изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:36 EEST
НЕК вече не е собственик на жиците    
НовиниДКЕВР публикува решението са отделяне на Енергийния системен оператор /ЕСО/ от Националната електрическа компания /НЕК/. С документа се определят и текущите задължения на новата самостоятелна компания на 102.7 милиона лева. Така държавата изпълни едно от основните изисквания на Брюксел за реформа в енергетиката.

Тъй като част от електропреносната мрежа бе залог по кредити на НЕК, а това е основната причина толкова дълго да се проточи отделянето на ЕСО от обществения доставчик, операторът поема и дълг от 64.7 милиона лева.. Занапред ЕСО ще бъде и независим преносен оператор, което пък ще му позволи не само да управлява елмрежата, но и да създаде електроенергийна борса.

Собственост на НЕК ще останат единствено големите ВЕЦ-овете, които могат да се използват като гаранция по кредитите. В решението на ДКЕВР е записано още, че ЕСО получава 35-годишна лицензия за пренос на електрическа енергия. Отделянето ще стане факт, след като бъде вписано в Търговския регистър. От НЕК ще прехвърлят към оператора активи за близо 2.1 млрд. лв.

Прехвърля се собствеността на 295 подстанции и 14 732 километра електропроводи. Прехвърля се и прилежащата инфраструктура към далекопроводите.

От НЕК на работа в ЕСО пък отиват 137 души. Прогнозата на оператора е до 2018 г. работещите в предприятието да се увеличат с 323 души и в компанията да има 4294 специалисти.

От финансовите разчети на ЕСО, представени пред ДКЕВР, става ясно, че ЕСО очаква да завърши на загуба 2013 г. и тя да бъде за 4.8 млн. лв. От ДКЕВР обаче са на мнение, че финансовото състояние на дружеството е много добро и операторът ще може да инвестира в преносната мрежа, съгласно направената прогноза.

За студен резерв ЕСО е платил през миналата година 81.7 млн. лв. повече от позволеното му. Това е и основната причина за загубата за 2012 г. /  http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

НЕК вече не е собственик на жиците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди