изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:12 EEST
СМЕТНАТНА ПАЛАТА ДАДЕ НА ПРОКУРОР ОБЩИНА БАЛЧИК    
Ред и сигурностКметът на морското кметство е категоричен, че ще оспорва одитния доклад

На сайта си Сметната палата съобщава, че председателят й е изпратил на Главна прокуратура одитните доклади за извършените одити на общините Балчик, Опака и Лозница. Одитът е за съответствие при финансовото управление на Община Балчик за периода от 1 януари 2011 г. до 30 септември 2012 г.

Според заключенията в доклада, през 2011 г. и 2012 г. са допуснати пропуски при планиране на преходни остатъци за делегираните дейности, на разходи за публична социална услуга, и при представяне на бюджета. Посочва се, че размерът на просрочените вземания на общината е съществен. Действията на общинската администрация са допринесли за повишаване събираемостта на общинските приходи. Управленските решения във връзка с просрочените вземания от наеми на общинско имущество не са достатъчни и ефективни. Не са предприети предвидените в нормативната уредба мерки за прекратяване на наемните правоотношения с неизправни наематели.

В резултат на неосъществен или неефективен предварителен и текущ контрол са извършени разходи над размера на утвърдените бюджетни кредити, отчетени са просрочени задължения. Съществува необходимост от предприемане на мерки за оптимизиране на разходите.

Значителният размер на финансовите задължения от поетия общински дълг крие рискове при обслужването му.

Процедурите и възлаганията на обществени поръчки са организирани и проведени в съответствие с нормативните изисквания, с някои изключения. Не е постигнато пълно съответствие с принципите за публичност и прозрачност поради необявяване на датата, мястото и часа на отваряне на ценовите оферти по начин, осигуряващ достигане на информацията до всички заинтересовани лица. Слабостите в процеса на планиране на обществените поръчки са предпоставили, а  неприлагането на въведените контролни дейности не е предотвратило допускане на нарушения на нормативната уредба - възлагане на обществени поръчки в условията на свободно договаряне, без провеждане на процедура и без събиране на оферти, при наличие на основание за това.

От Сметната палата посочват, че за нарушения на процедурите за възлагане на обществени поръчки докладите са изпратени на изпълнителния директор на Агенцията по обществени поръчки и на директора на Агенцията за държавна финансова инспекция.
        Докладите са изпратени и на кметовете на общините Балчик, Опака и Лозница, а също и на общинските им съвети.

 


Сходни връзки

СМЕТНАТНА ПАЛАТА ДАДЕ НА ПРОКУРОР ОБЩИНА БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди