изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:23 EEST
ТРАКИЙСКИТЕ ГОСПОДАРИ НА МИКЕНСКИТЕ ГЪРЦИ-I    
ИсторияСъществува една определена група личности, за която е нетърпимо някой да се осмели да каже, че българите са били велик народ способен да  създаде своя писменост много преди египтяни, шумери и гърци. Всеки мой опит да покажа истината за дедите ни бива атакуван от чуждопоклонници. Някои от тях нямат дори капчица срам и наричат дедите ни миризливи коняри. Трябва да изпитват неистова омраза към българското, за да се опитват с всички сили и средства да очернят нашите предци.

Тези жалки човечета не разбират, че каузата им е обречена на гибел, истината не може да се спре. Колкото повече плюят по нас, толкова повече неудобни факти ще вадя на показ.

 

В този постинг ще бъде представена информация, която дълго време е укривана от широката публика. Смята се, че микенците ползващи Линеарен Б са древни гърци защото Дж. Чадуик и съмишлениците му са поднесли ограничени и данни, а изключително важни подробности са премълчани. Факт е, че на плочици с Линеарен Б са споменати десетки имена на тракийци ( Батас, Гета, Бузо, Котис, Пеон, Питак...). За тях обаче се твърди, че не били поселници на Микенска Гърция ( която по това време е носела името Пеласгия), а се касаело за дошли отдалече търговци. Да, може някои от тях да са били търговци, но има и траки титулувани цар, областен управител, други пък са едри земевладелци, а това показва, че не става дума за дошли от север чужденци, а за местно население, по-точно благородническата класа на микенците.

 

За да не бъда голословен представям Линеарен Б надписи от микенски съдове намерени в Тива и Кносос. И на двата случая като ванакатеро (ванакатело) –цар е назован тракиецът Одрис (Одрюс).

 

Четенето е елементарно, въпреки, че посвещението е на 3350 години, знаците са запазени сравнително добре. Един от първите публикували този важен епиграфски паметник е чешкият езиковед Бедрих Хрозни, който посочи, че особен вид ранна критска керамика е донесен на Крит от Балканите [1] стр. 219-220.

 

 

 

Ето това е транскрипцията:

 

КА-У-НО    О-ДУ-РУ-ВИ-ЙО  ВА-НА-КА-ТЕ –РО ( ВА-НА-КА-ТЕ-ЛО)

 

КАУНО е названието на съда, думата отговаря на старобългарските конобъ- котел, съд, канавъ – изкоп*. КАУНО е сродна и на санскритската каниизкоп, яма.

 

ОДУРУВИЙО  е древен вариант на тракийското име Одрис ( Одрюс), това слава Богу е признато от историци и езиковеди [2] стр.19-20.

 

ВАНАКАТЕРО ( ВАНАКАТЕЛО) е микенската титла за цар, върховен владетел. Съдейки по това, че съдове предназначени на тракийският владетел Одрис има както в Кносос, така и в Тива можем да отсъдим, че тракиецът е господствал върху значителна територия.

 

Ще бъде добавено, че вариант на името Одрис е фригийското лично име Отреус, а вариант на титлата ванакатеро се среща отново при тракийското племе фриги, като ванакт е документирана е през VII-ми век преди Христа в посвещение на цар Мидас**.

 

На плочица с Линеарен Б  (902 D- r) отново тракиец с името Одрис ( явно династично име) е титулован КО-РЕ-ТЕ – областен управител. Корет(е) идва от микенската дума А-КО-РА-Я имаща значение край, област, провинция [3] стр.43. Перкон е военоначалник [3] стр.176, Амарунта пък е едър земевладелец  [3] стр.112.

 

Виждаме, че траките в микенското общество са носили титли като цар, областен управител, военоначалник, други траки са били едри  земевладелци,т.е. ясно е, че благородническата класа е била тракийска. Това обяснява защо Херодот, Страбон и др. твърдят, че преди данайците да грабнат власта цяла Гърция е била заселена с варвари ( чужд на гърците народ ).

 

Нека обясним защо изчезва тракийските властелини на микенците. Периодът XIII-XII-ти век преди Христа е белязан със сериозни климатични промени, кръвопролитни войни и чумни епидемии. Точно в този период пада могъщата хетска империя, загива и митанската държава, а Египет за малко не е прегазен от търсещите нови земи морски народи.

 

Микенците са имали военна аристокрация, т.е. траки са били пълководци и офицери, траки са били елитните бойци. Голяма част от тях загива във войните, или пък бива покосена от чумата възникнала в резултат на бойните действия. Същевременно поради засушавания става невъзможно да се изхрани населението и голяма част от населяващите Микенска Гърция ( тогава наречена Пеласгия ) трако-пеласгийски племена се е изтеглила на север където климатът е бил по-хладен, а е имало и повече реки. С мигрантите заминават и  малкото оцелели благородници. Останалите на старите места трако-пеласги се превръщат в малцинство сред дошлите от Африка племена на данайците ( гърците). Дедите ни са били предимно скотовъдци и от ранна пролет до късна есен мъжете са пасели стадата надалеч, докато в градовете са оставали жени, деца и старци. Те обаче са били лесна плячка за данайците, които са познавали слабите места на трако-пеласгийските селища. Без защитата на военната аристокрация останалите по старите места трако-пеласги са били сравнително бързо завладени от гърците...и тогава идва пълният упадък на микенското общество. Линеарен Б потъва в забрава, вече не се правят могилни погребения, забравя се традицията на направа на златни погребални маски, зверилният микенски стил изчезва, населението започва да носи други дрехи. Всичко това е ясна индикация, че гърците не могат да са наследници на микенците. Микенската традиция намира продължение в Тракия. Става дума за изкуство, погребални ритуали, облекло, коневъдство, а дори и въоръжение. Кривият, сложносъставен микенски лък е напълно непознат на гърците, но пък се ползва от траките масово. Тукидит споделя, че гетите са конни стрелци, а за защита на градовете си гърците са принудени да наемат чужденци умеещи да боравят с лък.

 

Тези данни никога не са показвани в систематизиран вид на широката публика. Кой би повярвал, че гърците са потомци на войнтвените микенци, след като в гръцкото общество от VIII-ми век преди Христа няма и помен от микенското наследство, а при траките се наблюдава една жива микенска традиция.

 

Мошениците могат да ни заблуждават само с укриване на данни и унищожаване на важни находки. Този процес е организиран отдавна, охулването на траките е започнато от южните ни съседи, които са си присвоили славата на нашите деди. Какъв по-добър начин да се скрие това от обявяването на траките за изчезнали и определянето на наследниците им - българите като дошли от далечната Азия чужденци. Само побъркан човек би търсил микенските наследници сред дивите племена на Сибир.

 

Почти никой не знае, че дори сам Дж. Чадуик признава, че в Линеарен Б документи няма типични гръцки имена със суфикс идес, адес. [3] стр. 65. За сметка на това съществуват други, които изобщо не звучат гръцки. Това са Мирул, Пирин, Перкун, Виямар, Видумар, Вевер, Сила, Козар... [4]. Моите опоненти обявиха тези микенски имена за индо-европейски! Това е пълна смехория, аз не съм чувал за италианец с име Пирин, нито пък има германец с име Мирул, не съществува ирландец наречен Перкун, нито пък испанец с името Сила. Неудобната истина кара мошениците да прибягват до отчаяни опити да изкривят и омаловажат фактите. Вие сте достатъчно умни, преценете сами кой е прав.

http://sparotok.blog.bg

 


Сходни връзки

ТРАКИЙСКИТЕ ГОСПОДАРИ НА МИКЕНСКИТЕ ГЪРЦИ-I | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди