изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:56 EEST
НЯМА ОПАСНОСТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЕСЕННИЦИТЕ    
Земеделие

Няма причина за опасения за състоянието на есенниците заради хубавото време, увериха земеделски специалисти. Пред НДТ селекционерът по пшеницата проф. Николай Ценов каза, че развитието на есенните култури към момента няма проблеми. Повечето от пшениците са във фаза „братене”. Растенията са доста добри, закалени са и топлите дни не им се отразяват толкова много. Още повече, че температурите около самите растения не са толкова високи, а са около 6-7 градуса, което е на границата на вегетацията.



Според проф. Ценов, проблем може да е липсата на достатъчно влага, тъй като запасеността на горния слой вече се изчерпва и започва изсъхване на почвата, като за бързото изпаряване на влагата допринасят и високите температури на въздуха. Все още обаче количествата влага в почвата са достатъчни – 150-200 литра на квадратен метър, смята той. Специалистът счита, че, дори и рязка промяна в температурите, не крие сериозни опасности за растенията, включително и за рапицата.    

Проф. Ценов обаче припомни на земеделските производители, че не трябва да се избързва с торенето, а азотното подхранване трябва да се извърши навреме, тъй като все пак не е ясно какво предстои да се случи с температурите. Земеделски производители от областта също коментираха, че развитието на есенните култури – пшеница, ечемик и рапица, е добро и високите температури не ги притесняват. Нямат опасения, че при евентуално застудяване растенията могат да измръзнат.

Състоянието на пшеницата в Добричка област е стабилно, коментира и НДСТ Кирил Комитов – секретар на Областния съюз на земеделските кооперации „Добруджа” – Добрич. Според него, има достатъчно запас от влага в почвата, пшеницата е братила навреме, а растенията се развиват много добре и не се очакват усложнения.

Земеделски производители коментираха, че се забелязва леко поскъпване на пшеницата. В момента тон зърно се търгува на цена от 370-380 лева за тон, а увеличението, в сравнение с началото на жътвената кампания, е с около 20 на сто. Реализират се и много сделки за износ не само за Европейския съюз, но и за целия свят. НДТ

 

 


Сходни връзки

НЯМА ОПАСНОСТ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ЕСЕННИЦИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди