изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2023-05-30 @ 14:02 EEST
НАД 700 ПОДПИСА СЪБРА КНСБ ЗА БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД    
ОбществоНад 700 подписа е събрала регионалната структура на КНСБ във фирми и ведомства в областта, където има структури в подкрепа на европейската инициатива за Безусловен базов доход. Това съобщи регионалният координатор на синдиката Гинка Василева.

Тя добави, че днес подписите се изпращат в София, където ще бъдат обобщени от цялата страна и изпратени в инициативата, в която участват над 15 държави-членки на ЕС. Освен в синдиката, подписи се събираха и он-лайн на страницата на инициативата, заради което Василева добавя, че от Добрич те са далеч над събраните от синдиката.
Както НДТ съобщи инициативата обхваща редица държави от Европейския съюз, които настояват за въвеждането на гарантиран минимален доход в страните-членки. Инициаторите на настоящата инициатива, която цели изучаване целесъобразността на Европейска схема за базов доход, подчертават, че Безусловният базов доход не заменя социалната държава, но допълва и трансформира същата тази държава от компенсаторна в еманципирана социална държава. Еманципацията на Безусловния базов доход се определя от следните четири критерия: универсален, индивидуален, безусловен, достатъчно висок, за да се осигури достойно съществуване и участие в обществото. Универсален, защото всеки мъж, всяка жена, всяко дете имат право на Базов доход на индивидуална основа и определено не на база на съжителство или на домакинство. ББД ще бъде независим от всякакви обстоятелства: семейно положение, съжителство или конфигурация на домакинството, или от доходите или имуществото на други домакинства или членове на семейството. Това е единственият начин да се гарантира неприкосновеността на личния живот и да се предотврати контрола върху други лица. Той дава възможност на хората да взимат собствени решения.
Той ще е Безусловен, защото ЕГИ считат, че Базовият доход е човешко право, което не може да зависи от никакви предварителни условия, независим от задължения като платена работа, участие и полагане на общественополезен труд, или поведение в съответствие с традиционните роли на двата пола. Нито ще бъде предмет на доходи, спестявания или имуществени ограничения. Трябва да е достатъчно висок. Сумата следва да осигури приличен стандарт на живот, който да отговаря на обществените социални и културни стандарти в съответната страна. Тя трябва да предотвратява материалната бедност и да дава възможност на индивида да участва в обществото. Това означава, че нетният доход, най-малко трябва да бъде в рамките на прага на бедността, в съответствие със стандартите на ЕС, което съответства на 60 % от така наречения национален еквивалентен медианен нетен доход. Особено в страни, където мнозинството има ниски доходи и следователно средният доход е нисък, трябва да се използва алтернативен показател (например потребителската кошница от стоки) при определянето на размера на Базовия доход, за да се гарантира достоен живот, материална сигурност и пълноценно участие в обществото.  Според гореспоменатите критерии работната група смята, че нивото на ББД трябва, “да бъде минимум на прага на бедността съгласно стандартите на ЕС, което съответства на 60 % от т.нар. национален медианен нетен еквивалентен доход.” Обаче това ниво трябва да се разглежда повече като ориентир, отколкото като изискване. В действителност нашата инициатива само отправя молба до Европейската комисия да създаде предложение за схема на ББД в Европейския съюз, предимно чрез предпроектни изследвания, които да целят проучването на изпълнимостта на такова предложение. НДТ
 


Сходни връзки

НАД 700 ПОДПИСА СЪБРА КНСБ ЗА БЕЗУСЛОВЕН БАЗОВ ДОХОД | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2023 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди