изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 02:50 EET
Най-шантавите фобии    
Любопитно Като изключим Чък Норис (и Бойко Борисов!), страховете са си човещинка – всеки си ги има. Е, някои повече от други. За тях науката е измислила и термин - фобия. Това е силен, необясним, натрапчив страх от определени предмети или действия. Някои от тези страхове надминават представите ни за “нормален” страх от височини, тъмно или от насекоми. Ето най-странните фобии, които се срещат при хора от целия свят.

Хелиофобия
(страх
от слънце)

Хелиофобите не просто не обичат да се пекат на плажа през лятото, а изпитват панически ужас да излязат навън през деня. Състоянието се обяснява със страх човек да не пипне рак на кожата. Учените установили, че хелиофобията често се отключва при хора, които имат приятел или познат, който боледува от такъв тип кожно заболяване. Когато човекът види последствията от рака, започва да изпитва притеснения, че слънцето ще навреди и на него. Само при мисълта, че ще излязат, преди да е залязло слънцето, тези хора получават пристъп на паника, световъртеж, гадене, задух, изпотяване и други симптоми. В резултат хелиофобите се изолират от своите връстници и прекарват деня в спане като същински вампири.

Сомнифобия
(страх от сън)

За страдащите от тази фобия сънят не е заслужена почивка след тежък работен ден, а повод за страх. Според психолозите повечето сомнифоби свързват спането със смъртта и затова се страхуват да заспят. Фобията им е предизвикана от опасенията, че ако заспят, повече никога няма да се събудят. Има и друг тип сомнифоби, които се ужасяват от съня, защото смятат, че докато си подрямват, губят ценно време от живота, а трети имат повтарящи се кошмари. Независимо какви са причините за тази фобия, тя трябва да се лекува възможно най-бързо с подходящи лекарства и терапия, защото липсата на сън изтощава тялото, влошава паметта и може да стане причина дори за смърт.

Фагофобия
(страх от ядене)

Вместо приятно преживяване, храненето се е превърнало в най-големия кошмар за тези хора. Фагофобите изпитват страх не от самата храна, защото ще качат някое килце, а от преглъщането . Често причина за тази фобия е хапването набързо. Психолозите обясняват, че когато сме нервни, мускулите на гърлото се свиват и това пречи на храната да преминава лесно по хранопровода, като създава чувство за дискомфорт и дразнене. Затова тези хора предпочитат да приемат само течности, което в повечето случаи води до недостиг на нужните калории за деня и загуба на тегло. По време на терапията специалистите препоръчват на фагофобите да слушат музика или да гледат телевизия, докато похапват, за да могат да се отпуснат.

Десидофобия (страх от
решения)

Да се кача ли на автобуса, или да ходя пеша? Какво да хапна за обяд? Кое предаване да гледам по телевизията? Няколко прости въпроса, за отговорите на които ще са ни достатъчни няколко минути. За десидофоба обаче това си е истински ужас. Според специалистите около три четвърти от страдащите от тази фобия са наясно с последиците от потенциално взетото решение. Въпреки това десидофобите изпитват страх, който ги вцепенява. Психолозите обясняват, че в повечето случаи десидофобът е преживял травмиращо събитие в миналото, което е било причинено от погрешно взето решение от самия него.

Папирофобия
(страх от
 хартия)

Какви са шансовете да имате нещо общо с Меган Фокс? Ако имате страх от хартия, то сте си лика-прилика. Актрисата признава, че изпитва ужас, когато докосва суха хартия. В случай, че чете вестник или книга, Меган Фокс винаги държи чаша с вода наблизо, в която си топи пръстите, преди да докосне страницата. Не всички папирофоби страдат по същия начин от тази фобия – някои се страхуват от накъсана или мокра хартия.

Номофобия
(страх да
останеш
без телефон)

Номофобията е сравнително нов термин, който психолозите въвеждат преди 5 години, за да опишат страха от това да останеш без телефона си. Средният притежател на смартфон е до такава степен пристрастен към джиесема си, че го проверява около 34 пъти на ден. Британско проучване показва, че близо 58% от мъжете и 48% от жените във Великобритания страдат от тази зависимост. Най-големият кошмар за номофоба е да се озове в някоя хижа, където няма обхват, да му падне батерията на джиесема, а в по-тежките случаи – дори просто да загуби от поглед мобилното си устройство.

Аблутофобия
 (страх oт
къпане)

Няма нищо по-хубаво от това да си вземеш душ след топъл летен ден. Но за аблутофобите най-големият враг е банята. Те не се страхуват от самата вода, а от това да се изкъпят под душа или да се топнат във ваната. Според специалистите фобията се среща най-често при деца и жени и е свързана с травмиращо преживяване в миналото, което дори може да е телевизионно шоу или филм на ужасите, като например „Психо” на Алфред Хичкок.

Калигинефобия
(страх от
хубава жена)

Повечето мъже зяпват при вида на хубава жена и обръщат глава на 180 градуса след нея. На калигинефобът обаче дори може да му се догади, когато се намира в една стая с красавица. Изпотяване, учестено дишане и повръщане са най-честите симптоми, които изпитват тези хора. В редки случаи калигинефобията засяга и представителки на нежния пол, които години наред са страдали от ниско самочувствие.

http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Най-шантавите фобии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди