Мондиала, като преди това в груповата фаза се справя и с България. Мачът се играе на стадион “Олд Трафорд” в Манчестър и завършва 3:0 за португалците. Иван Вуцов си вкарва невероятно красив автогол в 17-ата минута, после Еузебио (38) и Жозе Тореш (81) оформят крайния резултат.
Още в първата минута на мача Еузебио и Динко Дерменджиев се спречкват на терена и главният съдия Хосе Мария Кодесал от Уругвай ги привиква на една страна и ги предупреждава. На Мондиала през 1966 година все още няма жълти картони.
Съставът на България: Георги Найденов, Александър Шаламанов, Иван Вуцов, Борис Гаганелов (капитан), Димитър Пенев, Добромир Жечев, Динко Дерменджиев, Димитър Якимов, Александър Костов, Георги Аспарухов, Петър Жеков.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Почина легендата на португалския и световния футбол Еузебио (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди