изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:27 EEST
БОГАТСТВОТО НА ЮЖНОТО ПОЛУКЪЛБО ЦЪФТИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК    
ЕкологияГотови за масов цъфтеж са и „арестуваните” орхидеи. В момента в Ботаническата градина в Балчик може да се види богатството на южното полукълбо. Посетителите в мрачните, мъгливи януарски дни могат да се насладят на красотата  на Постоянната експозиция „Кактуси и сукуленти”, която е своеобразен център за растителния хабитат от южното полукълбо.
Кактусовата сбиркаКактусовата сбиркаКактусовата сбиркаКактусовата сбирка

В северното полукълбо е средата на зимата – дните са кратки и студени, а слънчевата топлина и светлина – крайно недостатъчни. За растителността в нашите умерени географски ширини това е време на покой в очакване на бурните пролетни промени, когато цветове, форми и аромати ще изпълнят градините на открито до краен предел. В ботаническите градини обаче има достатъчно места, където посетителите могат да се наслаждават на екзотични, ярки, необичайни за сезона и географския пояс растения. Тъй като там лятото е в своя разгар, в експозицията могат да се видят нежните цветове на Echeveria “Blue Dude”, пищната и ярка бугенвилия (Bougainvillea glabra Choisy); слънчевожълтия цвят на сенециото (Senecio meldey-woodii), необичайната красота на кализията (Polyscias balfouriana var. marginata Bailey). В колекционните оранжерии има и много други колекционни видове.

Готови за обилен цъфтеж са арестуваните орхидеи, съобщават от Ботаническата градина в Балчик. Те бяха конфискувани поради нарушение на митническия режим и предадени за съхранение в УБГ- Балчик, която е спасителен център за Североизточна България по CITES.

Припомняме, че 580 живи орхидеи бяха конфискувани на 25 юни м.г. от митническите служби в Бургас. Задържаната пратка бе незаконен внос от Тайван. Стръковете живи орхидеи бяха с корени и листа без цвят, предназначени за разсад. Спасените растения бяха предадени за засаждане в Ботаническата градина в Балчик, която е със статут на Спасителен център. 355 броя от задържаните орхидеи са от рода Катлея, която се определя като тропическата красавица на орхидеите. С едрите си цветове тя се е превърнала в символ на растението. Останалите 225 стръка орхидеи са от вида Фаленопсис. Това са орхидеите с най-дълга продължителност на цъфтене, което ги прави и най-популярни за отглеждане.

Орхидеите са пътували доста дълго - от Тайван до Бургас, до София, после пак до Бургас и накрая, след конфискуването, до Балчик.

Получател на пратката от 580-те орхидеи, пакетирана в пликове и кашони, е фирма с бургаска регистрация, представлявана от руска гражданка. Изпращач е фирма от Тайпе, Тайван. При митническото оформяне на пратката служителите на Териториалното митническо управление в Бургас извършили проверка на документите и физическа проверка на цялата пратка и поради възникнали съмнения уведомили Министерството на околната среда и водите по компетентност. Установено било, че МОСВ не е издавало разрешение CITES за такъв внос и са отнети в полза на държавата. Срещу вносителя е съставен акт за нарушение на Закона за митниците. НДТ

 

 


Сходни връзки

БОГАТСТВОТО НА ЮЖНОТО ПОЛУКЪЛБО ЦЪФТИ В БОТАНИЧЕСКАТА ГРАДИНА В БАЛЧИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.47 секунди