изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:16 EEST
В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СМЕ: Продадоха булка за 15 000 лева    
Общество15 000 лева брои 22-годишният Мильо от Цалапица и се сгоди за Пепа от с. Маноле. "Те са втори братовчеди и им е разрешено да се вземат", обясни вуйчото на момичето Стоян Добрев.

Ергенът събрал парите от гурбет в Гърция, където работел като тенекеджия. Хоресал си Пепа, но баща й отсякъл, че ще я даде само срещу 15 хилядарки. Това е рекордна сума, тъй като напоследък продажбите вървят между 2 и 4 хиляди лева. Годежът разтърси вчера след обяд площада пред пловдивската гара "Филипово".

Над 1500 каладжиии се изсипаха с коли и бусове на тържеството, което се превърна в сгляда за други моми. Размятаха се жълтици и пачки с банкноти, надигаха се бутилки. Музиката гърмеше от тонколони, изви се хоро с нагиздени девойки и напети ергени.
Годеникът Мильо беше издокаран с черно кожено яке, синя риза и тъмни панталони, а Пепа - с малка бяла рокля, късо кожухче, венче на главата и тропаше хоро по чехли с мъниста. Двамата с любимия държаха по бутилка мастика, докато водеха хорото. "Сватбата ни ще е по Гергьовден", обясниха те.

Кръшно хоро се изви пред пловдивската гара "Филипово", която се превърна в новогодишна борса за булки.
 

"Това е новогодишен пазар за булки, който се провежда в Пловдив точно на Йордановден. Тук се харесват, а родителите се уговарят за парите", разказаха по-възрастни калайджии. Другата борса е на Малка Богородица и се прави на Бачковския манастир.

Младеж се оплака, че си харесал момиче, но баща й поискал 8000 лева. "Няма откъде да ги взема. Аз поставям улуци по къщите, а такива пари не се изкарват напоследък", страдаше кандидат-женихът.

Калайджии се хванаха на хоро, което разтърси пространството пред гара "Филипово" в Пловдив.
 Силната музика побърка квартала около гара "Филипово". "Това е някакъв ужас. Не се издържа. Дълго време ги нямаше, но ето че се завърнаха", обясни Мария Митева, чийто фризьорски салон едва не се разпадна от децибелите. "Вижте само как живеят нашироко в сравнение с българите", дивеше се Валентин Христов, който е жп работник и живее в сградата на самата гара. Калайджийти се християни, не играят кючеци, а тропат хора и ръченици. Сглядата им приключи в 18 часа. "Не съм издавал разрешение", обясни кметът на район "Северен" Ральо Ралев. 
Моми и ергени се кипрят и се пазарят.
 
Пачки с банкноти и жълтици се размятат на борсата за булки в Пловдив.
 
Нагиздени моми и ергени се закачат и се уговарят за среща по време на сглядата.
 
Гости надигат бутилки по време на тържеството.

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ СМЕ: Продадоха булка за 15 000 лева | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди