изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:01 EEST
Пушачите в света станаха 1 милиард    
Ред и сигурност
Пушенето е все по-малко популярна в много части на света, но общият брой на пушачите расте, според изследване на Института за оценка и измерване на здравословните проблеми (IHME) към Вашингтонския университет, предаде Би Би Си. През 2012 г. 967 милиона души са пушели всеки ден, в сравнение с 721 милиона през 1980 г., показват данните от 187 страни.


Нарастването е свързано с нарастването на населението, според учените.

През 2012 г. са били изпушени общо около 6.25 трилиона цигари, докато през 1980 г. са изконсумирани 4.96 трилиона. При все това е видима тенденцията за намаляване на глобалното разпространение на пушенето, т.е. съотношението на броя пушачи към общото население. В днешно време около трима на всеки 10 мъже (31%) и една на 20 жени (6%), пушат всекидневно. През 1980 г. статистиката е била четирима от 10 мъже (41%) и една на 10 жени (10%).

Въпреки това в някои големи страни като Бангладеш, Китай и Русия през последните години броят на хората, които посягат към цигарата, се увеличава, разкрива изследването. Най-високите съотношения в броя пушачи понастоящем се наблюдават в развиващия се свят. Страната с най-много пушачи е Източен Тимор – 61% от нейното население употребяват тютюн всеки ден.

Карибската островна държава Антигуа и Барбуда е раят за непушачите – там едва 5% от населението е възприело вредния навик.

Страните, които най-успешно прилагат мерки, окуражаващи пушачите да се откажат от цигарите или убеждаващи останалите да не прибягват до тях, са Канада, Исландия, Норвегия и Мексико. Най-трудно се въвеждат тези политики на местата с ниски или средни доходи, където за политиците е по-трудно да се противопоставят на могъщата тютюнева индустрия, предупреждава Аманда Сандфорд от неправителствената организация Action on Smoking and Health (ASH).

Що се отнася до щетите, нанесени от никотиновите продукти върху здравето, те са най-големи в страните с едновременно широко разпространение на пушенето и висока консумация на брой цигари – а именно: Гърция, Ирландия, Италия и Япония, както и Китай, Кувейт, Филипините, Русия, Швейцария и Уругвай.

Въпреки огромния прогрес, който е постигнат за контролиране на разпространението на тютюна, все още има много какво да се направи по въпроса", коментира резултатите водещият изследовател и директор на IHME д-р Кристофър Марей.

Страни с най-много пушачи сред мъжете:

Източен Тимор
Индонезия
Кирибати
Армения
Папуа- Нова Гвинея

Страни с най-малко пушачи сред мъжете:

Антигуа и Барбуда
Сао Томе и Принсипи
Нигерия
Етиопия
Гана

http://www.blitz.bg
УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА ЗАПОЧНА ДА СЕ РАЗПАДА С НЕГЛАСУВАНЕТО НА ЗАКОНА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕТО
До Нова година пушенето обратно в заведенията
26 СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА ЕКС ПУШАЧА: РЗИ В ДОБРИЧ СЕ ВКЛЮЧВА В ЕВРОПЕЙСКА КАМПАНИЯ
Вредният начин на живот състарява кожата с 10 години
Андрей Слабаков: Законът за пушенето е фашистки
От пушачите за непушачите. С любов!
Как работят електронните цигари и какво съдържат
Електронните цигари – много вредни и не помагат да откажем тютюна
 


Сходни връзки

Пушачите в света станаха 1 милиард | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди