изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-02-25 @ 18:53 EET
ДЪРЖАВАТА ОТКАЗВА СРЕДСТВА ЗА НЕДОНОСЕНИ И ДЕЦА СЪС СЪРДЕЧНИ МАЛФОРМАЦИИ    
ОбществоДържавата отказва да осигури средства за здравето на недоносените с най-ниско тегло и децата със сърдечни малформации. Това стана ясно от пресконференция на фондация „Нашите недоносени деца” заедно с водещи специалисти в областта.

Пресконференцията беше свикана по повод на поредното разочарование, което донесе тазгодишното отваряне на Наредба 38 на Министерство на здравеопазването, която определя списъка от заболяванията, за които НЗОК заплаща лекарства за домашно лечение. На фона на тревожната статистика, която беше изнесена преди броени дни, че 2013 г. е с най-ниска раждаемост от Втората световна война насам, държавата продължава да неглижира проблема с детското здравеопазване. И то на едни от най-уязвимите групи български деца – недоносените деца с най-ниско тегло и част от новородените със сърдечни малформации.

Наредба 38 на МЗ се отваря за актуализация веднъж годишно и целта е да отговори на нуждите за лечение на нови заболявания. Въпреки подадено положителното становище на националния консултант, двата допълнителни кода, които позволяват лечението на деца, родени с ниско тегло, без развита бронхопулмонална дисплазия и децата със сърдечни малформации, не са включени в Наредба 38. Необходимите медикаменти са за профилактика на инфекциите, причинени от сезонния респираторен синцитиален вирус. В България тези инфекции се проявяват през периода октомври–април и се изразяват в развитие на бронхиолити и пневмонии с тежко протичане, особено в кърмаческата възраст. Инфекцията налага хоспитализация и лечение в интензивно отделение. Този вирус е изключително опасен за недоносените деца, дори да нямат развита бронхопулмонална дисплазия, както и за бебетата, които имат вродена сърдечна малформация, изискваща операция.

В пресконференцията взеха участие: Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца“; Владимир Томов, председател на Национален алианс на хора с редки болести; доц. Ралица Георгиева, Национален консултант по неонатология; проф. Боряна Слънчева, началник Клиника по неонатология към СБАЛАГ „Майчин дом“ и доц. Маргарита Цонзарова, началник на Клиника по детски болести и детска кардиология към Национална кардиологична болница.

„Направили сме обосновано предложение всички деца под 30-ата гестационна седмица да бъдат включени  за профилактика. Разчетът е, че контингентът пациенти няма да се увеличи драстично и няма да се отрази драстично на разходите на Министерството на здравеопазването и НЗОК. Напротив – изискванията ни са минимални. Държавата да поеме разходите поне за родените до 30-ата гестационна седмица. Това ще значи да се добавят около 100 деца. Недоносените, както и родените със сърдечни малформации, се нуждаят от имунизация за предпазване от инфекции, причинени от сезонния респираторен вирус. Медикаментът се прилага в периода октомври-април, като на всяко дете се поставят пет дози. Цената на една от тях е близо 1200 лева. Изчисленията показват, че е нужно да се отпуснат 500 000 лева, но те са за две години. Или най-точно казано – 250 000 за бюджетна година“, заяви националният консултант по неонатология доц. Ралица Георгиева. „Имаме уверението и на здравната каса, и на министерството на здравеопазването, че кодовете ще влязат в Наредба 38. Горещо се надяваме това да се случи. За да стане по-ясно – сега са обхванати децата, родени около 1 килограм. А целта е да се обхванат родените под 1,5 кг. Те наистина няма да са повече от 100. Но за всяко дете се налагат разходи от 10 000-15 000 лева за един сезон. Запознати сме с лошите финанси на касата, но вярваме, че ще включат и тази рискова група деца в бюджета си“, заяви проф. Боряна Слънчева.

„Около 500  деца годишно се раждат със сърдечна малформация. Това води до увреждане на белите дробове. Детето трябва да бъде оперирано. Но не може да се оперира, докато не е здраво. А то влиза от инфекция в инфекция. В определени случаи се стига и до фатален изход“, заяви доц. Маргарита Цонзарова.

„Изключително съм изненадана, че за пореден път не можахме да вкараме кодовете в Наредба 38. Като майка на близнаци, родени в 29-ата гестационна седмица, мога да гарантирам, че имунизацията спаси децата ми. А други майки треперят – дали да изведат детето си навън, какво ще стане в тази мъгла, дали няма да получат инфекция, която да се окаже фатална. Странно ми е, че след целия положителен диалог с касата и министерството накрая резултат пак няма. Бяхме поканили и тях на пресконференцията, но не дойдоха. Надявам се, че с наличието на положителното становище от националния консултант и точният разчет, те ще внесат промяна в Наредба 38“, заяви Нина Николова.

 


Сходни връзки

ДЪРЖАВАТА ОТКАЗВА СРЕДСТВА ЗА НЕДОНОСЕНИ И ДЕЦА СЪС СЪРДЕЧНИ МАЛФОРМАЦИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.82 секунди