изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 05:06 EET
Гърция пое председателството на ЕС (ОБЗОР)    
Европейски съюзАтина. Снощи Гърция официално пое председателството на ЕС на тържествена церемония, която се състоя в концертната зала „Мегаро Мусикис” в Атина. На събитието присъстваха председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и европейски комисари.

Емблема на председателството на Гърция, което ще продължи 6 месеца, стана стилизиран кораб.
Гръцкият премиер Андонис Самарас даде официален обяд в чест на ръководството на Европейския съюз, след което бе направена официална снимка.
Вселенският патриарх Въртоломей благослови всички, присъстващи на церемонията.
На нея отказаха да присъстват най-големите гръцки опозиционни партии СИРИЗА с лидер Алексис Ципрас и „Независими гърци” с лидер Петрос Каменос.
„Гърция поема председателството на съюза в особено сложно за страната и за гръцкия народ време. Преди две години някои хора прогнозираха излизане на страната от Еврозоната и разпадане на Европейския съюз. Европейската комисия винаги е заставала на страната на гръцкото правителство и гръцкия народ. Винаги съм казвал, че успехът на Гърция е успех и на Европейския съюз”, заяви Жозе Барозу.
Гърция принесе огромни жертви, но преодоля кризата, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, след срещата си с Барозу преди началото на церемонията.
Самарас отбеляза, че гръцкото председателство ще се стреми към икономически ръст и ръст на заетостта, засилване на еврозоната, решаване на проблемите с имиграцията, вътрешната и външната сигурност.
Той подчерта, че правителството на Гърция работи добре и ще остане стабилно до 2016 година, когато в страната ще се проведат поредните парламентарни избори.
Лидерът на гръцката опозиция Алексис Ципрас не присъства на церемонията в Концертната зала в Атина в знак на протест срещу социалните трудности, пораждани от антикризисните изисквания на ЕС. Растежът, заетостта, миграцията: това ще бъдат приоритетите на гръцкото председателство. Това са въпроси, които силно интересуват гърците, но не само тях.
"Ние няма да имаме гръцко, а европейско председателство", заяви заместник-външният министър Димитрис Куркулас. Но все пак правителството в Атина се надява да извлече своите ползи през следващите шест месеца. То иска да се представи като надежден партньор и до известна степен да разсее мрачния образ на страна в криза.
 


Сходни връзки

Гърция пое председателството на ЕС (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди