изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:04 EEST
Воден режим и глад, ако не падне 30 см сняг    
НовиниЛипсата на валежи става рискова за пшеницата и ечемика. Има опасност от изсъхване на повърхностния слой на почвата, а тези култури са с плитка коренова система. Те не понасят както суша, така и голяма влага. Това обясни пред "24 часа" доцент Ангел Иванов от Аграрния университет в Пловдив. Според него ситуацията е притеснителна, но все още не е толкова страшна.
Балчик 29.01.2012
Снимка: Йоанна Дукова   Зима в Добрич   Добрич, 2.02.2010

"Народът е казал: Дебел сняг - дебел комат". А снежна покривка, както виждаме, няма. Тя предпазва есенниците от измръзване. Слава богу, че засега не са ни сполетели големи студове. Напротив, наблюдава се топло за сезона време, което пък крие опасност от засилване на вегетацията. При едно евентуално рязко падане на температурите житото може да измръзне.

Прогнозите не сочат силно застудяване в близките две седмици", успокоява се ученият. Той обаче припомня ситуацията от 2012 г., когато на 31 януари и 1 февруари живакът в термометъра падна до рекордните минус 27 градуса в Пловдивско. Тогава имаше измръзнали лозя и овошки.

"Обикновено в средата на февруари има валежи, които се надявам да наваксат изоставането в растежа на есенниците. Ако и тогава не завали,
производителите вече имат основания за сериозни
притеснения.

Всичко зависи от циклоните, които носят валежи. Да се надяваме, че водните запаси ще се запълнят. Нормално е производителите да се тревожат, но искам да ги успокоя, че все още нищо фатално не се е случило. При лозята и овошките нещата са спокойни", обобщи Иванов.

"При зърнените култури в Добруджа липсата на влага все още не се чувства. Пшеницата се развива нормално, започнало е вретенето. Ако до края на зимата и началото на пролетта метеорологичните условия са добри, добивите ще бъдат както през миналата година.

Но е необходим поне един снеговалеж - поне 20-30 сантиметра, който да задържи снега върху почвата. Мисля, че през февруари ще има валежи, така че не се притесняваме от сушата", твърди дългогодишният агроном Димитър Донев.

Фермери от Пловдивско вече се обезпокоени за реколтата си. Заради липса на влага пшеницата и ечемикът вече са пожълтели.

Някои пресмятат, че добивите им ще паднат чувствително.
В Търновско засега няма опасност за есенните култури заради липсата на сняг и дъжд.

Условията са нормални за развитието на пшеницата, ечемика и рапицата и земеделците се надяват на добра реколта.

"Снегът, който падна в края на ноември, свърши добра работа и в дълбочина имаме влага в почвата. От друга страна, студовете не са толкова големи
и няма опасност житата и рапицата, които са доста едри, да измръзнат", каза зърнопроизводителят Христо Петров от Павликени. Фермерите обаче се надяват да натрупа нова бяла покривка, защото при топенето на снега се усвоявал много азот, така нужен на растенията. Те следят внимателно прогнозите, но до 20 януари не се очертавали валежи.

"За дините и пъпешите липсата на валежи през ноември, декември и януари ще е фатално. Вече се чувства сушата. Даже през пролетта да приложим денонощно поливане, зимната суша не може да се компенсира напълно. Отсега предвиждаме
добивите на дини и пъпеши да са с около 30% по-ниски в сравнение с 2013 г.

Плодовете ще бъдат дребни и това ще се отрази на бизнеса ни", твърди Мартин Башев - производител на зеленчуци, дини и пъпеши от Каварна.

По данни на екоминистерството обемът на важните за питейни нужди язовири е запълнен 72%. Така че през следващите месеци е гарантирано водоснабдяването на населените места от тях.  Става дума за "Искър", "Бели Искър", "Среченска бара", "Христо Смирненски", "Йовковци", "Тича", "Камчия", "Ясна поляна", "Асеновец", "Боровица", "Студена" и "Дяково".

Липсата на достатъчно сняг по ски пистите води до отлив на туристи.

Наличните обеми в питейните язовири в момента са достатъчни, потвърдиха и от регионалното министерство.

И сега обаче има режим в 25 общини. Сред тях най-големите са Омуртаг и Годеч.
Повечето  реки в страната имат по-ниски нива
и по-малки водни количества в сравнение с началото на миналата година. Това означава, че и в язовирите ще има по-малки обеми, ако няма валежи, което би се почувствало след няколко месеца.

Нивото на река Дунав е доста по-ниско в сравнение с миналата година по това време - към 3 януари 2013 г. то е 270 см, а водното количество - 5785 м3/сек. Тази година е 34 см, а водното количество - 3020 м/сек.

По-малки водни количества се наблюдават при река Росица (Севлиево), Камчия, Марица при Пловдив и Струма при Бобошево.
Затова липсата на снежна покривка сегаи прогнозата на НИМХ за януари, февруари и март предполагат да се подхожда икономично при използването на наличните водни ресурси.

Освен това не навсякъде водоснабдяването е от язовирите, в районите с вода от речни водохващания и подземни води може да се очакват режими при маловодие, казват експертите.

Много селища имат недостиг през лятото заради липсата на изградена мрежа от язовири, затова решението е в строителството на такава инфраструктура.

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН:

Есенните посеви през януари
не са застрашени от измръзване

През януари агрометеорологичните условия в голяма част от полските райони на страната ще се определят от наднормени температури и по-малко валежи от нормалното. Средноденонощните температури ще останат под биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетацията при зимните житни култури и трайните насаждения. Изключения са възможни през най-топлите периоди от януари по Черноморието, по долината на Струма и в крайните южни райони, където се очакват средноденонощни температури над 5 градуса. Те няма да доведат до промяна във фенологичното състояние на посевите.

Дукена Жолева, агрометеоролог при НИМХ-БАН

През януари в полските райони на страната се очакват валежи предимно от дъжд и есенните посеви ще бъдат лишени от важна за тях защитна снежна покривка. Прогнозираните минимални температури през месеца на места до минус 13 градуса в условия без снежна покривка и по-продължително задържане ще представляват сериозна опасност само за част от късно засетите през втората половина на ноември есенници, които ще зимуват във фаза втори-трети лист.
През месеца овощните култури ще запазят състояние на покой.

Очакваните валежи, под нормата за месеца, ще увеличават влагозапасите главно в еднометровия почвен слой. В началото на зимата необичайно ниски за сезона, между 60-65% от ППВ, са влагозапасите измерени при пшеницата на места в Дунавската равнина (агростанциите Кнежа, Новачене). В по-голямата част от полските райони на страната почвените влагозапаси в еднометровия слой са между 80-85% ППВ (пределна полска влагоемност).

Мъгла цял месец,  чакат западен вятър

Западен вятър ще прогони мъглите утре и температурите ще се повишат. През деня стойностите на термометъра ще ударят 11-16 градуса. Това съобщи вчера синоптикът от TV-MET Симеон Матев. Топло за сезона и предимно слънчево ще е и през почивните дни. Живакът тогава ще се покачи до 9-14 градуса.

СИМЕОН МАТЕВ

По-студен въздух ще се спусне от север в понеделник. Очакват се превалявания, но по-сериозни в южните райони на страната. На 14-15 януари ще духат южни ветрове, облачността ще е променлива. В Западна и Южна България ще превалява дъжд, а по високите части на планините - сняг.

В периода между 16 и 21 януари температурите ще се нормализират. Тогава ще има превалявания, но не се очакват големи количества.

През третото десетдневие времето ще е променливо с редуване на топли и студени периоди. В по-студените дни ще превалява сняг и се очаква снежната покривка в планините да се подобри.
Според дългосрочната прогноза на синоптиците от TV-MET по-динамично със застудяване и превалявания ще е в края на месеца. Като цяло обаче януари ще е по-топъл и по-сух от обичайното.

Зимата в България тепърва предстои, като се очаква през втората половина на януари времето да бъде значително по-студено и да има и снеговалежи, каза вчера за Фокус проф. Веселин Александров от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.

Той коментира метеорологичните явления в САЩ от последните дни, като подчерта, че има тенденция към повишаване на аномалиите в климата.

Според професора коментарите за нов ледников период са твърде крайни. Официалната теза е, че за промяната на климата през последните години значително влияние е оказала човешката дейност, но в същото време не по-малко значение имат и други природни фактори, като слънчевата активност и промяната на магнитните полюси, коментира проф. Александров.

Народната метеорология твърди, че когато януари е без сняг, юли ще е без дъжд. Голям сняг пък предвещава плодородие през годината. Ако през януари прогърми, лятото ще бъде ветровито, дъждовно и неплодородно.
http://www.24chasa.bg
 


Сходни връзки

Воден режим и глад, ако не падне 30 см сняг | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди