изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 02:32 EEST
ОГРОМЕН ИНТЕРЕС КЪМ ГРАДСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛУВАНЕ    
СпортПри огромен интерес се проведе градското първенство по плуване, което бе организирано от клуб „Добруджа” в спортен комплекс „Русалка” в Добрич. Близо 500 родители и приятели на участниците проследиха майсторското плуване в отделните стилове при момичетата и момчетата до 16-годишна възраст. Спортната арена буквално се пукаше по шевовете, като плувците бяха мощно подкрепяни и от правостоящи.


Самото състезание премина на изключително високо ниво, като с професионалната си организация домакините придадоха усещане плувците да се чувстват като участници в кръг от световната купа вместо в градско коледно състезание. За зрителите обстановката също бе изключително интересна и необичайна, тъй като подобна организация през последните повече от две десетилетия в Добрич бе наблюдавана само по малките екрани. Това стимулира момичетата и момчетата да се представят още по-добре.

Първи своите възможности демонстрираха малчуганите от 4 до 8 г., които скачаха от стартовото блокче и преплуваха дистанция от 25 метра с помощна дъска. Сили в свободния стил на 50-метрова дистанция премериха момичетата и момчетата от 8 до 10-годишна възраст.


Купата за първото място при момчетата спечели Александър Чернев с време 38.78 сек., следван от Здравко Желев с 41.82 сек. и Александър Дачков с 41.85 сек. Във финалната серия плуваха още двама таланти: Калоян Паскалев и Симеон Веселинов.

„На 10 години съм и уча в ПМГ „Иван Вазов”. От 5 години се занимавам с плуване. Избрах плуването, защото мисля, че в това съм най-добър”, заяви победителят.

При момичетата убедително шампионка стана Станислава Сарандева с време 41.44 сек. Със сребърен медал се окичи Весела Мирославова, а с бронз – Сияна Руменова. До финалната серия достигнаха още две златни рибки - Антония Манева и Виктория Валериева.


„На 10 години съм. Записах се да тренирам плуване, след като отвориха басейна в „Русалка”. Бях на почивка с една приятелка. Тя ми показа как се плува и реших да се занимавам с този спорт. Това ми е първото състезание. Ученичка съм в четвърти клас в училище „П. Р. Славейков”. Ще я подредя красивата купа у дома, а победата посвещавам на семейството си”, заяви златната медалистка.

Голямата звезда на неделния ден е Димитър Радушев, който спечели шампионската купа и три златни медала. Той триумфира в атрактивната дисциплина 100 м съчетано плуване с време 1.23:44 мин. и бе непобедим на 50 м бруст и 50 м свободен стил. Имената на още две деца блестяха ярко в първенството, след като плуваха шампионски в по две дисциплини. Това са възпитаниците на Веселин Нейков - Мила Калоянова, която бе най-бърза на 50 м в свободния стил и на бруст, и Петър Галинов на 50 м. св. стил и гръб.

„Изключително съм доволен от обобщението на 3-годишния ми труд. От 49 медала – 47 са на мои настоящи и бивши възпитаници”, заяви треньорът Веселин Нейков.

„На всички деца и родители искам да благодаря за неуморния труд и подкрепа, и да им обещая, че ще продължавам да давам всичко от себе си и занапред. Самият Майкъл Фелпс е плувал в 20-метров басейн и казва, че не е важен размера на басейна, а преплуваните часове!”, добави Нейков и пожела Весели празници на всички.

Благодарности към своите треньори Веселин Нейков и Радостина Димитрова изказоха двукратните златни медалисти от градския шампионат - Мила Калоянова, която бе най-бърза на 50 м в свободния стил и на бруст, и Петър Галинов на 50 м. св. стил и гръб.

„На 12 г. съм и уча в СОУ „П. Р. Славейков”. Баща ми настояваше да тренирам и преди близо 5 г. ме записа да ходя на тренировки в басейна, който беше в хотел „България”. Не съм изненадана от това, че спечелих 2 златни медала. Нямаше специална подготовка за състезанието. Ходих на тренировки, старах се повече и бях уверена в себе си. Състезанието беше много интересно, добре организирано. За първи път попадам в такава обстановка – да се състезавам в такъв голям басейн. Подкрепата на моите близки ме мотивира да дам най-доброто от себе си, но мисля, че можеше да плувам и по-добре. Ще продължа да плувам, но на този етап за удоволствие, а времето ще покаже дали ще продължа с този спорт. Ще ми е интересно да опитам и на национално състезание, но за там ще трябва повече подготовка. Двете победи ги посвещавам на моите родители”, заяви Мила Калоянова.

Петър Галинов сподели, че от 4 години тренира плуване. Той живее и учи в град Генерал Тошево и идва до Добрич само заради плуването. Ученик е в 6 клас в ОУ „Хр. Смирненски”.

„За състезанието тренирах по-усилено. Идвах по-често на тренировки. Преди старта не бях уверен, че ще спечеля, но се оказа, че няма голяма конкуренция. Плувах с моята възраст, но другите не бяха така добре подготвени, колкото аз. Нямаха достатъчно сили, за да ме победят. Публиката ми помогна да бъда по-бърз в басейна и да подобря значително личните си резултати. Ако имам възможност ще премеря сили и на национално първенство. Преди време ходих на футбол, но разбрах, че това не е моят спорт. Благодаря на родителите и треньорите ми за подкрепата. На тях посвещавам златните си отличия”, каза Галинов.

 


Сходни връзки

ОГРОМЕН ИНТЕРЕС КЪМ ГРАДСКОТО ПЪРВЕНСТВО ПО ПЛУВАНЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди